سردرگمی بازار فولاد کشور از تصمیم شبانه وزیر/ سکون قیمت‌های اعلامی و اعمال تخفیف شدید‌ از سوی آهن‌فروشان

بازار فولاد کشور فعلا ساکت است و سردرگم؛ این سردرگمی نیز از صبح امروز آغاز شد، وقتی که سیل خبرها درباره تصمیم شبانه وزیر صمت در جلسه ستاد تنظیم بازار پیرامون کاهش ضریب قیمت محصولات صادراتی منطقه CIS از 80 به 70 درصد در نرخ‌های پایه بورس کالا به گوش رسید.

به گزارش فولادبان؛ بی‌معامله ماندن بخش زیادی از شمش‌های عرضه‌شده در بورس کالا و رقابت شمش‌های معامله‌شده روی نرخ پایه در معاملات روز جاری، اولین نتیجه تصمیم شب گذشته وزیر بود. بعد از این اتفاق هم از قیمت‌های اعلامی بیشتر نوردکاران فولادی به جز حوزه لوله و پروفیل بوی ثبات به مشام می‌رسد و خرید و فروش‌ها در بازار آهن نیز ظاهرا متوقف شده است، چراکه همه منتظر مشاهده نتایج تصمیمات بعدی وزرات صمت هستند.

در این میان اما بخش زیادی از بنگاه‌داران محصولاتشان را نسبت به نرخ‌های اعلامی نوردکاران با تخفیف نسبتا شدیدی ارائه می‌کنند و قیمت‌های بازار آهن از نرخ‌های اعلامی مبادی رسمی فروش نوردکاران بعضا بین 200 تا 500 تومان پایین‌تر است؛ اتفاقی که نشان از هراس بسیاری از آهن‌فروشان از کاهش بیشتر قیمت‌ها در بازار آزاد در روزهای آینده دارد.

امروز البته بورس کالا زیر بار کاهش قیمت پایه شمش بلوم و تختال نرفت و آن‌طور که منابع آگاه کارگزاری‌ها به ما خبر داده‌اند، فردا هم بورس کالا قیمت پایه مقاطع طویل فولادی را بر مبنای ضریب 80 درصدی تعیین‌شده در شیوه‌نامه تعیین کرده است و البته قائم‌مقام این شرکت نیز با ارسال نامه‌ای به معاون معدنی وزیر صمت، صراحتا با درخواست این وزارتخانه درباره کاهش ضرایب محصولات صادراتی منطقه CIS مخالفت کرد.

بر این اساس، با احتساب مالیات بر ارزش افزوده قیمت پایه میلگرد در معاملات فردا 14 هزار و 83 تومان و قیمت پایه نبشی و تیرآهن 14 هزار و 646 تومان تعیین شده است. حال اگر قرار باشد قیمت پایه این مقاطع به فرض تقریبا محال عملی شدن درخواست وزیر صمت از سوی شرکت بورس کالا در هفته‌های آینده، براساس ضریب 70 درصد تعیین شود، قیمت پایه میلگرد با احتساب مالیات به 12 هزار و 323 تومان و قیمت پایه نبشی و تیرآهن نیز به 12 هزار و 815 تومان خواهد رسید.

این وسط اما باید توجه داشت که تصمیم وزیر که ظاهرا با فشار مقامات قضایی کشور و هیات رئیسه مجلس درباره رشد شدید قیمت محصولات فولادی در هفته‌های گذشته گرفته شده است، هر چند که می‌تواند گامی برای کاهش نرخ فولاد در بازار داخلی باشد، اما برخلاف نص صریح شیوه‌نامه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت است؛ چراکه در ماده یک و جدول پیوست این شیوه‌نامه به طور صریح قید شده که قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا باید براساس ضریب 80 رصد نرخ محصولات صادراتی منطقه CIS در آخرین هفته ماه میلادی قبل از عرضه طبق اعلام نشریه متال بولتن باشد

بنابراین هر تغییری در یکی از این المان‌های صریح قیدشده در شیوه‌نامه، یعنی کاهش ضریب از 80 به 70 درصد، تغییر مرجع استخراج قیمت از متال بولتن به رسانه‌ای دیگر، تغییر زمان استخراج قیمت‌ها از ماهانه به هفتگی و تغییر منطقه مبنای تعیین قیمت از CIS به فوب خلیج فارس یا …، باید در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت به تصویب برسد و بار دیگر از سوی معاون اقتصادی رئیس‌جمهور ابلاغ شود؛ با توجه به این موضوع می‌توان گفت نامه امروز معاون معدنی وزیر صمت به مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران به لحاظ حقوقی روال اداری صحیحی را طی نکرده است و هر تصمیمی برای کاهش ضریب و هر نوع تغییر دیگری در متن شیوه‌نامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد باید از طرف ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ابلاغ شود.

حالا هم که از یک سو، وزیر و معاون معدنی او بر کاهش ضریب قیمت محصولات صادراتی CIS اصرار دارند و از سوی دیگر، فولادسازان این اقدام را زدن زیر میز شیوه‌نامه می‌دانند و بورس کالا صراحتا با درخواست وزارت صمت موافقت نکرده است و نوردکاران نیز این اقدام را چندان موثر نمی‌دانند، باید دید در روزهای آینده معاون اقتصادی رئیس‌جمهور که خودش این نسخه را برای بازار فولاد کشور پیچیده است، برای باز کردن این کلاف سردرگم چه اقدامی را انجام خواهد داد و آیا اعتراضات اخیر نایب‌رئیس دوم مجلس و مسئولان دستگاه قضایی نسبت به گرانی فولاد به بار می‌نشیند یا خیر؟

در هر صورت، هم‌اکنون (14:15 سه‌شنبه 16 دی) براساس قیمت‌های اعلامی درب کارخانه نوردکاران فولادی، شاهد ثبات نسبی عمده انواع میلگرد آجدار در بازار آزاد هستیم و البته برخی شرکت‌ها نیز قیمت میلگردهای خود را بین 20 تا 50 تومان کاهش داده‌اند و البته برخی شرکت‌ها بخصوص در میان سقف‌نشین‌های قیمت میلگرد، نرخ محصولاتشان را بین 400 تا بعضا 450 تومان ارزان‌تر کرده‌اند. در مجموع هم قیمت میلگرد 14 آجدار در محدوده 13 هزار و 100 تا 14 هزار تومان قرار گرفته است.

امروز همچنین عمده تولیدکنندگان محصولات حوزه نبشی و ناودانی نرخ محصولاتشان را نسبت به روز گذشته ثابت نگه داشته‌اند و همچنین عمده تولیدکنندگان تیرآهن نیز نرخ محصولاتشان را نسبت به روز گذشته ثابت نگه داشته‌اند و شنیده‌های ما از برخی بنگاه‌های تهران نیز از رشد 40 تا 50 هزار تومانی نرخ هر شاخه از سایزهای پرمصرف تیرآهن ذوبی نسبت به روز گذشته حکایت دارد.

در روز جاری اما قیمت محصولات حوزه لوله و پروفیل نرخ محصولاتشان برخلاف سایر مقاطع فولادی با سرعت نسبتا زیادی رو به رشد گذاشته است و شاهد رشد 150 تا 300 و بعضا 700 تومانی قیمت سایزهای پرمصرف محصولات این حوزه هستیم. به نحوی که محدوده قیمتی پروفیل با ضخامت 2 بین 22 هزار و 500 تا 23 هزار و 900 تومان قرار گرفته است؛ البته با توجه به رشد نزدیک 5 درصدی قیمت کشف‌شده ورق گرم در معاملات دیروز بورس کالا نسبت به هفته گذشته، این افزایش قیمت‌ها در حوزه لوله و پروفیل اصلا عجیب به نظر نمی‌رسد.

البته باید توجه داشت در حوزه میلگرد آجدار و سایر مقاطع طویل فولادی، عمده معاملات کف بازار آهن با نرخ‌هایی ارزان‌تر و بعضا بین هر کیلو 200 تا 500 تومان ارزان‌تر از قیمت‌های اعلامی درب کارخانه نوردکاران صورت می‌گیرد و با توجه به احتمال کاهش قیمت‌های پایه بورسی در معاملات هفته آتی، بخش زیادی از بنکداران که از ترس کاهش شدیدتر قیمت‌ها از همین حالا چوب حراج به آهن‌آلات خود زده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *