احتمال کاهش نرخ جهانی سنگ آهن در ماه‌های آتی

با وجود آن که اشتهای بالای ساکنان سرزمین اژدهای زرد به مصرف سنگ آهن در سال کرونازده 2020 موجب رسیدن قیمت این ماده معدنی به ارقام نجومی بالای 130 دلار شده است، اما بیشتر کارشناسان جهانی صنعت فولاد معتقدند که رکود کرونایی مجدد صنعت فولاد در جهان به همراه کاهش میل چینی‌ها به خرید سنگ آهن در ماه‌های پیش‌رو می‌تواند قیمت این محصول را در روزهای پایانی سال 2020 و بخصوص در زمستان 2021 کاهش دهد.

به گزارش فولادبان؛ سنگ آهن در سال 2020 و در میانه بحران کرونایی بازارهای فولادی جهان با کاهش حجم استخراج و تولید در مبدأهای اصلی یعنی برزیل و استرالیا روبه‌رو شد و قیمت آن نیز با شیب بسیار تندی بالا رفت؛ به نحوی که حتی در ماه‌های ژوئن و سپتامبر قیمت جهانی سنگ آهن از 100 دلار در هر تن نیز عبور کرد و همچنان هم قله‌های جدیدتری را در بالای ارتفاع 100 دلاری فتح می‌کند و حتی اخیرا به بالای مرز 130 دلار در هر تن نیز رسیده است. این اتفاق البته روی سیکل بازار جهانی فولاد نیز اثر گذاشته و افزایش نرخ محصولات میانی و نهایی این صنعت بزرگ را رقم زده است.

دلیل اصلی رشد قیمت سنگ آهن در ماه‌های اخیر نیز به اعتراف همه فعالان این بازار، سیاست‌های ابرقدرت شرق آسیا یعنی چین بوده است؛ کشوری که توانسته با ادامه روند ادغام شرکت‌های فولادی خود و افزایش ظرفیت تولید و بالا بردن بهره‌وری صنایع فولادی و همچنین ایجاد رونق در بخش‌های مختلف نظیر ساختمان‌سازی و لوازم خانگی که مشتری های پروپاقرص محصولات فولادی هستند، سرعت گردش چرخ صنعت فولاد خود را بالا ببرد و موجب رشد نرخ جهانی سنگ آهن در ماه‌های گذشته شود.

همچنین در حالی که صادر کنندگان سنگ آهن بسیاری از مشتری‌های خود را در ابتدای سال 2020 از دست داده بودند، رفته‌رفته هرچه بیشتر به انتهای سال جاری میلادی نزدیک شدیم، سهم خرید سنگ آهن در بازارهای جهانی از سوی چین به دو دلیل بیشتر شد؛ نخست آن که در ماه‌های میانی سال 202 انباشت سنگ آهن در مخازن بندرهای مختلف چین، این کشور را به واسطه‌ای مهم در چرخه خرید و فروش این نهاده مهم صنعت فولاد تبدیل کرد. دومین دلیل نیز رشد شدید خرید سنگ آهن برای مصرف داخلی در خود چین بود که باعث شد نیاز این کشور در سال 2020 به سنگ آهن روز به روز بیشتر شود و چینی‌ها حتی به واردات سنگ آهن از کشورهای دیگری به جز استرالیا که بزرگترین تامین‌کننده سنگ آهن چین محسوب می‌شود هم فکر کنند.

اما در این میان نکته قابل توجه آن است که بیشتر پیش‌بینی‌ها درباره روند قیمتی سنگ آهن، از احتمال کاهش نرخ جهانی این ماده اولیه در روزهای پایانی سال 2020 و حتی در سه ماهه اول سال بعدی میلادی حکایت دارد. در این میان حتی برخی کارشناسان احتمال داده‌اند که قیمت هر تن سنگ آهن در ماه‌های آتی حداقل 30 دلار کمتر شود و نرخ جهانی این نهاده به زیر مرز 100 دلاری هم برسد؛ چراکه اکنون بروز موج تازه کرونا در اروپا، آمریکا و کشورهای حوزه آمریکای لاتین موجب رکورد مجدد صنعت فولاد آنها شده و همین مساله کاهش خرید سنگ آهن در سراسر دنیا را به همراه داشته است.

در این میان اما برخی کارشناسان جهانی نیز معتقدند که در ماه‌های پیش‌رو هم سلطه چین بر بازار جهانی سنگ آهن ادامه خواهد یافت و کاهش تقاضای چین به این ماده معدنی به دلیل تمایل دولتمردان چینی به ذخیره‌سازی گسترده سنگ آهن به جای مصرف آن در ماه‌های پیش‌رو می‌تواند موجب کاهش نرخ جهانی این نهاده مهم صنعت فولاد شود.

در هر صورت، بیشتر کارشناسان بین‌المللی صنعت فولاد تاکید دارند که در ماه پایانی سال جاری میلادی و زمستان 2021، قیمت سنگ آهن با کاهشی نسبی مواجه خواهد شد و البته باید توجه داشت که هنوز هم تولیدکنندگان عمده سنگ آهن در جهان سیاست مشخصی را برای مقابله با این روند به طور رسمی اعلام نکرده‌اند.

اما آنچه مشخص است، این که با کاهش قیمت سنگ آهن باید منتظر افت نرخ محصولات میانی و نهایی زنجیره فولاد در بازارهای جهانی باشیم و بعید نیست که حتی نرخ محصولات فولادی در منطقه CIS به عنوان مبنای تعیین نرخ‌های پایه بازار داخلی ایران، در ماه‌های پیش‌رو از ارقام نجومی فعلی فاصله بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *