با توجه به ممنوعیت ورود ماشینآلات جدید به کشور و همچنین نیاز روزافزون به این تجهیزات، با تداوم محدودیتها در آینده، فعالیت در بخش معدن و صنایع معدنی با مشکلات متعددی روبهرو خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری فولادبان، سید سهراب حسینی دبیر کمیته ماشین آلات و تجهیزات انجمن مس ایران نشست انتخاب ماشین حفاری اکتشافی متناسب با طراحی اکتشاف، از چالشهای پیش روی حفاری اکتشافی در کشور و فرآیند انتخاب ماشینآلات و تجهیزات مناسب در این بخش گفت: تأمین ماشینآلات حفاری یکی از دغدغههای فعالان بخش معدن است. در همین حال انتخاب تجهیزات مناسب حفاری نیازمند اشراف کامل به این حوزه است.
این فعال بخش معدن گفت: درحالحاضر حدود ۷۰ شرکت پیمانکاری در حوزه حفاری اکتشافی فعالیت میکنند که از این میان حدود ۳۸ شرکت، عضو اتحادیه حفاران غیرنفتی هستند. حدود ۱۰۰ فرد حقیقی نیز در حوزه حفاری اکتشافی فعالیت دارند.در همین حال حدود ۵۰۰ دستگاه حفاری در کشور به فعالیتهای استخراجی مشغول است که تنها ۲۰۰ مورد از ماشینآلات یادشده به حفاریهای عمیق اختصاص دارند.
حسینی تاکید کرد: بسیاری از این دستگاهها نیازمند تعمیرات یا اورهال هستند. از عمر بسیاری از این ماشینآلات نیز زمان طولانی باقی نمانده است. در همین حال از راندمان بسیاری از این تجهیزات کاسته شده است. بنابراین نوسازی این تجهیزات بسیار ضروری است.
این فعال معدنی برای تشریح ارتباط میان استفاده از دستگاه حفاری و تأثیر آن بر فعالیتهای اکتشافی به آمار حفاری شرکت ملی مس تا پایان مهرماه ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: تا این زمان بیش از ۲۲۵ هزار متر حفاری در این مجموعه انجامگرفته که منجر به اکتشاف ۸۰۰ میلیون تن ذخیره جدید شده است. مجموع ذخایر اکتشاف شده در شرکت ملی مس برابر ۱۹.۵ میلیارد تن است. در همین حال ۲۵ سایت، ۱۲ پیمانکار و ۸۰ دستگاه در این مجموعه به حفاری مشغول هستند. بنابراین میتوان اینطور ادعا کرد که هر یک متر حفاری منجر به اکتشاف ۳۵۰۰ تن ذخیرهشده است. یک متر حفاری در کشور حدود ۷۰ تا ۸۰ دلار هزینه دارد اما با توجه به بهای فروش مس، میتوان اینطور نتیجه گرفت که بهازای هر دلار هزینه حفاری و فعالیتهای اکتشافی، ۳۵ دلار به ذخایرمان افزوده میشود. بنابراین میتوان اینطور ادعا کرد که نقش فعالیتهای اکتشافی و دستگاههای حفاری در ارزشآفرینی از بخش معدن بهشدت بالاست اما این ارزش عموماً در کشور ما نادیده انگاشته میشود.
حسینی در رابطه با ضعف فعالیتهای اکتشافی در ایران گفت:به اعتقاد من نبود دستگاههای حفاری مناسب و بهروز، بزرگترین چالشی است که روند فعالیت در این حوزه را تحت تأثیر منفی قرار میدهد. در این سالها اهمیت دستگاههای حفاری اکتشافی بهدرستی شناختهشده اما ورود این تجهیزات به کشور ممنوع شده و فعالان بخش معدن ملزم شدهاند این تجهیزات را از داخل خریداری کنند.