تحلیل روزانه بازار آهن سه شنبه 5 دی ماه؛ کاهش چشمگیر تولید فولاد ترکیه/ اختلال در صادرات فولاد جهانی

تازه ترین خبرها از بازار فولاد از ثبات قیمت مقاطع فولادی حکایت دارد.

به گزارش فولادبان، طبق آمار فولادسازان چینی در ۲۰۲۳ حدود ۹۰ میلیون تن محصولات فولاد صادر کردند و کارشناسان معتقدند صادرات این کشور به سطحی رسیده که بازارهای جهانی را مختل کرده و می تواند اختلافات تجاری جدید برانگیزد. صادرات فولاد چین به سطحی رسیده که بازارهای بین المللی را مختل کرده و می تواند اختلافات تجاری جدیدی را برانگیزد. این را «تومیو شیدا» ستون نویس در ستون نیکی آسیا نوشته است. در این گزارش آمده است، فولاد چین بازار آسیای جنوب شرقی را که یک مقصد صادراتی کلیدی برای فولادسازان چینی است، مختل کرده است. به ویژه، در سپتامبر ۲۰۲۳، صادرات محصولات فولادی چین به تایلند حدود ۶۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافت، عرضه به مالزی حدود ۸۰ درصد در سال و به ویتنام بیش از چهار برابر شد.
در حالی انجمن آهن و فولاد اندونزی برای حفاظت از صنعت با دولت لابی کرد و ویتنام شروع به بررسی اقدامات تجاری کرده که کشورهای آمریکای جنوبی و خاورمیانه که حجم زیادی از فولاد چین را نیز مصرف می کنند، هوشیارتر می شوند. تولید فولاد در چین نشانه هایی از کُندی را نشان می دهد و قیمت محصولات فولادی در حال کاهش است. با این حال، عرضه مازاد به کمک یوان ضعیف به بازار بین المللی هدایت می شود.
از آنجایی که چین صادرات فولاد خود را افزایش می دهد، دوباره بر روی محصولات با ارزش افزوده بالا تمرکز می کند و فولاد سازان کشورهای توسعه یافته مانند «ژاپن» را تحت فشار قرار می دهد. صادرات محصولات فولادی چین به آن کشور در ماه های ژانویه تا اکتبر ۱۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است که نسبت به بازارهای آسیای جنوب شرقی افزایشی اندک نشان می دهد. با این حال، صادرات برخی از محصولات، مانند «فولاد گالوانیزه گرم»، حول اوج های تاریخی در حال چرخش است و صعودی است.
این در حالی است که در اواخر اکتبر، کشور ترکیه اقدام به اعمال عوارض ضد دامپینگ برای فولاد نورد گرم کرد و این نه تنها در مورد فولاد چین بلکه از هند، روسیه و ژاپن نیز صدق می کند. همانطور که مرکز GMK قبلا گزارش داده بود، شرکت های فولادی چین در ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۳ صادرات محصولات فولادی را ۳۵.۶ درصد نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ افزایش دادند و تا ۸۲.۶۶ میلیون تن رساندند.
شرکت خدمات مالی آمریکایی پیش بینی کرده است که محرک تقاضای فولاد در سال ۲۰۲۴ میلادی، بازارهای پررونق جنوب شرق آسیا، افزایش چشمگیر تقاضای ترکیه و رشد متوسط تقاضا در اروپا، امریکا و برزیل است.
هند اصلی‌ترین بازار رو به رشد فولاد است و انتظار می‌رود مصرف محصولات نهایی فولادی در این کشور در سالی مالی آینده که در ماه مارس ۲۰۲۵ به پایان می‌رسد، ۹ درصد افزایش داشته باشد و به ۱۴۶ میلیون تن برسد؛ این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال مالی ۲۰۲۴، ۱۲ درصد بیشتر است.
طبق آمارهای منتشر شده از سوی انجمن جهانی فولاد، فولاد سازان ترکیه در ژانویه تا نوامبر حدود ۳۰.۰۵ میلیون تن فولاد تولید کردند. طبق این گزارش، در نوامبر ۲۰۲۳، فولاد سازان ترکیه تولید فولاد را ۲.۴ درصد نسبت به اکتبر افزایش دادند و به ۳.۰۴ میلیون تن رساندند. بنابراین، فولاد سازان ترکیه تولید فولاد را به بالاترین سطح خود از ماه می ۲۰۲۲ افزایش داده اند؛ به این معنا که در مقایسه با نوامبر ۲۰۲۲، فولاد سازان ترکیه تولید فولاد را ۲۷.۳ درصد در نوامبر ۲۰۲۳ افزایش دادند.
ضمن اینکه در ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۳، فولاد سازان ترکیه ۳۰.۴۹ میلیون تن فولاد تولید کردند که ۶.۱ درصد نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ کاهش داشت. همچنین بر اساس این گزارش، میانگین تولید ماهانه فولاد در ترکیه در ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۳ به ۲.۷۷ میلیون تن رسید که ۶.۱۱ درصد نسبت به سال قبل کاهش داشت. نکته قابل تامل در این گزارش اینکه از اکتبر ۲۰۲۳، ترکیه قیمت گاز طبیعی عمده فروشی برای شرکت های صنعتی بزرگ را ۲۰ درصد نسبت به ماه اوت افزایش داده است.
این کشور تعرفه های برق را ۲۰ درصد افزایش دادکه فشار مضاعفی بر صنعت فولاد کشور وارد می کند. این در حالی است که آخرین باری که ترکیه قیمت گاز طبیعی را افزایش داد در سپتامبر سال ۲۰۲۲ بود. در آن زمان، تعرفه ها ۵۰ درصد در میان افزایش تقاضا به دلیل جنگ روسیه، بزرگترین تامین کننده گاز به اروپا، افزایش یافت و این روند تا پایان سال ادامه داشت. علاوه بر این، در پایان سال ۲۰۲۲، تنظیم کننده بازار انرژی ترکیه از کاهش ۱۶ درصدی قیمت برق برای مصرف کنندگان صنعتی خبر داد.

بر اساس این گزارش، تولید فولاد ترکیه در سال ۲۰۲۲ با ۱۲.۹ درصد کاهش نسبت به سال ۲۰۲۱ به ۳۵.۱ میلیون تن رسید این در حالی است که نتظار می رفت تولید بیش از ۱۳ درصد کاهش یابد. در پایان این گزارش همچنین آمده است که فولاد سازان ترکیه در طول سال ۱۹.۶ میلیون تن فولاد صادر کردند که ۱۷.۷ درصد کمتر از سال قبل است. که به گفته کارشناسان، عوامل اصلی این کاهش، افزایش هزینه های تولید و کاهش تقاضای جهانی فولاد است.
در بازار ایران هم نرخ ارز تغییری نداشت. دلار امروز با نرخ 49 هزار و 900 تومان در بازار معامله شد.

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *