شهرستان طبس با داشتن ۷۶ درصد ذخایر زغالسنگ کشور، سهم قابل توجهی در تولید منطقهای و ملی این ماده اولیه باارزش دارد و ظرفیت تولید واحدهای معدنی منطقه با اجرای طرحهای توسعهای در ۲ سال اخیر رو به افزایش بوده است.
معدن یکی از پیشرانهای اقتصادی و محورهای توسعه در استان خراسان جنوبی تعیین شده، بر همین اساس دولت سیزدهم به توسعه صنایع معدنی در این استان و فراهم کردن زیرساختهای لازم توجه ویژه داشته است.
رئیس جمهور نیز سومین سفر دور اول سفرهای استانی خود در خراسان جنوبی را از شهرستان طبس آغاز کرد و در بازدید از معادن زغالسنگ گفت: معادن شهرستان طبس زمینه توسعه فراوانی دارد و باید زیرساختهای آن تکمیل شود که اگر این منطقه و معادن آن درست توسعه پیدا کند، نیاز کشور کاملا برطرف میشود و نیازی به واردات نداریم و اینجا این استعداد را دارد.
آیت الله سید ابراهیم رییسی، تحقق این موضوع را منوط به ۲ شرط اساسی دانست و اظهار داشت: اول اینکه زیرساختها باید تکمیل شود و معتقدم کارگرانی که اینجا کار میکنند باید حقوقشان پرداخت شود و حقی از آنان ضایع نشود.
همچنین خراسان جنوبی در مهر سال ۱۴۰۰ به عنوان اولین استان اجرای طرح تحول در بخش زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی کشور انتخاب شد که بار دیگر ظرفیت معدنی این استان را نمایان کرد تا با تولید و تکمیل اطلاعات پایه زمینشناسی و اکتشافی معدن، نویدبخش افزایش سرمایهگذاری در بخش صنایع معدنی باشد.
پهنه وسیع خراسان جنوبی سرشار از مواد معدنی است اما شهرستان طبس در این زمینه ویژگیهای منحصر بهفرد دارد و حوضه زغالدار طبس با وسعتی بالغ بر ۳۰ هزار کیلومتر مربع و ذخیره اکتشافی بیش از ۷۵ میلیارد تن زغالسنگ ککشو و حرارتی، غنیترین و بزرگترین ناحیه زغالی ایران محسوب میشود.
ناحیه پروده نیز با وسعت هزار و ۲۰۰ کیلومتر مربع و ذخیره زمینشناسی ۱.۱ میلیارد تن زغالسنگ ککشو یکی از چهار ناحیه زغالی طبس است که مقصد سفر خبرنگاران خراسان جنوبی در تور رسانهای “راهیان پیشرفت” شد تا با همراهی فرماندار ویژه طبس، مدیرکل حوزه استاندار و روابط عمومی استانداری خراسان جنوبی و مسئول بسیج رسانه استان پیشرفتهای این منطقه معدنی را روایت کنند.
گسل رستم که شاخهای از گسل نایبند است به طول ۷۰۰ متر با شیب ۷۰ درجه، بلوک معدن را از بلوک طبس جدا و به سطح زمین نزدیک کرده از همین رو لایههای زغال رخنمون است. (رخنمون، اطلاعاتی از وضعیت لایههای زیر سطح زمین را در اختیار زمینشناسان قرار میدهد)