یک کارشناس اقتصادی ازوقوع یک بحران عظیم اقتصادی همانند بحران بزرگ دهه ۱۹۳۰ میلادی دردوره پساکرونا خبر داد و گفت: با وقوع رکود اقتصادی جدید طبعا تقاضای کالاها و محصولات در بازارهای جهانی کاهش می یابد و قیمت آنها نیز با ریزش همراه خواهد شد.
احمد جانجان درگفتگو با فولادبان افزود: در اپیدمی کرونا بسیاری از کشورها حجم نقدینگی خود را افزایش دادند و نقدینگی زیادی به بازارها تزریق شد و در پی آن قیمت کالاها و محصولات افزایش یافت و اقتصاد کشورها و بازارهای جهانی با تورم مواجه شدند.
وی ادامه داد: طبق شواهد موجود و پیش بینی کارشناسان اقتصادی بحران عظیم اقتصادی همانند بحران بزرگ دهه ۱۹۳۰ میلادی در حال وقوع است از این رو بانک مرکزی اتحادیه اروپا و فدرال رزرو امریکا در حال آماده سازی شرایط برای مقابله با این بحران بزرگ هستند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: با وقوع این بحران و رکود اقتصادی ، تقاضای محصولات فولادی و کامودیتی در بازارهای جهانی کاهش می یابد و قیمت کالاها و محصولات نیز با ریزش همراه خواهد شد که به عنوان سراغاز بحران و رکود اقتصادی به حساب می آید.
جانجان گفت: این استنباط وجود دارد که اعضای فدرال رزرو امریکا برای واکنش به این موضوع دیراقدام کرده اند و تصورشان این نبود که شرایط رکود به بازارهای جهانی بازگردد لذا اگر اطلاعات کنونی در دسترس اشان بود زودتر می توانستند سیاست های انقباضی را اجرا کنند.
وی افزود: در حال حاضر اگر فدرال رزرو امریکا سیاست های انقباضی مقابله با بحران را عملیاتی کند کشورها و بازارهای جهانی همانند بحران ۱۹۳۰ غافلگیر نخواهند شد زیرا از شرایط بازارهای مالی اطلاع دارند و بانک مرکزی کشورها به محض اعلام فدرال رزرو امریکا ، از تصمیم فدرال رزرو امریکا تبعیت خواهند کرد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بانک مرکزی اتحادیه اروپا و فدرال رزرو امریکا با اطلاع از رکود بزرگ اقتصادی پس از پاندمی کرونا نرخ بهره بانکها را دستکاری کرد و بسیاری از کشورها و بازارهای جهانی هم به تبعیت از فدرال رزرو امریکا همین کار را انجام دادند.
جانجان تصریح کرد: نکته بسیار حساس و پیچیده ای که در شرایط پساکرونا وجود دارد این است که جنگ اوکراین یک کارزار تمام عیار در بازارها و سیاستگزاری های مختلف ایجاد کرد و یکسری از پارامترها و عوامل اقتصادی را تغییر داد که پیامد ان کاهش تقاضا و ریزش قیمت ها در بازارهای جهانی بود.
وی گفت: بازارهای جهانی در پساکرونا با نوعی اخلال در زنجیره تامین و توزیع کالاها مواجه شدند که علت ان افزایش قیمت در سامانه های حمل و نقل با توجه به لزوم رعایت قرنطینه در آمد و شدهای دریایی و جابجایی های کالا و محصولات و حتی تغییر مسیرها بود.
این استاد دانشگاه افزود: در واقع ترخیص کالاها و محصولات یا رفت و برگشت به بنادر اروپایی مثل آمستردام و دیگر بنادرمختلف اتحادیه اروپا که پیش از این یکماهه میسر می شد پس از کرونا به بیش از سه ماه بطول می انجامید تا از شرایط قرنطینه ای کرونا خارج شود و مجموعه این عوامل باعث تغییر هزینه ها و افزایش انها شد
جانجان ادامه داد: کاشی تولید چین که تا قبل از کرونا رقیب اصلی ما در بازار خاورمیانه بود با افزایش هزینه حمل و نقل دریایی و اتفاقاتی که در این حوزه افتاد عملا موجب شد صادرات کاشی و سرامیک برای چینی ها بصرفه و اقتصادی نباشد و با بالا گرفتن جنگ اوکراین و بحران آسیای میانه و تشدید هزینه ها ، اخلال عمده ای در زنجیره تامین و تولید کالا به وجود آمد و عملا بازارهای سرامیک و کاشی چین در خاورمیانه به ایران سپرده شد.