عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: وجوه درآمدی حاصل از حق عوارض اغلب برای توسعه زیرساخت ها(بنادر، حمل و نقل ریلی و توسعه نیروگاهها) و تجهیزات فناوری هزینه نمیشود و اغلب برای هزینه های جاری کشور و تامین کسر بودجه صرف می شود که جفای بزرگی در حق تولید و صادرات کشور است.
بهرام شکوری درگفتگو با فولادبان افزود: با توجه به افزایش قیمت های جهانی محصولات فولادی دولت مصوبه اخذ عوارض از محصولات صادراتی را با هدف تنظیم بازار داخل و تامین نیاز داخلی به تصویب رساند اما کارشناسان معتقدند هدف دولت از تصویب این مصوبه در روزهای پایانی سال منتفع شدن دولت از درآمدهای صادراتی همزمان با افزایش قیمت محصولات فولادی در بازارهای جهانی است.
وی ادامه داد: بورس کالای ایران محلی است که انواع مختلف کالاها و محصولات بویژه فولاد در آن عرضه و معامله می شود و مازاد محصولات مورد نیاز کشور پس از معامله نشدن در بورس کالا، صادر خواهد شد و از آنجا که دولت امکان صادرات را زا طریق بورس کالا ندارد شائبه درآمد زایی دولت از حق عوارض قوت بیشتری می گیرد.
این فعال اقتصادی تصریح کرد: تنظیم بازار داخل هدف مصوبه اخذ عوارض صادراتی اعلام شده است اما این هدف کاملا بی اساس است و منطقی در آن وجود ندارد و نگاه دولت یقینا نگاه درآمدی به این بخش است.
شکوری گفت: نگاه درآمدی و درآمدزایی دولت به صادرات محصولات فولادی نگاه صحیحی به صنایع معدنی و فولادی نیست چون نوسانات قیمتی محصولات معدنی ازجمله فولاد بسیار زیاد است و سوالی که مطرح می شود این است که آیا زمانی قیمت محصولات فولادی کاهشی است دولت با فعالان این حوزه همراهی می کند یا به آنها کمک مالی می دهد.
وی افزود: در ایام کرونا که بسیاری از فعالان اقتصادی با مشکل اقتصادی مواجه شده بودند دولت مثل کشورهای دیگر نه تنها ضرر و زیانی برای واحدهای تولیدی تخصیص نداد بلکه در تمام تعطیلات کرونایی هم مساعدتی با آنها نداشت حال وقتی در شرایط سخت همراه فعالان اقتصادی نبوده چگونه می خواهد با بالارفتن قیمت های جهانی و افزایش سود محصولات معدنی خود را منتفع و سهیم از سود محصولات معدنی بداند.
این عضو اتاق بازرگانی ایران با اشاره به هزینه شدن درآمدهای حاصل از حق عوارض صادراتی دربودجه جاری کشور ادامه داد: وجوه درآمدی حاصل از حق عوارض اغلب برای توسعه زیرساختها هزینه نمیشود و به همین علت ما هرساله شاهد قطعی یا سهمیه بندی برق صنایع در روزهای گرم تابستان و قطعی گاز در روزهای سرد سال و توقف تولیدات واحدهای صنعتی و فولادی هستیم.
شکوری تصریح کرد: واحدهای تولیدکننده محصولات فولادی اغلب به علت نبود زیرساخت های حمل و نقلی ( ریلی، دریایی و هوایی) و نبود اسکله های مجهز در بنادر متحمل هزینه های زیاد زیادی می شوند و چنانچه درآمد حاصل از اخذ عوارض صرف توسعه زیرساخت ها میشد میتوانست کمک موثری به تولیدکنندگان این صنعت در کاهش هزینه های تولید باشد.
وی گفت: درآمدهای حاصل از حق عوارض خرج توسعه زیرساخت های بخش نمیشود و این عوارض عمدتا برای هزینه های جاری کشور و تامین کسر بودجه صرف می شود که جفای بزرگی در حق تولید و صادرات کشور است.