بازار تحت الشعاع اخبار مذاکرات برجام و واکنش بازار ارز است؛ با افزایش احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات و همچنین افزایش عدم اطمینان در بازارهای مالی به خاطر حمله روسیه به اوکراین میتوان این رفتار بازار را توجیه نمود.
یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه خبرهایی از جمله ارز، جنگ روسیه و اوکراین و مذاکرات برجام تأثیرگذارترین اخبار هفته برای بورس بودند، گفت: نگاه معاملهگران بورس در حال حاضر به مذاکرهکنندگان در وین است.
به گزارش فولادبان، با آغاز درگیری روسیه و اوکراین بسیاری از بازارهای جهانی تحت تأثیر قرار گرفتند و بازار سهام ما هم از این قاعده مستثنی نبود، اما بیشترین مسئلهای که توانست روی بازار این هفته اثرگذار باشد، مذاکرات برجام بود. اخبار ضد و نقیضی که از این مذاکرات شنیده میشد، بیشتر باعث شد تا سهامداران از روی هیجان تصمیم بگیرند و همین موضوع منجر به خروج نقدینگی از بازار شد، اما از طرف دیگر شاهد رشد برخی از سهمهای پالایشی بودیم چراکه با شدت گرفتن تحریمها علیه روسیه، عطش بازار نفت به نفت خام ایران بیشتر شده است و به همین علت، رشد در سهام پالایشی چندان غیر قابل پیشبینی نبود.
به هر حال، این اخبار و این شرایط نتوانست باعث حال بهتر بورس شود و این هفته شاهد حرکت دو شاخص اصلی بورس در خلاف جهت یکدیگر بودیم. شاخص کل نسبت به هفته گذشته با افت 0.5 درصدی، 7 هزار و 157 واحد دیگر ریزش داشت و در پایان، روی یک میلیون و 281 هزار و 153 واحدی ایستاد. این در حالی است که شاخص کل هموزن با رشد 1.1 درصدی توانست خودش را به 334 هزار و 156 واحد برساند. این هفته برای فلزات اساسی در کل جهان چندان وضعیت خوبی نبود و با ریزش سهمهای اصلی این گروه، در نهایت شاخص فلزات با افت 2.1 درصدی، رقم یک میلیون و 23 هزار و 680 واحدی را نشان داد.
مهدی قلیپور، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با فولادبان در رابطه با وضعیت معاملات این هفته و اخبار اثرگذار روی بورس گفت: بازار تحت الشعاع اخبار مذاکرات برجام و واکنش بازار ارز است؛ با افزایش احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات و همچنین افزایش عدم اطمینان در بازارهای مالی به خاطر حمله روسیه به اوکراین میتوان این رفتار بازار را توجیه کرد.
وی در ادامه تصریح کرد: شاخص کل با توجه به تاثیر ۷۰ درصدی سهام دلاری بر آن منفی بود و با توجه به وزنی بودن محاسبه شاخص، چند شرکت بزرگ دلاری بیش از نیمی از بازار هستند به همین دلیل شاخص هم وزن به ویژه تحت تأثیر برخی سهام در صنعت حمل و نقل، خودرو، قطعه ساز غذایی و بانکی مثبت بود.
این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: مذاکرات برجامی، بازار ارز، حمله روسیه به اوکراین و نوسانات در بازار نفت و گاز مهمترین اخبار بودند.
قلیپور با اشاره به اینکه به علت رشد نرخ جهانی گاز، با فرمول جدید وزارت نفت همه پتروشیمی ها در سقف اعلامی خوراک یعنی پنج هزار تومان برای هر مترمکعب قرار گرفتند، گفت: رشد قیمت نفت هم بر روی برخی صنایع موثر خواهد بود بالاخص پالایشگاه ها البته به سرطی که قیمت گذاری محصول و خوراک بر اساس اسپرد باشد نه سود مشخص.
وی تأکید کرد: احتمالا با اعلام به نتیجه رسیدن مذاکرات فشار بر بازار نفت کمتر شود، یعنی با توجه به نرخ بالای انرژی و سوخت در ایالات متحده و فشار بر بایدن، به منظور کنترل قیمت نفت، بایدن به هر قیمتی مذاکره را به سمت توافق خواعد برد. البته ممکن است کمی قیمت نفت کاهش یابد. در مورد اوکراین ممکن است بخش غذایی و کشاورزی به دلیل واردات غلات و امثالهم دچار افزایش در بهای تمام شده بشوند. نرخ بالای نفت اگر همراه با گشایشهای برجامی باشد، احتمال رونق دادن به بورس را خواهد داشت.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان افزود: حمل و نقل، خودرو، بانک، پالایشگاه، خدمات فنی مهندسی و شاید مخابرات بیشترین شانس رشد با فرض امضای توافق را دارند.