سعید عسگرزاده در گفتگو با فولادبان در رابطه با وابستگی قیمت سنگ آهن به نرخ کدال شمش خوزستان گفت: تلاشهایی در حال صورت گرفتن است تا قیمت محصولات در زنجیره فولاد به یکدیگر وابسته نباشند چراکه قیمتگذاری محصولات باید بر اساس عرضه و تقاضا باشد، اما زمان این کار مشخص نیست و تا زمانی که فرآیند حاکم بر بورس کالا، فرآیند عرضه و تقاضا نباشد، هرگونه حذف عدم وابستگی قیمتها ضربهزننده خواهد بود.
وی ادامه داد: گاهی اوقات دولت در قیمت شمش اعمال نفوذ میکند یعنی شرایط را به سمتی میبرد که قیمتها به دلخواه خود باشد. در این حالت، نمیتوان بقیه زنجیره فولاد را به گونهای رها کرد تا عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمت باشد زیرا ابتدا باید به این نقطه برسیم که تعیین کنیم میزان مصرف داخلی فولاد ما چقدر است و همان میزان را در رینگ داخلی عرضه کنیم و اجازه صادرات به آنها داده نشود و سایر تولیدات خود را از ابتدا تا انتها به رینگهای صادراتی منتقل کنیم.
دبیر کل انجمن سنگ آهن کشور تصریح کرد: اگر این اتفاق در بورس کالا بیفتد، نباید به کسی هم اجازه دهیم که محصول خود را در رینگ صادراتی عرضه کند، اما ماده اولیه خود را از رینگ داخلی تهیه کند بنابراین، هر تولیدکننده باید به میزانی که از رینگ داخلی ماده اولیه تهیه میکند، باید محصولات خود را در رینگ داخلی عرضه کند تا این چرخه تا انتها کلیه نیازهای مردم را برطرف کند.
عسگرزاده با اشاره به اینکه دولت به هر حال در تنظیم بازار داخل در قیمتها اعمال نفوذ خواهد کرد، گفت: سایه قیمتهای دستوری همیشه بر سر بورس کالا هم بوده و هم خواهد بود. در این شرایط، همه فعالان میپذیرند و به دلیل اینکه شرایط به هم نریزد، قیمت پایه باید تابعی از قیمتهای یکی از عناصر زنجیره باشد و حتی میتوان قیمتها را وابسته به یکی از قیمت محصولات ابتدایی یا انتهایی زنجیره تعیین کرد.
وی افزود: هر اتفاقی که در زنجیره رخ دهد، زنجیره باید فعالیت داشته باشد و برای حفظ فعالیت، قیمتها باید متناسب باشند مگر اینکه در فضای بازار آزاد قرار بگیریم و همه چیز آزاد شود و سایه قیمتگذاری دستوری از روی بورس کنار برود. در این حالت، طبیعی است که وابسته بودن قیمتها به یکدیگر منطقی نباشد. نکتهای که منطقی است این است که محصولات زنجیره فولاد به یکدیگر وابسته هستند، اما از نظر قیمتی الزاما به هم وابسته نیستند یعنی قیمت هر محصول بر اساس عرضه و تقاضا مشخص میشود.