با بررسی موضوعاتی مانند عرضههای تلفیقی در بورس و همچنین انحصاری کردن واردات ورق، مشخص میکند کفه ترازو به نفع تولیدکنندگان آهن اسفنجی چرخیده است و قطعا اینجا هم نفوذ سهامداران کارخانههای تولیدکنندگان آهن اسفنجی تأثیرگذار بوده است. علاوه بر این انتظار میرفت قیمت پایه آهن اسفنجی در معاملات هفته گذشته به 95 درصد قیمت کشف شده هفته قبل برسد که این اتفاق هم به وقوع نپیوست.
یک فعال صنعت فولاد با اشاره به اینکه شرکتهای دولتی با رانتی که در تأمین آهن اسفنجی خود دارند، مانع از تعدیل قیمتها در این بخش میشوند، گفت: وزارت صمت یک نهاد نظارتی و حاکمیتی است که باید یک نگاه جامع به زنجیره فولاد و فعالان این زنجیره داشته باشد.
محمدرضا هوشمند در گفتگو با فولادبان در رابطه با قیمتگذاری آهن اسفنجی در بورس کالا تصریح کرد: با توجه به اینکه از سه ماه پیش اعلام شد کشور با کمبود گاز مواجه است و این کمبود گاز منجر به کاهش تولید آهن اسفنجی خواهد شد، قیمت آهن اسفنجی افزایش پیدا کرد و اگر ستاد تسهیل نسبت به تعدیل قیمتها و عرضهها در بورس کالا اقدام میکرد، خیلی از کارخانههای القایی با تعطیلی مواجه نمیشدند.
وی با اشاره به اینکه وزارت صمت ابزارهایی دارد که میتواند میزان کاهش در هر بخش از زنجیره را تخمین بزند، افزود: فعالان صنعت فولاد در حال حاضر به دنبال این هستند تا قیمتهای افزایشی آهن اسفنجی را به تعادل برسانند؛ این در حالی است که انبارهای آهن اسفنجی در کشور دپوهای بالایی دارند و بیشتر خبرسازیها درباره کاهش تولید آهن اسفنجی بود که باعث شد نرخ آهن اسفنجی افزایش پیدا کند.
این فعال صنعت فولاد تصریح کرد: رانت شرکتهای دولتی در تأمین مواد اولیه و اختلاف عرضه و موجودی انبارهای آهن اسفنجی در حال حاضر قابل تأمل است. یکی از مباحثی که در ستاد تسهیل پیگیری شد، افزایش عرضه آهن اسفنجی به 80 هزار تن در هفته بود که با توجه به رانت شرکتهای دولتی و سهامداری آنها در کارخانههای تولید آهن اسفنجی، باز هم شاهد این اتفاق نبودیم چراکه این شرکتها خارج از رینگ رقابتی بورس کالا تبادلات تجاری خود را انجام میدهند.
هوشمند گفت: وزارت صمت اعلام کرده است به دلیل مازاد عرضهای که در فصل تابستان در بخش آهن اسفنجی داریم، مجوز اهدای بریکتسازی باید داده شود و اینجا موضوع قابل تأملی پیش میآید. اگر ما عرضه مناسب آهن اسفنجی را با توجه به قطعی برق در تابستان داشتیم، چرا کارخانههای آهن اسفنجی با نرخهای 65 تا 70 درصد کدال فروشهای خود را انجام دادند و نرخ این محصول در تابستان به حدود 9 هزار و 750 تومان رسید و این شرایط هم کارخانجات شمش القایی را با ضرر و شرایط ویژه روبهرو کرد.
وی تأکید کرد: با بررسی موضوعاتی مانند عرضههای تلفیقی در بورس و همچنین انحصاری کردن واردات ورق، مشخص میکند کفه ترازو به نفع تولیدکنندگان آهن اسفنجی چرخیده است و قطعا اینجا هم نفوذ سهامداران کارخانههای تولیدکنندگان آهن اسفنجی تأثیرگذار بوده است. علاوه بر این انتظار میرفت قیمت پایه آهن اسفنجی در معاملات هفته گذشته به 95 درصد قیمت کشف شده هفته قبل برسد که این اتفاق هم به وقوع نپیوست.
این فعال صنعت فولاد افزود: وزارت صمت که جنبه یک نهاد حاکمیتی روی تمام عرضهها دارد و باید یک نگاه جامع به زنجیره فولاد داشته باشد، هنوز نتوانسته است عرضه آهن اسفنجی را سر و سامان دهد و پیشبینی میشود کارخانههای آهن اسفنجی به سمت توقف و یا کاهش تولید خودشان حرکت کنند تا جلوی کاهش قیمت محصولات این کارخانهها گرفته شود.