عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران با اشاره به اینکه طرح ارائهشده برای تنظیم بازار هنوز نقاط تاریکی دارد، گفت: با ارائه طرح کامل همراه با جزئیات، نحوه عرضه و قیمتگذاری محصولات بهتر خواهد شد، اما عرضه پرمیوم با توجه به ناکافی بودن عرضهها سودی برای نوردکاران ندارد.
امید ظفر در گفتگو با فولادبان در رابطه با شیوهنامه جدید مدیریت و تنظیم بازار گفت: این شیوهنامه با الزام ارائه همه کالاهای تولید داخلی با شرایط و تنوع کاملا متفاوت در بورس کالا، توسط مدیران وزارتخانه محترم صنعت، معدن و تجارت تدوین گردیده و بنا بر شواهد به زودی اجرایی خواهد شد.
وی در ادامه صحبتهای خود تصریح کرد: متاسفانه، این طرح بدون مشورت تشکلها طراحی و به صورت مبهم ارائه شده است. به همین خاطر نقاط ضعف و قوت آن خیلی روشن نیست و حواشی سبب ایجاد جو منفی روانی نسبت به آن شده است.
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران با اشاره به اینکه موضوع طرح و اجرای این شیوهنامه از هم جدا است، افزود: طرح با مشورت انجمنها به امید خدا اصلاح میشود و نقاط قوت تقویت و نقاط ضعف آن کمرنگ میشود، ولی مسئله این است که این طرح با محوریت بورس کالا اجرا میشود و با توجه به اجرای شیوهنامه در سنوات گذشته، نوردکاران را نگران کرده است.
ظفر درباره ابهامهای این طرح گفت: در حال حاضر، هنوز هیچ پیشنویس و یا دستورالعمل اجرایی از این طرح ارائه نشده است، ولی شاید ارائه کامل طرح با جزئیات نقاط تیره این طرح را روشن نماید و در حالت خوشبینانه وضع بازار به حالت ثبات درآید.
وی با ذکر مثالی تصریح کرد: به طور مثال در خصوص بحث عرضه برخی از تولیدکنندگان شمش و اسلب در بورس کالای ایران، روش جدید عرضه با نام قراردادهای بلندمدت یا عرضه پرمیوم که طبق اطلاعیه بورس از روز سهشنبه 26/08/1400 اجرایی میگردد، واقعا مورد اعتراض همه نوردکاران است.
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران در مورد این طرح تأکید کرد: طبق این طرح شرکتهای فولادی تولیدکننده شمش میتوانند نسبت به عرضه تا 60 درصد محصولات تولیدی خود برای تا شش ماه آینده اقدام نمایند و در صورت عدم انجام معامله، شرکت عرضهکننده مجاز به صادرات شمش خریداری نشده است.
ظفر اضافه کرد: خریداران (کارخانجات نوردی) باید برای ثبت تقاضای خرید خود معادل 6 درصد قیمت پایه را به حساب بورس کالا پرداخت نمایند. قیمت شمش در آینده (مثلاً اسفندماه بر اساس متوسط قیمت سه عرضه قبلی از آن تعیین میشود) و خریداران در خصوص پرمیوم یا وجه بیشتر با یکدیگر رقابت خواهند نمود و در صورت موفقیت به خرید باید یک تا دو درصد دیگر نیز به عنوان تضمین خرید پرداخت نمایند. سوال اینجاست؛ مگر نوردکار میتواند 6 درصد سرمایه خود را برای یک مدت طولانی از گردش خارج نماید و پس از طی این مدت تازه با قیمت روز خرید کند؟
وی در پایان گفت: در صورتی که عرضه به صورت مداوم و مکفی باشد، آیا نیاز است کسی از الآن مواد اولیه 6 ماه آینده خود را خریداری نماید؟ این یکی از نقاط عجیب این طرح است. قیمت حداقل 95 درصد فوب هم که خود شاهکاری است. 95 درصد فوب کجا؟ چرا فوب وقتی ما درب کارخانه تحویل میگیریم؟ وقتی میگوییم فوب، چطور میتوانیم بگوییم طرح وابسته به ارز و دلار نیست؟ به هر حال امیدواریم طرح به صورت عجولانه اجرا نشود و با مشورت تشکلها نقاط ضعف آن رفع گردد.