مشاوررئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به اعمال تحریمهای چندین ساله علیه صنعت فولاد ایران تاکید کرد: تحریمها فرصت تازهای را برای صنعت فولاد ما فراهم کرد تا به دانش و فناوریهای جدید با زیرساخت بومی دست پیدا کند و در همین راستا 22 هزار قطعه صنعتی از 32 هزار قطعه مورد نیاز صنعت فولاد کشور در ایران بومیسازی شده است.
به گزارش فولادبان؛ از سال 1344 که کارخانه ذوب آهن به عنوان نخستین کارخانه فولادی کشور در اصفهان تاسیس شد، تا کنون که 55 سال از عمر صنعت فولاد ایران میگذرد، بهویژه در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تلاشهای زیادی در راستای بومیسازی و خودکفایی در صنعت فولاد کشور در بخشهای طراحی، مهندسی و ساخت صورت گرفته و کشورمان در این زمینه به موفیقتهای مهمی نیز دست یافته است.
البته باید این نکته را در نظر گرفت که بومیسازی که با اصطلاح Localization تعریف میشود، صرفا به این معنا نیست که یک محصول را چنان بسازیم یا چنان تغییر دهیم که در داخل کشور مورد استفاده قرار گیرد یا جایگزین نوع خارجی آن شود، بلکه اصولا هر نوع تلاشی که وابستگی صنعت کشور را در مواد اولیه، ماشینآلات و تجهیزات به خارج از کشور کاهش میدهد، در راستای بومیسازی تعریف میشود.
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نیز در ماههای اخیر در راستای خودکفایی بیشتر در صنعت ملی فولاد کشور، سامانه جامع بومیسازی زنجیره آهن و فولاد را راهاندازی کرده و طی فراخوانی از فعالان حوزه تولید و تامین تجهیزات و قطعات بخش معدن و صنایع معدنی برای ثبتنام در این سامانه دعوت کرده است. در همین راستا درباره نحوه عملکرد سامانه جامع بومیسازی زنجیره آهن و فولاد و همچنین بررسی پیشرفتهای اخیر کشور در زمینه بومیسازی صنعت فولاد، با حسن یونسیان، مشاور رئیس هیات عامل ایمیدرو به گفتوگو نشستهایم.
وی در ابتدای گفتوگو با اشاره به اعمال تحریمهای چندین ساله علیه صنعت فولاد ایران به خبرنگار فولادبان گفت: تحریمها فرصت تازهای را برای صنعت فولاد ما فراهم کرد تا به دانش و فناوریهای جدید با زیرساخت بومی دست پیدا کند. سازمان ایمیدور نیز در همین راستا با تشکیل دفتر بومیسازی درصدد برآمد تا این تجارب را عملیاتی کند تا هم ساخت قطعات مورد نیاز صنعت فولاد را تسهیل کند و هم ارزآوری بیشتری را در این حوزه داشته باشد.
یونسیان در ادامه درباره نقش ایمیدرو در بومیسازی صنعت فولاد کشور اظهار داشت: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در اقدام بعدی با ایجاد یک پایگاه اینترنتی به نشانی http://lrm.steeliran.org از فعالان و سازندگان قطعات حوزه فولاد دعوت کرد تا توانمندیهای خود را ثبت کنند و از شرکتها و نهادهای فعال هم خواست که نیازمندیهای خود را در این سامانه اعلام کنند.
مشاور رئیس هیات عامل ایمیدرو ادامه داد: اصولا برای راه اندازی یک کارخانه فولادسازی به 32 هزار قطعه صنعتی نیاز است که فهرست این قطعات در دفتر بومیسازی سازمان ایمیدرو، به صورت نرمافزاری گردآوری شده است. ایمیدرو این نرمافزار را به شرکتهای فولادی معرفی میکند تا دسترسی آنها به قطعات و تجهیزات مورد نیازشان که بومیسازی شده است، تسهیل شود و برای قطعاتی که نیاز به بومیسازی دارند نیز با همکاری یکدیگر برنامهریزی کنند.
وی با بیان این که کارهای نرم افزاری و تصمیم به شروع فعالیتهای بومیسازی در حوزه قطعات صنعت فولاد در ایمیدرو از بهمن سال گذشته آغاز شده است، عنوان کرد: عملیات اجرایی دفتر بومیسازی ایمیدرو از اردیبهشت امسال نهایی شد و تا امروز 22 هزار قطعه در نرمافزار مربوطه در سامانه توانمندی قطعات بومیسازی ایمیدرو به ثبت رسیده و براین اساس میتوان گفت تا کنون 22 هزار قطعه مورد نیاز صنعت فولاد کشور در ایران بومیسازی شده است.
یونسیان با اشاره به نامنویسی شرکتهای توانمند داخلی در نرمافزار بومیسازی ایمیدرو تاکید کرد: بسیاری از شرکتها تواناییهای خود را در تولید قطعات مهندسی در این سامانه عرضه کردهاند و مجموعههای بسیاری هم از این تواناییها و محصولات بهرهبرداری کردهاند و همین روند به بومیسازی قطعات بسیار زیادی در صنعت فولاد کشور کمک کرده است.
مشاور رئیس هیات عامل ایمیدرو در خصوص نحوه تعیین کیفیت و استاندارد قطعات ساختهشده بومی در سامانه جامع بومیسازی ایمیدرو توضیح داد: در این سامانه، کمیتهای از تولیدکنندگان و متخصصان این حوزه جهت جلوگیری از کاهش و افت کیفیت قطعات تولیدی ایجاد شده است که با صدور گواهینامه برای قطعات تولیدی، کیفیت آنها را تایید میکنند و چنانچه قطعهای، گواهینامه کیفیت این کمیته را دریافت کند، ممنوعیت واردات برای مشابه خارجی آن صادر خواهد شد.
وی در ادامه تاکید کرد: این ممنوعیت نه فقط در شرایط تحریمی بلکه در صورت رفع تحریمها نیز با تعرفههای سنگین، پابرجا خواهند ماند تا از تولیدات داخلی و سازندگان ایرانی حمایت شود. البته این تاییدیه زمانی صادر می شود که کمیته فنی این سوالات را که آیا قطعه تولیدی میتواند جایگزین قطعه خارجی شود، آیا کیفیت دارد، زمان کارکرد آن چقدر است، صرفه اقتصادی دارد یا خیر، بررسی و نتیجه را تایید کند که در این شرایط نامه ممنوعیت واردات حال حاضر و آینده آن قطعه صادر میشود.
یونسیان در بخش دیگری از صحبتهایش به تولید قطعات استراتژیک صنعت فولاد در داخل کشور اشاره کرد و گفت: قطعات استراتژیک به قطعاتی گفته میشود که اگر تولید یا وارد نشود، کارخانجات از فعالیت باز میمانند. هماکنون نیز در صنعت فولاد کشور بهویژه در شرکت ایمیدرو و چند شرکت دانشبنیان بسیاری از قطعات استراتژیک صنعت فولاد از جمله کریستالیزاتورها تولید میشود.
مشاور رئیس هیات عامل ایمیدرو در پایان بومیسازی قطعات صنایع فولادی را گامی بلند در جهت ارتقای دانش مهندسی کشور دانست و گفت: با ساخت این قطعات در داخل کشور، ایران در توسعه صنعت فولاد و افزایش تولید در این حوزه پیشرفت فزایندهای خواهد داشت.
وی در پایان تصریح کرد: با ساخت قطعاتی که پیش از این وارد میکردیم، میتوانیم ارز صرفهجوییشده را صرف توسعه صنعت قطعهسازی فولادی کنیم؛ بخصوص که هزینه تمام قطعاتی که در کشور بومیسازی شدهاند، بسیار ارزانتر از محصولات وارداتی است و محال است قطعهای در داخل ساخته شود و قیمت آن گرانتر از نوع وارداتی آن باشد.