مدیر اجرایی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با پیشبینی احتمال رشد قیمت مواد اولیه فولاد در صورت عرضه در بورس کالا اظهار داشت: اگر تعامل مناسبی روی این عرضه انجام نشود، عرضه در بورس کالا باعث ایجاد یک تورم قیمتی در محصولات فولادی خواهد شد، چون وقتی در بورس، عرضه به اندازه کافی نباشد و تقاضا روی آن محصول زیاد شود، رقابت شکل خواهد گرفت و قیمتها را بالا خواهد برد.
به گزارش فولادبان؛ تعیین ضرایب قیمتی محصولات صنایع بالادستی زنجیره فولاد، موضوعی است که در یک سال گذشته بارها میان فولادسازان، تولیدکنندگان سنگ آهن، فعالان حوزه معدن، وزارت صمت و سایر نهادهای خصوصی و دولتی ذیربط مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است. در حال حاضر، نرخ فروش کنسانتره بر مبنای ضریب حداکثر ۱۶ درصد قیمت اعلامی شمش فولاد خوزستان در سامانه کدال تعیین میشود و ضریب نرخ فروش گندله نیز حداکثر ۲۳.۵ درصد و نرخ فروش آهن اسفنجی هم حداکثر ۵۰ درصد است. در این میان قیمت سنگ آهن عیار ۵۰ تا ۵۲ مورد استفاده تولیدکنندگان کنسانتره نیز بسته به دولتی یا خصوصی بودن معدن تولیدکننده آن بین ۵٫۵ تا ۸ درصد نرخ کدال شمش فخوز متغیر است.
نکته مهم اما اینجاست که فعالان حوزه معدن در بیش از یک سال اخیر اعتراضات متعددی را نسبت به این ضرایب قیمتی ابراز داشتهاند و بر همین اساس وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز از تولیدکنندگان و فعالان زنجیره فولاد درخواست کرده است که با بررسی کارشناسی و همفکری درباره این موضوع تصمیمگیری کنند. در آخرین مذاکرات هم نهایی کردن موضوع تعیین ضرایب قیمتی محصولات صنایع بالادستی زنجیره فولاد به ۴ تشکل بخش خصوصی یعنی کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران، خانه معدن ایران، انجمن تولیدکنندگان فولاد و انجمن سنگ آهن ایران سپرده شده است.
در این میان اما وحید یعقوبی، مدیر اجرایی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران درباره این که با اجرای شیوهنامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد مصوب ستاد هماهنگی اقتصادی دولت چه اتفاقی برای این ضرایب قیمتی خواهد افتاد، به خبرنگار ما گفت: شیوهنامه به طور کلی بحث ضرایب قیمتی مواد اولیه زنجیره فولاد را به نوعی برای تصمیمگیری دقیقتر به آینده موکول کرده است. آنچه باید توجه کرد این است که شرکتهای فولادی و معادن مختلف تا پایان سال 99 برنامه ریزی کرده و قراردادهایشان را منعقد کردهاند و اگر اتفاقی هم براساس برنامهریزیهای وزارت صمت درباره عرضه در بورس پیش بیاید، عمدتا برای سال آینده خواهد بود.
وی با اشاره به مذاکرات پیشتر این انجمن با سایر تشکلهای بخش خصوصی برای تعیین ضرایب قیمتی محصولات بالادستی زنجیره فولاد عنوان کرد: بحثهای بین انجمن فولاد، انجمن سنگ آهن و خانه معدن برای تغییر ضرایب قیمتی زنجیره فولاد به خاطر اختلاف نظرهایی که وجود داشت، به نتیجهای نرسید. البته نکاتی که مورد توافق همه این انجمنها بود، عبارت بودند از لزوم عدم سرکوب قیمت فولاد و نگاه حمایتی به معادن کوچکتر تا بیشتر به آنها کمک شود.
یعقوبی درباره جزئیات اختلاف نظر این انجمن با تشکلهای معدنی برای ضرایب مواد اولیه زنجیره فولاد توضیح داد: دوستان معدنی در پیشنهادات خود برای ضرایب قیمتی، نرخ فوب بنادر شمالی چین را در نظر میگیرند، در حالی که کارخانههای فولادی، سنگ آهن را درب معادن خریداری کرده و هزینه حملونقل را خودشان پرداخت میکنند. این اختلاف قیمت بین درب معادن و فوب بنادر به خاطر هزینههای جابهجایی است که معدنیها به آن توجه نمیکنند.
مدیر اجرایی انجمن فولاد درباره عرضه محصولات بالادستی این زنجیره در بورس کالا مطابق ماده 9 شیوهنامه جدید دولت نیز اظهار داشت: شیوهنامه وزارت صمت را مکلف به برنامهریزی برای عرضه همه زنجیره در بورس کالا کرده است و این که این عرضه چطور انجام شود که توازن زنجیره برهم نخورد، یکی از چالشهای اصلی است که باید برای درست عمل شدن به آن فکر جدی و دقیقی صورت بگیرد.
وی با پیشبینی احتمال رشد قیمت مواد اولیه فولاد در صورت عرضه در بورس کالا تصریح کرد: اگر تعامل مناسبی روی این عرضه انجام نشود، عرضه در بورس کالا باعث ایجاد یک تورم قیمتی در محصولات فولادی خواهد شد، چون وقتی در بورس، عرضه به اندازه کافی نباشد و تقاضا روی آن محصول زیاد شود، رقابت شکل خواهد گرفت و قیمتها را بالا خواهد برد و طبیعتا زمانی که قیمت نهادهها بالا برود، روی قیمت محصولات نهایی و فروش آنها اثر خواهد گذاشت که به نظر نمیرسد این افزایش تورمی قیمت محصولات فولادی، خواسته سیاستگذاران دولت باشد.