نرخ دلار در بازار آزاد با شتاب مناسبی رو به کاهش قرار گرفته است و این مساله به همراه تلاش نوردکاران و بنگاهداران برای جذب مشتری، بخش زیادی از آنها را ناچار به عقبنشینی از قیمتهای گزاف پیشین کرده است؛ گرچه همچنان بخشی از فروشندگان مقاطع طویل و لوله و پروفیل بر ماندن روی قیمتهای نجومی پیشین اصرار دارند.
به گزارش فولادبان؛ امروز در شرایطی که نرخ دلار در بازار آزاد و روی تابلوی صرافی ملی با کاهش 150 تا 200 تومانی مواجه شده، قیمت محصولات فولادی در بازار داخلی نیز با شیب ملایمی رو به کاهش گذاشته و همچنان وضعیت نبود مشتری، طرف عرضه را علیرغم میل باطنی ناچار به کاهش قیمت محصولات خود کرده است. در این شرایط آنطور که برخی فعالان بازار آزاد آهن به ما خبر دادهاند، روند معاملات بازار کمی بهبود پیدا کرده و ظاهرا دیگر خبری از تقاضاهای هیجانی نیست.
نکته مهم اما اینجاست که قیمت پایه میلگرد در بورس کالا طبق شیوهنامه جدید از سه هفته آینده با احتساب مالیات طبق نرخ کنونی میلگرد صادراتی CIS و قیمت فعلی حوالهجات دلار نیمایی، حدود 12 هزار و 100 تومان خواهد بود که این نرخ، از میانگین قیمت بازار آزاد حدود 200 تومان بیشتر است. در این میان اما انتظار میرود با توجه به رشد قیمت جهانی سنگ آهن و تقاضای بیشتر برای فولاد در چین، انتظار کاهش نرخهای جهانی در 20 روز آینده بعید به نظر میرسد.
بنابراین اگر طبق انتظار بیشتر فعالان بازار، قیمت میلگرد و شمش صادراتی CIS در گزارشات روزهای آینده متال بولتن کماکان رشد داشته باشد و نرخ ارز نیز در 20 روز بعدی نیز با کاهش شدید مواجه نشود، احتمالا قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا حتی از رقمهای پیشبینیشده کنونی نیز گرانتر خواهد شد.
از سویی دیگر، تقاضای واقعی برای مقاطع فولادی در اوضاع کرونایی، رکود اقتصادی و سرمای هوای در ایران کماکان بسیار پایین است و نوردکاران حتی در صورت بالا رفتن قیمتهای پایه بورسی چندان نمیتوانند به افزایش نرخ محصولاتشان بپردازند. البته در این شرایط طبیعتا این قشر که ناچارند شمشهای بین 10.5 تا 11.5 هزار تومانی را از بورس کالا و بازار آزاد تهیه کنند، در نهایت مجبور خواهند شد که از حاشیه سود خود بکاهند که همین مساله میتواند سطح تولیداتشان را کاهش دهد.
کم شدن میزان تولید نوردکاران البته در شرایط کنونی کمبود تقاضا نمیتواند تاثیر مهمی بر روند قیمتها بگذارد؛ اما از بهمنماه به این سو که احتمالا وضعیت تقاضای فولادی تا حدودی بهبود پیدا خواهد کرد، اگر مساله حاشیه سود منطقی نوردکاران حل نشود، طبیعتا بازار آهن بیش از شرایط کنونی قفل خواهد کرد و ممکن است قیمتها نیز با شیب تندی رو به رشد بگذارند.
البته این اتفاق در شرایطی رخ خواهد داد که قیمت ارز در همین کانال 25 هزار تومان باقی بماند، وگرنه کاهش یا افزایش نرخ ارز در دوران شروع کار بایدن نیز میتواند مجددا بازار فولاد کشور را یا در رکود فرو ببرد یا در التهاب مجدد قرار دهد. پس در مجموع میتوان گفت آینده بازار آهن غیرقابل پیشبینی به نظر میرسد، گرچه کماکان بیشتر المانها ما را به سمت احتمال افزایش مجدد قیمتها در آینده نزدیک هدایت میکند.
هماکنون (ساعت 14:30 یکشنبه 23 آذر) در بازار آزاد آهن شاهد کاهش نرخ 150 تا بعضا 350 تومانی قیمت بیشتر انواع میلگرد آجدار در بازار آزاد هستیم و البته تعداد اندکی از شرکتها نیز نرخ محصولاتشان را ثابت نگه داشتهاند و رنج قیمتی میلگرد 14 آجدار در بازار آزاد در کانال 11 هزار و 500 تا 12 هزار و 300 تومان نوسان میکند.
همچنین بیشتر تولیدکنندگان محصولات حوزه نبشی و ناودانی در روز جاری قیمت محصولات خود را ثابت اعلام کردهاند و البته برخی شرکتها هم به کاهش اندک 100 تومانی نرخ کالاهای خود پرداختهاند. امروز قیمت بیشتر انواع تیرآهن کیلویی نیز ثابت اعلام شده است و البته فولاد ظفر بناب نرخ تیرآهنهای خود را 150 تومان کاهش داده است.
در روز جاری شنیدههای ما از بازار لوله و پروفیل نیز بیشتر از ثابت اعلام شدن قیمتها از سوی تولیدکنندگان این حوزه حکایت دارد و البته برخی شرکتها هم بین 200 تا 400 تومان از نرخ محصولات خود کم کردهاند و رنج قیمتی پروفیل با ضخامت 2 در محدوده قیمتی 20 هزار و 800 تا 22 هزار تومان قرار گرفته است.