کارشناسان بازار سرمایه با توجه به آرام بودن این بازار و در نظر گرفتن شرایط کلی آن اعتقاد دارند که آینده بورس در گرو تغییر نرخ سپرده بین بانکی خواهد بود و این نرخ میتواند شاخص کل را به طور کامل مثبت یا منفی نگه دارد؛ این کارشناسان البته تاکید دارند که نباید در هفته پیشرو انتظار تغییرات شارپی از این شاخص داشت.
به گزارش فولادبان؛ بورس این هفته شاهد تغییراتی چشمگیر بود. این بازار در روزهای اول هفته بدون توجه به درگیریهای سیاسی و همچنین با توجه رشد شاخص بورسهای جهانی بر اثر کشف واکسن کرونا و در پی افزایش قیمت کامودیتیها از جمله مس، بهترین عملکرد را از خود بر جای گذاشت و توانست ضرر آخر هفته قبل خود را جبران کند؛ تا جایی که روز یکشنبه به روز بهشتی بورس تبدیل شد و بیشتر نمادهای حاضر در تالار شیشهای از نعمتهای این بازار بهرهمند شدند و خریدار داشتند.
این هفته شاخص کل بازار سرمایه از مرز 1.5 میلیون واحدی عبور کرد، اما در زمان رسیدن بورس به این نقطه، بسیاری از کارشناسان این منطقه تا مرز یک میلیون و 520 هزار واحدی را خط استقامتی رشد برای بورس میدانستند و همین هم شد. به نحوی که شاخص کل بورس در روزهای پس از روز بهشتی، دیگر روی چندان خوشی به خود نشان نداد و برای بازگشت به منطقه یک میلیون و 500 هزار واحدی مدام بیقراری میکرد؛ به نحوی که روز سهشنبه نماگر اصلی بازار سرمایه با کف سقوط به یک میلیون و 498 هزار واحد هم رسید، اما دوباره خود را از مرز 1.5 میلیون واحد گذراند تا روزهای تلخ گذشته را تجربه نکند.
با این وجود، رشد شاخص کل بازار سهام در این هفته بر اثر رکود نسبی بازارهای موازی ارز، مسکن و طلا باعث روی آوردن بسیاری از سرمایهگذاران به این بازار شد و افزایش حجم و همچنین ارزش معاملات را به همراه داشت.
علاوه بر این، سهام شرکتهای صادراتمحور هم در این هفته با گمانهزنیهایی مبنی بر تقویت احتمال بازگشت آمریکا به برجام، رشد خوبی را تجربه کردند و البته کارشناسان هنوز هم خرید اینگونه سهمها را به سهامداران توصیه میکنند.
نکته دیگر این است که تمام این مسائل وضعیت بازار را تا سال دیگر که انتخابات ریاست جمهوری کشور ما برگزار میشود، بیش از پیش به مسائل سیاسی و اقتصادی وابسته نگاه خواهد داشت؛ درست شبیه اتفاقاتی که در هفتههای اخیر در زمینه اختلافات بین مجلس و دولت افتاد. با این حال، بر اساس گمانهزنیهای کارشناسان بازار سرمایه، باز هم انتظار میرود که هفته آینده مساله اصلی تأثیرگذار در بورس، نرخ سپرده بین بانکی باشد، به نحوی که پایین آمدن آن، میتواند به سکوی پرتابی برای بورس تبدیل شود.
محمد مبین شفیعی ناطق، کارشناس بازار سرمایه در اینباره با اشاره به معاملات هفته گذشته بورس به خبرنگار ما گفت: شاخص کل هموزن (معرف شرکتهای کوچک و متوسط) در یک هفته گذشته 6/6 درصد بازده داشته، در حالی شاخص کل بازده 2/4 درصدی را تجربه کرده است. این یعنی در یک هفته گذشته سهم های کوچک و متوسط عملکرد بهتری نسبت به شرکتهای بزرگ داشتند.
وی افزود: نزدیک شدن به اولین مقاومت شاخص کل و انتهای هفته باعث شد تا عرضهها در بازار زیاد شود، اما نکته مهم این بود که خریداران در بیشتر سهمهای ریشهدار، به صورت سنگین خریدار بودند و صف فروش خاصی در بازار شکل نگرفت؛ اما حرکت اخیر بازار و شاخص نکته مثبت مهمی داشت؛ به نحوی که شاهد آن بودیم که این هفته حرکت گروهها به هم گره نخورده بود و گروههای مختلف بدون توجه به حرکت دیگر گروهها راه خود را رفتند، به طوری که در زمانی که گروهی استراحت یا اصلاح قیمت داشت، گروهی دیگر در حال رشد بود.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان این که بازده شاخص کل هم وزن از کف 25/2 درصد بوده و 50 درصد ریزش خودش را جبران کرده است، تصریح کرد: بازده شاخص کل از کف 24/2 درصد آغاز شده است و حدودا 35 درصد ریزش دوره قبل خود را جبران کرده است. شاخص کل هموزن به خوبی شروع روند جدید و خروج از روند ریزش را نشان میدهد، ولی شاخص کل با وجود اتمام دوران ریزش هنوز کموکیف صعودش مشخص نیست.
شفیعی ناطق درباره سهمهای مورد خرید و فروش بازار سرمایه و نحوه انجام معاملات هفته گذشته عنوان کرد: شاخص هموزن به همین دلیل حرکت بهتری نسبت به شاخص کل کرد که نشان داد در اکثر روزها، تعداد سهمهای مثبت از سهمهای منفی بیشتر بودند و شاخص هموزن حالا سقفی بالاتر از آخرین سقف در زمان ریزش تشکیل داده است که می تواند نشانهای برای تغییر روند در نظر گرفته شود.
وی در ادامه گفت: در آخرین روز کاری هفته گذشته میانگین خرید هر کد حقیقی 26 میلیون تومان و میانگین فروش هر کد حقیقی 21 میلیون تومان بود که نشان میدهد هنوز هم خریدارها قویتر از فروشندهها هستند.
این کارشناس بازار سرمایه تأکید کرد: مهمترین رویداد هفته، ارزش معاملات بالای مداوم چه در منفی و چه در مثبت بود. با اینکه بسیاری از سرمایهگذاران انتظار اصلاح قیمت سهمها را داشتند، اما صف فروش سنگینی در طول هفته تشکیل نشد و قیمتهای جهانی هم با نرخ مناسب خود باعث کمک به این بازار شد. علاوه بر این، دو عرضه اولیه که به نظر نشانهای قوی از اعتماد به بازار است و ادامه آن در هفتههای آتی، نوید دوره رونق منطقی را میدهد و در کنار همه اینها، عدم کاهش نرخ دلار با وجود انتظارات کاهشی یکی دیگر از نکتههای جالب این هفته بود.
شفیعی ناطق در پایان درباره معاملات هفته آینده بازار نیز پیشبینی کرد: به نظر میرسد در هفته پیشرو بازار سرمایه نگرانی نخواهد داشت، چراکه رشد قیمتهای جهانی، تثبیت قیمت دلار و سیاست بانک مرکزی بر شناور نگه داشتن نرخ دلار با تورم سالانه، نیاز دولت به رونق بازار سرمایه، سودسازی مناسب گروههای ریشهدار بازار و … نشان داده است که بازار از لحاظ بنیادی نگرانی برای دست پیدا نکردن به رشد مناسب و البته به دور از هیجان ندارد.