رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران، گفت: وزارت نیرو با عدم حمایت از نیروگاه داران و تداوم سیاستهای غلط در حوزه نیروگاه داری، فعالان این صنعت را با چالش بدهی سه میلیارد دلاری به صندوق توسعه ارزی، مواجه کرده است.
به گزارش فولادبان، آرش نجفی در نشست کمیسیون انرژی با نیروگاه داران، که با هدف بررسی راههای پرداخت بدهی آنها به صندوق توسعه ارزی برگزار شده بود، ادامه داد: در حال حاضر نیروگاه داران حرارتی بزرگ با بیش از ۲٫۵ میلیارد دلار، نیروگاههای پراکنده با ۳۰۰ میلیون دلار و نیروگاههای تجدیدپذیر با ۱۵۰ میلیون دلار بدهی به صندوق توسعه ارزی مواجهاند.
او افزود: مسبب این وضعیت وزارت نیرو است که با عدم پرداخت به موقع صورتحسابهای نیروگاه داران و وقفههای بیش از دو سال در این پرداخت ها که با رشد ناگهانی قیمت ارز نیز همراه شد، امروز فعالان این حوزه را با بدهی انباشته مواجه کرده است. چرا که آنها به دلیل این دیرکرد، در موقع خود توان بازپرداخت اقساط وامهای خود را نداشتند و بعد از آن هم با رشد شدید قیمت دلار، ناگهان با بدهیهای بسیار سنگین مواجه شدند.
نجفی با ارائه نتایج گزارشی درباره افزایش قیمتها از سال ۹۳ تا کنون، اظهار کرد: بررسیهای ما نشان میدهد در این مدت زمانی، قیمت نان ۵۶۱ درصد، گوشت ۷۲۰ درصد، ماهی ۶۰۰ درصد، شیر و لبنیات ۷۰۰ درصد، روغن ۹۰۰ درصد، چای ۵۷۳ درصد، هتل و رستوران ۸۱۶ درصد و … گران شدهاند. همچنین شاخص متوسط ۱۲ ماهه مصرف خانوار در همه موارد بالای هزار درصد افزایش قیمت داشتهاند.
او ادامه داد: بنابراین از سال ۹۴ که تسهیلات گیرندگان حوزه نیرو تسهیلات ارزی خود را دریافت کردهاند، تورم این چینی را تجربه کردهایم. آنها برای نیروگاه داری و نیروگاه سازی تسهیلات گرفتند اما ناگهان به دلیل موج تورمی با افزایش قیمت شدید دلار مواجه شدند و حالا باید با نرخهای بالا اقساط این تسهیلات را پرداخت کنند. در حالی که با راهاندازی نیروگاههایشان باید از محل فروش برق درامد کسب کرده و درامد خود را بابت پرداخت اقساط به تسهیلات دهندهها پرداخت میکردند.
نجفی افزود: تولیدکنندگان، برق را به وزارت نیرو فروختهاند و وزارت با دو سال تأخیر پرداختیهای خود را انجام داده است. در این فاصله قیمت دلار چند برابر شد و در این شرایط پرداخت اقساط برای تولیدکننده توجیه نداشت و لذا در بازپرداخت دست نگه داشتند و این اختلاف قیمت هر روز بزرگتر شد تا امروز که به این شرایط پیچیده رسیدیم.
او تأکید کرد: متأسفانه در این شرایط تورمی، قیمت خرید برق به دلیل تأمین سوخت نیروگاهها از سوی دولت، ثابت مانده و افزایش چندانی نداشته است. به هر حال امروز باید ۲٫۹ میلیارد دلار بدهی به صندوق توسعه ارزی تعیین تکلیف شود و دولت منتظر دریافت پیشنهاد از سوی بخش خصوصی است.
در ادامه فعالان این حوزه در این نشست به بیان پیشنهادات خود با هدف تسویه بدهی نیروگاهها به صندوق توسعه ارزی پرداختند. در نهایت مقرر شد کمیسیون انرژی این پیشنهادات را جمعبندی کرده و با دعوت از نماینده دولت در هفته آینده این جمعبندی را بررسی و به یک راهحل مشخص برسد.