ماه گذشته، ترکیه برای نخستین بار میزان تولید برق خورشیدی خود را از تولید برق گازی پیشی داد. همچنین، نیروگاه هستهای اول این کشور در آستانه راهاندازی است. ترکیه در حال نصب باتریهای ذخیره برق در مقیاس بزرگ است تا بتواند برق مازاد مزارع خورشیدی و بادی را ذخیره کند و در زمانهای اوج مصرف استفاده نماید. هدف کشور ذخیرهسازی ۸۰ گیگاوات ساعت برق تا سال ۲۰۳۰ است.
به گزارش فولادبان، دادههای اندیشکده «امبر» نشان میدهد که تقاضای برق ترکیه از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ به میزان ۱۴ درصد رشد داشته، در حالی که در اتحادیه اروپا ۵ درصد کاهش یافته است. این افزایش ناشی از سرمایهگذاریهای دولت در زیرساختها و صنایع سنگین و انتقال بخشی از صنایع فولاد و سیمان از اروپا به ترکیه است.
با وجود افزایش مصرف برق، سهم گاز طبیعی در تولید برق ترکیه کاهش یافته و سال گذشته فقط ۱۹ درصد برق کشور از گاز تأمین شده است. نیروگاههای زغالسنگ همچنان بزرگترین منبع برق ترکیه هستند و ۳۶ درصد تولید برق کشور را به خود اختصاص دادهاند. واردات زغالسنگ ترکیه از روسیه با تخفیفهای چشمگیر پس از تحریمهای روسیه در جنگ اوکراین افزایش یافته و ۸۸ درصد از واردات زغالسنگ کشور را در ۲۰۲۵ تأمین میکند.
با وجود کاهش کلی، تولید برق گازی در نیمه اول سال ۲۰۲۵ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۲ درصد افزایش یافته است، اما هنوز این رشد پایینتر از جهشهای قبلی است و نشان میدهد که شرکتهای برق ترکیه نسبت به تکیه زیاد بر گاز محتاطاند.
تولید برق خورشیدی در سال جاری تاکنون ۴۷ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته و مزارع خورشیدی و بادی در مجموع در ماه گذشته سهم بیسابقه ۳۰ درصدی از برق تولیدی کشور را به خود اختصاص دادهاند. همچنین، حدود ۹۰ درصد از ظرفیت جدید تولید برق در حال ساخت یا در مراحل پیشساخت، مربوط به منابع انرژی پاک است. مزارع بادی با ۲۴۶۰ مگاوات و خورشیدی با ۱۳۳۶ مگاوات ظرفیت پیشتاز هستند، در حالی که ظرفیت جدید گاز فقط ۸۹۰ مگاوات و زغالسنگ ۷۰۰ مگاوات است.
ترکیه با سرمایهگذاری جدی در انرژیهای خورشیدی، بادی، هستهای و زیرساختهای ذخیرهسازی باتری، در مسیر کاهش وابستگی به گاز طبیعی و سوختهای فسیلی قرار گرفته است. این روند میتواند سرمایهگذاران بازار گاز را به جستجوی فرصتهای دیگر سوق دهد، هرچند رشد تقاضای برق کشور همچنان فرصتهایی برای بازار گاز فراهم میکند.