رئیس انجمن سنگ آهن ایران گفت: در روزهایی که کشور با بحرانهای اقتصادی، فشارهای سیاسی و شرایط پیشبینیناپذیر مواجه است، نقش انجمنها و تشکلهای تخصصی بیش از همیشه حیاتی شده است. از مدیریت منابع محدود تا حفظ تعادل بازار، این نهادهای بخش خصوصی میکوشند با پررنگکردن نقش خود در تعامل با دولت، تابآوری واحدهای تولیدی را افزایش دهند و از شکلگیری بحرانهای ثانویه در حوزه تولید و تأمین نیاز کشور جلوگیری کنند.
مهرداد اکبریان، رئیس انجمن سنگ آهن ایران، در گفتگو با فولادبان، با بیان اینکه در شرایط کنونی، که کشور با بحرانهای اقتصادی، فشارهای سیاسی و حتی شرایط جنگی مواجه است، نقش انجمنها و تشکلهای تخصصی بسیار پررنگتر از همیشه شده است افزود: در کنار فورسماژور بودن وضعیت فعلی، نوعی بلاتکلیفی نیز بر فضای بازار و تولید حاکم است. در چنین شرایطی، انجمنها باید سه وظیفه اصلی را دنبال کنند:
نخست، پیشبینی وضعیت آینده و آمادهسازی واحدهای تولیدی برای مواجهه با بحران؛ دوم، مدیریت منابع محدود موجود و تلاش برای تقسیم عادلانه آنها میان واحدهای بزرگ و کوچک؛ و سوم، حفظ تعادل بازار بهگونهای که کمترین فشار به مردم و مصرفکننده نهایی وارد شود.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران ادامه داد: این موارد نیازمند اقداماتی در دو سطح است: یک بخش آن متوجه دولت و وزارتخانههاست؛ از جمله تسهیلگری، اعطای بستههای حمایتی و کاهش فشارهای اداری. اما بخش دیگر از مسئولیتها متوجه خود تشکلها و فعالان اقتصادی است؛ نمایندگانی که در اتاق بازرگانی و انجمنهای تخصصی حضور دارند و میتوانند از ظرفیت گفتوگو، تصمیمسازی و تعامل با دولت برای حفظ ثبات اقتصادی بهره بگیرند.
پیش از بحران اخیر دوازدهروزه نیز با ناترازی انرژی، کمبود مواد اولیه و مشکلات بازار مواجه بودیم. حالا این مسائل تشدید شدهاند و ضرورت دارد با احتیاط بیشتری نسبت به مصرف منابع برنامهریزی شود. مواد اولیه که پیشتر هم کمبود داشت، اکنون با افزایش فشار مواجه شده است.
از نظر اکبریان در این شرایط، وحدت و همدلی میان تولیدکنندگان، فعالان بازار و سیاستگذاران از اهمیت بالایی برخوردار است. مسئولان کشور، با توجه به اولویتهای امنیتی، ممکن است به موضوعات اقتصادی و تولید کمتر بپردازند. در چنین موقعیتی، این انجمنها هستند که میتوانند نقش مکمل دولت را در مدیریت بازار، آرامسازی فضای عمومی و تنظیم عرضه و تقاضا ایفا کنند تا از شکلگیری گرانیهای غیرواقعی و فعالیتهای مخرب دلالها جلوگیری شود.
اکبریان با اشاره به این مسئله که وظایف تشکلها در این دوره محدود به دفاع از حقوق اعضا نیست اظهارکرد: بلکه باید به کمک دولت بیایند، مشاوره تخصصی بدهند و شرایط را برای ثبات در بازار مهیا کنند. در همین راستا، انجمن ما نیز تمامی این اقدامات را انجام داده و اعضای هیئت مدیره، دبیر انجمن و شخص بنده، عضو کمیتهها و ستادهای مرتبط با دولت هستیم تا از یکسو از حقوق اعضا دفاع کنیم و از سوی دیگر، با ارائه راهکارهای مناسب، دست دولت را برای مدیریت بهتر باز بگذاریم.
این فعال صنعتی بهطور خاص تاکید کرد: در موضوع صادرات، امروز دیگر جای مخالفت نیست و ادامه داد: هرگونه ایجاد مانع برای صادرات، مانند وضع عوارض، گمرک بالا یا قوانین بازدارنده، در شرایط فعلی به ضرر اقتصاد کشور است. باید مسیر صادرات را هموار کنیم و حتی در صورت امکان، از آن حمایت کنیم. زنجیره فولاد، معدن و صنایع معدنی از معدود حوزههایی هستند که میتوانند پس از پتروشیمی و نفت، ارزآوری قابل توجهی برای کشور داشته باشند.
وی بیان کرد: در این زمینه، انجمنها میتوانند با ارائه آمار دقیق، تحلیل درست و تدوین گزارشهای کارشناسی، دولت و مجلس را قانع کنند که در شرایط فشار اقتصادی، صادرات بدون مانع باید مجاز باشد؛ حداقل برای یک دوره محدود، تا آسیبها کاهش یابد و کشور به منابع ارزی دست پیدا کند.
اکبریان در ادامه گفت: اگر بخواهیم از مطالبه امروزمان از وزارت صمت صحبت کنیم، باید واقعبین بود. مطالبات کلان و بلندمدت در شرایط عادی باید مطرح شوند، اما الان وقت آن نیست. زیرساختها فرسودهاند، ناترازیها عمیق است، سرمایهگذاری خارجی ممکن نیست و روابط بینالمللی هم محدود شده. بسیاری از خواستهها در حال حاضر اجرایی نیستند، پس باید مطالباتمان را با درک از شرایط واقعی کشور تنظیم کنیم.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران مطالبه فوری خود را اینگونه بیان کرد: هر اقدامی که به افزایش تابآوری واحدهای تولیدی منجر میشود، در اولویت قرار گیرد. وزارت صمت باید ارتباط تنگاتنگتری با انجمنها برقرار کند و قوانینی که در این شرایط سختگیرانه هستند را تعلیق یا تعدیل کند.
این فعال صنعتی بسیاری از چالشها را مربوط به دستگاههای دیگر دانست و افزود: حقوق دولتی، مالیات، بیمه تأمین اجتماعی، گمرک و… اینها باید به صورت بیندستگاهی مدیریت شوند. الان وقت آن نیست که اگر کارخانهای برق خود را دیر پرداخت کرده، واحدش تعطیل شود یا اگر کارت بازرگانیاش دو ماه گذشته اعتبار ندارد، کالاهایش در گمرک متوقف شود. امروز زمان انعطاف، تعامل، و کمک است؛ نه برخورد و بستن راه تولید.
وی در پایان گفت: مطالبه فعلی ما این است که دولت و دستگاهها با فهم شرایط بحرانی کشور، همکاری کنند تا واحدهای تولیدی بتوانند زنده بمانند و کشور از این دوران سخت عبور کند. اگر از این شرایط عبور کردیم و روزهای بهتری پیشرو بود، آنگاه میتوان درباره مطالبات کلان و ساختاری هم صحبت کرد.