کارشناس ارشد بازارهای جهانی گفت: در صورتی که توافقات ضمنی بین ایران و دولت ترامپ حاصل شود، تصویب FATF میتواند بهعنوان گام ابتدایی، موانع اولیه حضور در بازار جهانی را رفع کند.
کیوان جعفری طهرانی در گفتگو با فولادبان درباره تأثیر FATF و لوایح پالرمو بر صنعت فولاد اظهار کرد: این مسئله میتواند بر روابط تجاری ما با برخی کشورها تأثیر بگذارد. اما باید توجه داشت تا زمانی که تحریمها پابرجا هستند، حتی با تصویب FATF نیز انتظار رونق اقتصادی چشمگیری را نمیتوان داشت. این اقدام را میتوان بهعنوان گامی اولیه برای ورود به بازارهای جهانی و کاهش محدودیتها قلمداد کرد. با اینحال، مسئله اصلی به سیاستهای ترامپ و تصمیماتی که دولت وی در رابطه با ایران اتخاذ میکند، بازمیگردد.
وی ادامه داد: اگر توافقات ضمنی بین ایران و دولت ترامپ حاصل شود، تصویب FATF میتواند بهعنوان گام اول، موانع اولیه حضور در بازار جهانی را رفع کند. به عنوان مثال، پس از تصویب، امکان تبادل پول تسهیل شده و حتی در مراحل بعدی امکان استفاده از اعتبار اسنادی (LC) برای صادرات فراهم میشود و محدودیتهای حمل دریایی از بنادر ایران کاهش مییابد.
کارشناس ارشد بازارهای جهانی افزود: البته تصویب FATF مزایای فراوانی برای تبعه ایرانی جهت سفر به خارج از کشور و جابجایی امن پول و حتی اطمینان بیشتر خریداران خارجی جهت عقد قرارداد با طرف های ایرانی خواهد داشت و این مهم را نباید فراموش کرد. من معتقدم تصویب FATF و لوایح پالرمو اهرم فشاری جهت امتیاز گذاری در مذاکرات آینده با آمریکا جهت کاهش تحریم ها خواهد داشت.
جعفری طهرانی تصریح کرد: در حال حاضر، صادرات به برخی بنادر چین با کشتیهای جمهوری اسلامی ایران با محدودیت مواجه است. اگر تحریمها تقویت شوند، این محدودیتها میتواند گستردهتر شود و حتی بنادری که اکنون امکان پهلوگیری دارند، این قابلیت را از دست بدهند. چنین عواملی باعث افزایش هزینههای حملونقل دریایی شدهاند و تنها طی ۱۰ روز گذشته، نرخ حمل دریایی ۱٫۵ تا ۲ دلار افزایش یافته است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: از طرفی، سیاستهایی که دولت آمریکا در قبال تجارت فولاد و آلومینیوم با کشورهای مکزیک، کانادا و چین اتخاذ میکند، بر قیمت این کالاها در بازار جهانی تأثیر خواهد گذاشت. در نهایت، باید منتظر ماند و دید که چه تصمیماتی در آمریکا و چین اتخاذ میشود و این تصمیمات چگونه بازار جهانی فولاد را تحت تأثیر قرار میدهند.