صادرات چین در ماه مارس بیش از حد انتظار افزایش یافت، چرا که شرکتها برای پیشگیری از اعمال تعرفههای سنگین آمریکا، صادرات خود را جلو انداختند. در همین حال، واردات همچنان به دلیل ضعف تقاضای داخلی کاهش یافته است.
به گزارش فولادبان، بر اساس دادههای منتشر شده توسط اداره گمرک چین در روز دوشنبه، صادرات این کشور در ماه گذشته با رشد ۱۲.۴ درصدی (بر حسب دلار آمریکا) نسبت به سال قبل همراه بوده است. این رقم، بسیار بالاتر از برآورد ۴.۴ درصدی نظرسنجی رویترز بود و بیشترین رشد صادرات از اکتبر سال گذشته تاکنون محسوب میشود.
واردات چین در ماه مارس ۴.۳ درصد کاهش یافت، در حالی که تحلیلگران انتظار کاهش ۲ درصدی را داشتند. رهبری چین هدف رشد سالانه حدود ۵ درصد را برای امسال تعیین کرده است، که با توجه به تشدید احتمالی جنگ تجاری و تداوم ضعف مصرف داخلی، دستیابی به آن دشوارتر به نظر میرسد.
از زمان آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ در ژانویه، او مجموعاً ۱۴۵ درصد تعرفه بر تمام واردات از چین وضع کرده است، از جمله تعرفه ۲۰ درصدی مرتبط با نقش ادعایی پکن در تجارت فنتانیل. چین نیز در واکنش، تعرفههایی متقابل وضع کرده است، از جمله اعمال تعرفه تا سقف ۱۵ درصد برای برخی کالاهای آمریکایی و تعرفههای گسترده ۱۲۵ درصدی که آخرین مورد آن جمعه گذشته اجرا شد.
لینگجون وانگ، معاون اداره گمرک چین، در نشست خبری روز دوشنبه گفت: «استفاده گسترده و ناعادلانه آمریکا از تعرفهها، مانعی برای تجارت جهانی ایجاد کرده است.» وی با تکرار درخواست پکن برای مذاکره با واشنگتن تأکید کرد که چین تمام اقدامات متقابل علیه آمریکا را طبق قانون اجرا خواهد کرد و در عین حال به باز کردن اقتصاد خود برای همکاریهای تجاری و سرمایهگذاری دوجانبه با کشورهای دیگر ادامه میدهد.
خبر خوب برای بسیاری این بود که دولت ترامپ جمعه گذشته برخی تعرفههای متقابل را برای دستهای از محصولات الکترونیکی از جمله گوشیهای هوشمند، رایانهها، نیمهرساناها، سلولهای خورشیدی و فلشمموریها لغو کرد. با این حال، تعرفه ۲۰ درصدی مرتبط با فنتانیل همچنان برقرار ماند.
وزارت بازرگانی چین این معافیتها را «گامی کوچک از سوی آمریکا برای اصلاح اشتباه سیاستهای یکجانبه تعرفهای» خواند و از واشنگتن خواست تا این تعرفههای سنگین را به طور کامل لغو کند. صادرات چین به اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) در ماه مارس ۱۱.۶ درصد افزایش یافت. به ویژه، صادرات به ویتنام ۱۹ درصد جهش داشت، در حالی که واردات از این منطقه ۹.۸ درصد رشد داشت.
همچنین صادرات چین به اتحادیه اروپا ۱۰.۳ درصد افزایش یافت، اما واردات از این منطقه ۷.۵ درصد کاهش یافت. تحلیلگران معتقدند که ادامه جنگ تجاری ممکن است رشد اقتصادی چین را به ۴٪ در سال کاهش دهد. انتظار میرود دولت چین با ارائه بستههای محرک اقتصادی به حمایت از مصرف داخلی بپردازد.