وال استریت ژورنال گزارش داد که بانکهای بزرگ جهانی، از جمله جیپی مورگان و اچاسبیسی (HSBC)، با استفاده از پروازهای تجاری برای انتقال طلا از طریق اقیانوس اطلس، در حال بهرهبرداری از اختلاف قیمت بین این دو بازار هستند.
اختلاف قیمت طلا در بحبوحه ترس از تعرفه ترامپ افزایش مییابد
قیمت طلا در میان نگرانیها درباره سیاستهای تجاری به رکوردهای جدیدی رسیده است، بهطوری که قیمت قراردادهای آتی طلا در نیویورک امسال ۱۱ درصد افزایش یافته و به ۲۹۰۹ دلار در هر اونس رسیده است. تحلیلگران پیشبینی میکنند که قیمت بهزودی برای نخستین بار از ۳۰۰۰ دلار در هر اونس فراتر رود.
در همین حال، قیمت طلا در لندن عقب مانده و از اوایل دسامبر حدود ۲۰ دلار کمتر در هر اونس معامله شده است.
فعالان بازار این اختلاف قیمت را به تهدیدهای اخیر تعرفهای رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، نسبت دادهاند. ترامپ سیاستهای تجاری اروپا را مورد انتقاد قرار داده و به اعمال تعرفههای بیشتری بر این منطقه اشاره کرده است. اگرچه طلا بهطور مستقیم هدف این تعرفهها قرار نگرفته، اما بازار بهشدت واکنش نشان داده و معاملهگران از این اختلاف قیمت بهرهبرداری کردهاند.
بانکها طلا را از انبارهای لندن و پالایشگاههای سوئیس خارج میکنند
برای بهرهبرداری از قیمتهای بالاتر در نیویورک، بانکها مقادیر زیادی طلا را از خزانههای لندن و پالایشگاههای سوئیس خارج کرده و آن را به ایالات متحده منتقل میکنند تا در قراردادهای آتی تحویل داده شود.
تنها بانک جی پی مورگان برنامهریزی کرده است که در این ماه ۴ میلیارد دلار طلا تحویل دهد.
انتقال طلا چگونه است؟
انتقال چنین محمولههای باارزشی نیازمند تدابیر امنیتی گستردهای است. بانکها طلا را با خودروهای ویژه و مقاوم به فرودگاههای لندن منتقل میکنند و سپس آن را در بخش بار پروازهای تجاری بارگیری میکنند. از آنجا که قراردادهای کامکس (Comex) به شمشهایی با اندازهای متفاوت از آنچه معمولاً در لندن ذخیره میشود نیاز دارند، برخی بانکها ابتدا شمشها را به پالایشگاههای سوئیس ارسال میکنند تا دوباره قالبریزی شوند، سپس آنها را به ایالات متحده حمل میکنند.
برخی دیگر این مرحله را دور میزنند و به جای آن، طلای موجود در لندن را با شمشهایی که مطابق با استانداردهای آمریکا هستند مبادله میکنند یا فلز مورد نیاز را از استرالیا تأمین میکنند.
فشارها در بازار طلای لندن
برای سالها، “انبار شمش” بانک مرکزی انگلیس بهعنوان یک مرکز ذخیرهسازی معتبر برای فلزات گرانبها شناخته شده است و از سال ۱۶۹۷ داراییهای بانکهای مرکزی سراسر جهان را نگهداری میکند.
سیل کنونی حملات طلا باعث ایجاد تنگناهایی در لندن شده است و بانک مرکزی انگلیس در تلاش است تا با درخواستهای برداشت طلا هماهنگ شود. معاملهگران که به دنبال برداشت طلا هستند، در نتیجه با تأخیرهای طولانی مواجه شدهاند که موجب تماسهای اضطرابآمیز با مقامات بانک مرکزی شده است.
آخرین اختلال بزرگ در بازار طلا در سال ۲۰۲۰ رخ داد، زمانی که پاندمی ویروس کرونا پالایشگاههای سوئیسی را تعطیل کرد و پروازها را متوقف ساخت، که باعث اختلال در جریان انتقال شمش طلا شد.
هند ۲۰۰ تن طلای ذخیره شده در انگلیس را به خانه آورد
در ماههای مه و اکتبر ۲۰۲۴، بانک مرکزی هند (RBI) به ترتیب ۱۰۰ تن و ۱۰۲ تن طلا را از خزانههای بانک مرکزی انگلیس به هند منتقل کرد. این اقدام مجموع ذخایر طلا بانک مرکزی هند را به ۸۵۵ تن رساند که از این میان ۵۱۰٫۵ تن در هند نگهداری میشود، چرا که بانک مرکزی در حال ارزیابی مجدد ایمنی نگهداری چنین دارایی ارزشمندی در خارج از کشور در میان افزایش عدمقطعیتهای جهانی بود.
این انتقال طلا چه تأثیری بر بانک مرکزی خواهد داشت؟
طلا بهطور جهانی بهعنوان یک ذخیره ارزش شناخته میشود. برخلاف ارزهای فیات (پول کاغذی) که میتوانند تحت تأثیر تورم، بیثباتی اقتصادی یا تغییرات در سیاستهای پولی قرار گیرند، طلا معمولاً در طول زمان ارزش خود را حفظ میکند. بانکها، بهویژه بانکهای مرکزی، از طلا بهعنوان یک سپر محافظتی در برابر بحرانهای مالی و نوسانات اقتصادی استفاده میکنند.
بانک مرکزی انگلیس بهخوبی برای خدمات ذخیرهسازی طلا شناخته شده است و شهرتی بهعنوان یک نگهدارنده امن و پایدار فلزات گرانبها دارد. اگر مقادیر قابل توجهی طلا بهمرور زمان برداشت شود، ممکن است نگرانیهایی درباره امنیت خزانههای آن و توانایی آن در تأمین تقاضای رو به رشد ایجاد شود.
کاهش قابل توجه ذخایر طلا همچنین میتواند نگرانیهایی را در میان سرمایهگذاران و سایر بانکهای مرکزی ایجاد کند و این سوال را مطرح کند که آیا بانک مرکزی انگلیس قادر است بهطور مؤثر بازار شمش خود را مدیریت کند یا خیر.
با این حال، لندن همچنان یکی از مراکز مالی اصلی جهان است و احتمالاً بانک مرکزی انگلیس با تنظیم خدمات و پیشنهادات خود در واکنش به این تغییرات، خود را با شرایط جدید سازگار خواهد کرد.