یک کارشناس پولی و بانکی گفت: به نظر میرسد بانک مرکزی تلاش دارد با این اقدام، نوسانات بازار را کنترل کند؛ اما تجربه نشان داده این سیاستها در میانمدت و بلندمدت، تأثیر چندانی ندارند و حتی ممکن است ذخایر استراتژیک بانک مرکزی را کاهش دهند.
میثم علیمحمدی در گفتگو با فولادبان با اشاره به حراج سکه در روز یکشنبه بیان کرد: قیمت نهایی این عرضه هنوز مشخص نشده؛ چرا که تحویل سکهها برای سال آینده در نظر گرفته شده و بر همین اساس، نرخ قطعی اعلام نشده است. برخی از این سکهها قرار است در مهرماه سال آینده تحویل داده شوند، اما کلیت موضوع این است که اینگونه اقدامات معمولاً اثرگذاری کوتاهمدتی دارند و بازار در بلندمدت به این سیاستها توجه چندانی نشان نخواهد داد.
وی ادامه داد: طبیعتاً نرخ این سکهها باید پایینتر از قیمت بازار باشد، چرا که تحویل آنها در آینده انجام خواهد شد. به عنوان مثال، اگر قیمت سکه در بازار آزاد ۱۱۰ میلیون تومان باشد، بانک مرکزی باید آن را حدود ۶۵ میلیون تومان عرضه کند تا مردم برای خرید آن رغبت داشته باشند؛ در غیر این صورت، خرید آن منطقی نخواهد بود.
کارشناس پولی و بانکی افزود: به نظر میرسد بانک مرکزی تلاش دارد با این اقدام، نوسانات بازار را کنترل کند؛ اما تجربه نشان داده این سیاستها در میانمدت و بلندمدت، تأثیر چندانی ندارند و حتی ممکن است ذخایر استراتژیک بانک مرکزی را کاهش دهند.
علیمحمدر در پایان خاطرنشان کرد: از طرفی، امسال میزان واردات طلای کشور به دلیل تعهدات ارزی نسبتاً بالا بوده و تا پایان دیماه حدود ۸۰ تن شمش طلا از کشورهایی مانند ترکیه و امارات متحده عربی وارد شده است. این اقدام توانسته در کوتاهمدت از افزایش شدید قیمت جلوگیری کند؛ اما اگر به سوابق بازار در سالهای گذشته نگاه کنیم، مشخص میشود که در بلندمدت این سیاستها معمولاً ناکارآمد خواهند بود.