نشست خبری سید جواد جهرمی، مدیر عامل بورس کالای ایران با اصحاب رسانه 21 بهمن 1403 در سازمان بورس کالا برگزار شد.
به گزارش فولادبان، نشست خبری جواد جهرمی، مدیر عامل بورس کالای ایران با اصحاب رسانه ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ در سازمان بورس کالا برگزار شد. رشد ۳ برابری ارزش معاملات بازار مالی و مشتقه بورس کالا، دست یافتن به هدفگذاری سهم ۲۰ درصدی بازار مالی از کل معاملات، عبور حجم معاملات شمش طلا در بورس کالا از ۱۶ تن، ذخیره معادل ۱.۹ میلیارد دلار شمش و سکه طلا در خزانهها، معامله ۷.۵ تن شمش نقره طی دو ماه، برنامه بورس کالا برای ایجاد امکان تحویل شمشهای با وزن پایین به دارندگان گواهی سپرده طلا و…. از مهمترین مباحث مطرح شده توسط مدیر عامل بورس کالا در این نشست بود.
تعیین قیمت محصولات فولادی بر پایه زنجیره تولید و عرضه
مدیر عامل بورس کالای ایران در خصوص تاثیر نرخ دلار بر پایه محصولات فولادی گفت: در سال ۱۴۰۰، به تدریج نرخ دلار از فرمول پایه شمش و میلگرد و محصولات معدنی خارج شده است و به جز ورق فولاد مبارکه که هنوز تحت تاثیر نرخ دلار است، در باقی محصولات، قیمتها دیگر براساس نرخ دلار تعیین نمیشوند.
وی اضافه کرد: در واقع، با توجه به تغییرات بازار، دیگر نرخ دلار بهطور مستقیم تاثیرگذار نیست و بهجای آن قیمتها از طریق معاملات بازار کشف میشوند. این روند گام به گام تکمیل شد و پس از آن، قرار بر این شد که عرض معامله یک هفتهای در نظر گرفته شود و اسناد جدیدی نیز به آن اضافه گردد. به همین ترتیب، در طول سه سال اخیر، ما دیگر چیزی به اسم نرخ دلار بهطور مستقیم در تعیین قیمتها نداشتهایم.
جهرمی خاطر نشان ساخت: در حال حاضر، تعیین قیمتها بر اساس فرمولهای جدیدی صورت میگیرد که بر پایه حاشیههای زنجیرههای تولید و عرضه استوار است. در این فرمولها، اصل اول این است که تمام فعالان اقتصادی در این زنجیرهها از سود قابل قبولی برخوردار شوند. به این معنا که سیستم به نحوی طراحی شده است که نفع تمام اجزای زنجیره تامین در نظر گرفته شده و هیچکدام از آنها ضرر نکنند.
افزایش هزینهها و قیمتها در سایه ناترازی انرژی
جهرمی در خصوص ناترازی انرژی و تاثیر آن بر زنجیره فولاد بیان کرد: در زمانهای گذشته، بهویژه زمانی که کشور در حال رشد بود، تصور میشد که ذخایر انرژی زیادی داریم و کشور میتواند به راحتی به همه نیازهای خود پاسخ دهد. اما با گذشت زمان و افزایش مصرف انرژی، ناترازی انرژی در کشور شکل گرفت که در نهایت به بحرانهای انرژی و افزایش هزینهها منجر شد.
وی افزود: این ناترازی، پس از چندین سال، به یک معضل جدی تبدیل شده و تاثیر زیادی بر قیمتها و بازارهای مختلف از جمله فولاد گذاشته است.
مدیر عامل بورس کالا ادامه داد: افزایش هزینهها بهویژه در بخش انرژی، بر قیمتهای دیگر کالاها و محصولات نیز اثرگذار بوده است. به عبارت دیگر، با افزایش هزینههای انرژی، هزینه تولید در سایر صنایع نیز بالا رفته است و این خود باعث تغییراتی در روند قیمتگذاری در سایر بخشها میشود.
”توسعه بازار های مالی“ رویکرد اصلی بورس کالا در سال آینده
جهرمی تشریح کرد: روند سالانه ارزش معاملات بورس کالای ایران نشان دهنده رشد معاملات هم در بازار فیزیکی و هم در بازار مالی است. ما در ابتدای سال جاری ارزش ۲۰۰۰ همت را برای معاملات برآورد کرده بودیم که تا ۱۹ بهمن ماه تقریبا محقق شده و مهمتر از آن بازار مالی بورس کالاست که رشد خوبی داشته و از ۱۴۲ همت در سال ۱۴۰۲ به ۴۲۰ همت در سال جاری افزایش داشته است.
وی تصریح کرد: آینده بورس کالا توسعه بازارهای مالی است و مسیر بعدی ما توسعه این بازار خواهد بود. امسال نیز در بازار مالی و مشتقه سهم ۲۱ درصدی را از ارزش کل معاملات به دست آوردهایم که این متغیر در سال گذشته ۹ درصد ارزش کل معاملات بود.
تغییرات باید به نفع فعالان اقتصادی و جامعه باشد
جهرمی همچنین در خصوص ارزیابی اجرای دستورالعمل اخیر بورس کالا برای قیمت پایه زنجیره فولاد توضیح داد: در حال حاضر، حدود دو هفته از اجرای تصمیمات جدید میگذرد و آثار آن به طور کامل مشخص نشده است؛ اما هنوز در حال بررسی تاثیرات این تغییرات هستیم و پیشبینیهایی برای اصلاح فرمولها در نظر داریم.
وی ادامه داد: به طور کلی، در این مدت جلسات و بحثهای کارشناسی متعدد برگزار شده است و نظرات مختلف جمعآوری شده تا تصمیماتی بر اساس آن اتخاذ گردد. این فرایند باعث خواهد شد که اصلاحات بهطور دقیق و با در نظر گرفتن تمامی جوانب صورت گیرد و در نهایت به نفع همه فعالان اقتصادی و جامعه باشد.
مدیر عامل بورس کالا در پایان اظهار امیدواری کرد و گفت: با توجه به شرایط جدید بازار، ممکن است در آینده نزدیک اصلاحات بیشتری در فرمولها انجام شود تا منافع تمامی طرفهای درگیر، از تولیدکنندگان گرفته تا مصرفکنندگان، حفظ شود.
خبر خوش بورس کالا در خصوص ضرب شمش های طلا
همچنین در آخر جهرمی از برنامه بورس کالا برای ضرب شمشهای با وزنهای پایین و به صورت گرمی تا یک اونس توسط تولیدکنندگان مورد تایید این بورس خبر داد تا دارندگان گواهی سپرده شمش طلا با انتقال گواهی به تولیدکننده، بتوانند شمشهای مذکور را از تولیدکننده تحویل بگیرند.
وی تأکید کرد: این اقدام به منظور پاسخگویی به نیاز سرمایه گذاران و خریداران خرد برای خرید و تحویل شمش طلا در وزن های پایین است.