مدیرعامل فولاد ناب تبریز گفت: فاصله ۲۰ درصدی نرخ ارز توافقی و نرخ بازار آزاد مسئلهای است که انگیزه عرضه ارز با نرخ توافقی را برای واحدهای تولیدی کمرنگ کرده و به نوعی نقش بازدارنده در همکاری تولیدکنندگان در این سازوکار ایفا میکند.
کریم رحیمی در گفتگو با فولادبان در خصوص بازار ارز توافقی بیان کرد: استفاده از ارز توافقی میتواند تأثیر مثبتی بر صنعت فولاد داشته باشد، اما تحقق این تأثیر به دو عامل کلیدی ساز و کار شفاف عرضه و فروش ارز و عدم مداخله در تعیین نرخ ارز توسط بانک مرکزی وابسته است. در حال حاضر، فرآیند عرضه و فروش ارز در این مرکز یک پروسه نسبتاً طولانیمدت است که گاهی تا ۱۰ روز یا بیشتر به طول میانجامد.
وی ادامه داد: این مدتزمان طولانی با نیاز واحدهای تولیدی به نقدینگی سریع ناسازگار بوده و بر همین اساس، چالشهایی جدی برای تأمین مالی این واحدها ایجاد میکند. از سوی دیگر، متاسفانه در شرایط فعلی، عدم دخالت در تعیین نرخ ارز توسط بانک مرکزی به درستی رعایت نمیشود.
به گفته مدیرعامل فولاد ناب تبریز، برخی اوقات تعیین نرخها در بازار ارز توافقی، دستخوش مداخلات بانک مرکزی میشود.
رحیمی در پایان خاطرنشان کرد: علاوه بر این، فاصله ۲۰ درصدی نرخ ارز توافقی و نرخ بازار آزاد مسئلهای است که انگیزه عرضه ارز با نرخ توافقی را برای واحدهای تولیدی کمرنگ کرده و به نوعی نقش بازدارنده در همکاری تولیدکنندگان در این سازوکار ایفا میکند. در واقع ارز توافقی مبتنی بر شرکتهای هم گروه، خود یکی از عوامل بازدارنده محسوب میشود و باید امکان عرضه و معامله ارز به کلیه بازارها فراهم شود.