با توجه به کاهش تقاضا در فصل زمستان، کاهش قیمت جهانی سنگآهن و رکود در صنعت ساختوساز، انتظار میرود قیمت آهن آلات در روزهای آینده روندی کاهشی یا تثبیتشده داشته باشد. با این حال، نوسانات نرخ ارز و تحولات سیاسی میتوانند این روند را تحت تأثیر قرار دهند.
به گزارش خبرنگار فولادبان، هفته جاری روند نوسانی در قیمت میلگرد و بسیاری از محصولات بازار آهن مشاهده شد؛ نرخ این محصول رشد ۱۰۰ تا ۵۰۰ تومانی را در هفته جاری تجربه کرد و یک کاهش قیمت ۵۰۰ تومانی را نیز در اوایل هفته به ثبت رساند. در نهایت روز چهارشنبه ۳ بهمن ماه به طور میانگین قیمت ۳۲ هزار و ۵۰۰ تومان را برای هر کیلوگرم به ثبت رساند.
همچنین نرخ تیرآهن در پنجمین هفته زمستان روند افزایشی را تجربه کرد؛ به گونهای که قیمت این محصول طی هفته جاری، توانست رشد ۲۰۰ تا یک هزار و ۴۰۰ تومانی را به ثبت برساند. بر همین اساس، تیرآهن روز چهارشنبه در کانال ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومانی به کار خود پایان داد.
بازار پروفیل در طول هفته جاری روند نوسانی را تجربه کرد؛ به گونهای که طی هفته افت ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومانی و رشد ۱۰۰ تا ۵۰۰ تومانی را به ثبت رساند و در روز چهارشنبه ثابت ماند. در نهایت این محصول آخرین روز کاری خود را با قیمت ۴۱ هزار و ۳۰۰ تومان به پایان رساند.
از طرفی، قیمت محصولات نبشی و ناودانی تنها در روز سه شنبه یک رشد ۱۰۰ تا ۵۰۰ تومانی داشتند و پس از آن، در کلیه مبادی فروش در روند ثابت قرار گرفتند. این دو محصول به ترتیب با قیمت ۳۳ هزار و ۴۰۰ تومان و ۳۴ هزار و ۴۰۰ تومان هفته خود را به پایان رساندند.
گزارشها از بازار جهانی آهن و فولاد نشان میدهد شرکتهای فولادی چین به دلیل کاهش تقاضای داخلی تصمیم به کاهش تولید گرفتهاند. در سال ۲۰۲۴، تولید فولاد با کاهش ۱٫۷ درصد نسبت به سال گذشته مواجه شد، اما همچنان بالای یک میلیارد تن باقی ماند. کاهش تقاضای داخلی و ضررهای ناشی از آن، به بحرانهای کارخانهها دامن زده است.
در این راستا، بزرگترین دلیل کاهش تقاضای داخلی، بحران طولانیمدت مسکن و تغییرات ساختاری در اقتصاد چین بوده که این تغییرات باعث نوسانات در تقاضا برای فولاد شده و شرکتها را مجبور به کاهش تولید کرده است.
از سوی دیگر، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، روز دوشنبه در سخنرانی تحلیف خود هیچ برنامه مشخصی برای تعرفههای فولادی جهانی اعلام نکرد؛ اما بار دیگر تأکید کرد که قصد دارد «سرویس درآمد خارجی» را که نهادی جدید برای جمعآوری «مقادیر زیادی» تعرفهها، مالیاتها و درآمدهای دیگر از منابع خارجی است، ایجاد کند.
همچنین با اجرایی شدن دستورالعمل جدید نحوه تعیین نرخ پایه عرضه محصولات فولادی در بورس کالا، به نظر میرسد هر محصول بر اساس ارزندگی ذاتی خود در هر هفته، قیمتگذاری شود؛ اگر تقاضا از آن کالا استقبال نماید، بطور انتزاعی یا فردی در عرضه بعدی با رشد قیمت مواجه خواهد شد و اگر هم تقاضایی برای آن نباشد، پایینتر از نرخ قبلی عرضه خود تعیین خواهد شد.
در نهایت، با توجه به کاهش تقاضا در فصل زمستان، کاهش قیمت جهانی سنگآهن و رکود در صنعت ساختوساز، انتظار میرود قیمت آهن آلات در روزهای آینده روندی کاهشی یا تثبیتشده داشته باشد. با این حال، نوسانات نرخ ارز و تحولات سیاسی میتوانند این روند را تحت تأثیر قرار دهند.
البته این آرامش بازار در سایه نگرانیهای جدی از آینده تولید فولاد شکل گرفته، چرا که پیشبینی میشود قطعی برق در صنایع فولادی تا دهه فجر ادامه یابد که این مسئله میتواند در روزهای آینده فشار مضاعفی بر عرضه وارد کرده و زمینهساز نوسانات بیشتر در قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی شود.
از سوی دیگر، بازار ارز در تمام طول هفته در کانال ۸۰ تا ۸۳ هزار تومانی در حال حرکت بود که نهایتاً در روز چهارشنبه ۳ بهمن ماه در محدوده ۸۳ هزار و ۱۰۰ تومانی تثبیت شد.
ناگفته نماند، روز دوشنبه یکم بهمن ماه (۲۰ ژانویه) که مراسم تحلیف دونالد ترامپ برگزار شد، قیمت دلار در بازار داخلی ثابت ماند و به نظر میرسد بازارهای سهام آسیا نیز محتاطانه مثبت شدند.
براساس پیش بینی کارشناسان، به تدریج افزایشی شدن قیمت اونس جهانی طلا روند صعودی به قیمت دلار داده میدهد؛ چرا که لیدر تعیین قیمت در بازار طلا شده است. همچنین افزایش تعرفهای تجاری بعد از روی کار آمدن ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و احتمال رشد قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی را لیدر بازار ارز طی چند روز اخیر میدانند.