دیدار اخیر مقام معظم رهبری از نمایشگاه دستاوردهای اقتصادی کشور، دبیر انجمن سنگآهن ایران، سعید عسکرزاده، به ارائه گزارشی از برنامههای توسعهای این بخش پرداخت. در این ملاقات، چشماندازهای آینده معدنکاری، بهبود فضای کسبوکار، توسعه فرآوری و جذب سرمایهگذاری خارجی در جهت تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه کشور به تفصیل مورد بحث قرار گرفت.
سعید عسکرزاده، دبیر انجمن سنگآهن ایران در گفتگو با فولادبان با اشاره به دیدار مقام معظم رهبری از نمایشگاه پیشگامان پیشرفت اظهار داشت: در این ملاقات، برنامههای تدوینشده بخش سنگآهن بهصورت خلاصه به رهبری ارائه شد. در این دیدار، تاکید ویژهای بر توسعه معدنکاری فراسرزمینی، اکتشافات جدید معدنی، فرآوری مواد با عیار پایین و استفاده از تکنولوژیهای نوین در فرآوری هماتیتها و باطلهها شده است. همچنین، بحث مهمی که در این دیدار مطرح شد، مسأله جذب سرمایهگذاری خارجی با استفاده از تسهیل در فرآیندهای اجرایی و فراهم کردن شرایط مناسب برای حضور سرمایهگذاران خارجی در پروژههای معدنی بود.
وی افزود: مقام معظم رهبری در دیدار از این نمایشگاه بر لزوم بهرهگیری از فناوریهای نوین بهویژه در بخش معدنکاری زیرزمینی تأکید کردند و خواستار بهکارگیری روشهای پیشرفته برای ارتقای بهرهوری بهتر شدند.
این فعال معدنی ادامه داد: در نمایشگاه امسال که بهعنوان یکی از مهمترین رویدادهای اقتصادی کشور برگزار شد، تمامی دستاوردها و پیشرفتهای مختلف در راستای تحقق رشد ۸ درصدی اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت. در این میان، انجمن سنگآهن ایران نیز با حضور فعال خود، سرفصلهای مختلفی را که میتواند بخش معدن را به اهداف مدنظر در برنامه هفتم توسعه نزدیک کند، مطرح نمود.
عسکرزاده ادامه داد: این برنامهها بهویژه بر رفع موانع کسبوکار و تقویت زیرساختها در راستای تسهیل تولید و تجارت متمرکز شدهاند. همچنین انجمن سنگآهن ایران به دلیل اهمیت ویژه سنگآهن در بخش معدن و سهم بیش از ۵۰ درصدی آن در ارزشافزوده بخش معدن، برنامههای خود را بهطور علمی و راهبردی طراحی کرده است تا از این طریق توسعه پایدار بخش معدن را در کشور تسهیل کند.
دبیر انجمن سنگآهن ایران در ادامه اشاره کرد که برنامهها بهطور خاص به بررسی الزامات و نیازهایی که در اصلاح رویکرد دولت و برخی از نهادهای قانونگذار باید صورت گیرد، پرداخته است. این اصلاحات شامل حذف موانع کسبوکار و تسهیل فرآیندهای اجرایی در راستای بهبود فضای سرمایهگذاری است.
وی با اشاره به برآوردهای آماری، گفت: بر اساس محاسبات انجام شده، پیشبینی شده است که با تحقق برنامههای توسعهای، ارزش افزوده بخش معدن از جمله سنگآهن به ۱۳ درصد در برنامه هفتم توسعه برسد. در بخش اکتشاف، اهداف کمی تعیین شده به میزان ۱۱۵ درصد محقق خواهد شد. همچنین، در بخش استخراج سنگآهن، پیشبینی میشود که ۹۶ درصد اهداف برنامه محقق شود. در بخش فرآوری مواد معدنی و بازیافت باطلهها نیز هدفگذاریها بهطور کامل در حال پیگیری است و پیشبینی میشود که ۱۰۰ درصد اهداف کمی برنامه در این بخش نیز محقق شود.
عسکرزاده همچنین تاکید کرد که تحقق اهداف در برنامه هفتم توسعه کشور نیازمند همکاری همهجانبه میان دولت، بخش خصوصی و نهادهای قانونگذار است. وی افزود: با توجه به چالشهای موجود در بخشهای مختلف، ما نیازمند اصلاحات ساختاری و تغییر رویکردهای اجرایی در بخش تصمیمسازی و تصمیمگیری دولت و مجلس هستیم تا موانع پیشرو در مسیر توسعه معدن کشور برطرف شود.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد که با تحقق این برنامهها و کمکهای دولت و بخش خصوصی، بتوان به اهداف پیشبینیشده در برنامه هفتم توسعه دست یافت و بخش معدن ایران را به جایگاه خود در اقتصاد کشور نزدیکتر کرد.