برخی از بخشهای تولیدی بزرگ آمریکا براساس برنامههای تعرفهای ترامپ، رئیسجمهور منتخب، بهصورت مشخصی برنده میدان خواهند بود، حتی اگر مصرفکنندگان از این تعرفهها ضربه بخورند.
به گزارش فولادبان، انتظار میرود با گرانتر کردن واردات کالاهای ارزان خارجی، تعرفههای ترامپ تولیدکنندگان داخلی را برای توسعه تشویق کند. بسیاری از اقلامی که برای صنعت و جامعه آمریکا حیاتی است، در این کشور ساخته نمیشوند، یا به مقدار کافی برای تأمین تقاضا ساخته نمیشوند، یا در آمریکا ساخته میشوند، اما هزینه تولید آنها در آمریکا بسیار بالاتر از خارج از این کشور است.
ازاینرو ترامپ به دنبال راهحلی برای این وضعیت است. او میخواهد محصولات خارجی را آنقدر گران کند که با تولید آنها در داخل کشور سود به دست آید. در چنین وضعیتی دو صنعت بسیار خاص بهطور بالقوه بهسرعت برنده میدان خواهند شد.
اول صنایع مرتبط با تولید انرژی ،از مواد معدنی خاکی کمیاب گرفته تا محصولات نهایی مانند پنلهای خورشیدی و باتریها، در دوران ترامپ که در ماه اکتبر تعرفه را «زیباترین کلمه در فرهنگ لغت و کلمه موردعلاقهاش» نامید، مفید خواهد بود. زنجیره تأمین خاکهای کمیاب، شامل ۱۷ عنصر فلزی حیاتی برای الکترونیک، یک نگرانی بزرگ برای کاربردهای نظامی و غیرنظامی است. دیوان محاسبات آمریکا در ماه سپتامبر اعلام کرد که آمریکا با کمبود این مواد معدنی مواجه است و پنتاگون بهاندازه کافی برای محدود کردن فروش این مواد به دیگران بهاندازه کافی سریع عملنکرده است. ممنوعیت صادرات چین در دسامبر تنها خطر افزایش تولید را در آن کشور افزایش میدهد.
ارزش سهام شرکت MP Materials که تولیدکننده مواد معدنی کمیاب است، در سال جاری بیش از ۳۰ درصد افزایشیافته است، زیرا پیشبینیها برای اجرای تعرفههایی که مناسب برای تجارت این شرکت است،افزایشیافته است. شرکتهای فناوری باتری داخلی مانند QuantumScape هم به همین دلیل در حال افزایش ارزش سهام هستند.
گروه دوم، صنایع مرتبط با تولید لوازم پزشکی حیاتی ازجمله ویالها و سرنگها هستند. صنعت تأمین پزشکی آمریکا در حال حاضر تحتفشار است. پاییز گذشته، طوفان هلن یک کارخانه فعال در این حوزه در کارولینای شمالی را که حدود نیمی از تمام تجهیزات تزریق مورداستفاده در بیمارستانهای آمریکا را تولید میکرد، از بین برد. اجرای سیاست تعرفهای میتواند برای شرکتهای بیشتری مانند باکستر، مدترونیک و استرایکر ازنظر مالی مقرونبهصرفه باشد تا محصولات پزشکی بیشتری را در داخل کشور برای استفاده محلی تولید کنند. انجمن بیمارستانهای آمریکا خواستار ایجاد مشوقهایی برای افزایش تولید داخلی و تقویت زنجیره تأمینشده است.
از سویی دیگر،برخی صنایع ممکن است برنده به نظر برسند، اما در واقعیت برنده نخواهند بود،دستکم در ابتدای اجرای سیاست تعرفهها. به نظر میرسد زنجیره تأمین صنعتی از اعمال تعرفه بر فلزاتی مانند فولاد و مس سود خواهند برد، اما همانطور که اعمال تعرفهها در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ نشان داد، گاهی اوقات تولید این مواد فقط به کشور ارزان دیگری منتقل میشود.
زمانی که ترامپ در سال ۲۰۱۸ بر واردات فولاد تعرفه اعمال کرد، تولید بهجای اینکه تولد به داخل مرزهای کشور منتقل شود، بهسادگی به کشورهای دیگر منتقل شد.
به گفته کارشناسان برندگان و بازندگان واقعی براساس آنچه در زنجیره تأمین، تولید آن به ویتنام یا مکزیک منتقل خواهد شد، شکل خواهند گرفت.
واشنگتنپست روز دوشنبه گزارش داد که ترامپ دامنه تهدید اعمال تعرفههای خود را کاهش خواهد داد و به صنایعی اشاره کرد که در این مقاله بهعنوان بخشهای کلیدی که گروه ترامپ میخواهد به آمریکا بازگرداند اشاره کرد. اما ترامپ بهشدت این ادعا را که «سیاست تعرفهای او متوقف خواهد شد» رد کرد. ترامپ این ادعای اقتصاددانان جریان اصلی و دفتر بودجه کنگره را که تعرفههای او باعث کاهش رشد اقتصادی و افزایش قیمت مصرفکننده خواهد شد هم رد کرد.