دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی ایران گفت: براساس نامه منتشرشده از سوی بانک مرکزی، بازار ارز توافقی کل حوزههای صادراتی را شامل میشود؛ اما مسئله اصلی این است که به دلیل وجود برخی محدودیتها، این بازار همچنان از عمق کافی برخوردار نیست.
آنوش رحام در گفتگو با فولادبان با اشاره به راهاندازی بازار ارز توافقی برای صنایع بیان کرد: براساس نامه منتشرشده از سوی بانک مرکزی، این موضوع کل حوزههای صادراتی را شامل میشود؛ اما مسئله اصلی این است که بازار ارز توافقی به دلیل وجود برخی محدودیتها، همچنان از عمق کافی برخوردار نیست. به عنوان مثال، محدودیت عرضه ارز صادراتی در داخل زنجیره فلزات و شرطی کردن عرضه و تقاضا، عملاً باعث کاهش موفقیت این بازار و عمقبخشی به آن شده است.
وی ادامه داد: اگر قرار است بازار توافقی موفق باشد، باید اجازه دهند صادرکنندگان در هر گروه کالایی، بدون دخالت و شرط، به خرید و فروش توافقی بپردازند و نرخ را بازار تعیین کند که متأسفانه این اتفاق نیفتاده است.
دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی ایران افزود: علاوه بر این، تقسیمبندی گروههای کالایی، مانند صادرکنندگان محصولات فلزی که تنها مجاز به فروش فلزات خود هستند، باعث ایجاد بازارهای کوچکتر یا به اصطلاح زیرمجموعههای محدود میشود. در چنین شرایطی، هر بازار کوچک ممکن است نرخ متفاوتی داشته باشد؛ به عنوان مثال، قیمت در بازار فلزات با نرخ در بازار پتروشیمی یا سایر کالاها تفاوت دارد که این موضوع خود نوعی ناهماهنگی و افت کارایی را به همراه دارد.
رحام در پایان خاطرنشان کرد: در این راستا، برای بهبود وضعیت، لازم است اصول شناختهشده علم اقتصاد، مانند مکانیزم عرضه و تقاضا، بهدرستی رعایت شود؛ اما متأسفانه شاهد آن هستیم که در برخی موارد تلاش شده با اعمال محدودیتها و دخالتهای غیرضروری، بازار کنترل شود. این سیاستها در نهایت منجر به کاهش بهرهوری و بیثباتی بیشتر در بازار شده است.