کارشناس بازارهای جهانی و داخلی گفت: بازار محصولات نهایی فولاد در جهان رشد مورد انتظار را نداشته و با توجه به کاهش ساختوسازها در زمستان، شرایط برای خرید در رنجهای قیمتی بالاتر دشوارتر خواهد بود.
مهدی سرلک در گفتگو با فولادبان در خصوص وضعیت جهانی فولاد و روند آن طی سه ماه آینده بیان کرد: بزرگترین بازیگر صنعت فولاد در دنیا، چین است و با توجه به جلسه اخیر حزب حاکم در این کشور و تصمیم آنها برای عبور از سیاستهای انقباضی و آزمایش سیاستهای انبساطی، چین همچنان با یک مشکل اساسی مواجه است. این مشکل به کاهش اعتماد عمومی بازمیگردد که از دوران شیوع کووید و ورشکستگی شرکتهای بزرگ ساختمانی آغاز شده است.
وی ادامه داد: بهطور سنتی، مردم چین علاقهمند به سرمایهگذاری در املاک بودند و به دلیل جمعیت بالا و درآمدهای ناشی از صادرات متنوع، این سرمایهگذاریها در بازار مسکن از رشد اقتصادی و به تبع آن رشد صنعت فولاد حمایت میکرد؛ اما اکنون این اعتماد در میان تقاضای خرد کاهش یافته است. البته چینیها با سیاستهایی مانند کاهش تعرفهها، اعطای وام و تسهیل مالی تلاش کردهاند این وضعیت را بهبود بخشند. با این حال بر اساس آخرین آمار، رشد مورد انتظار ۴.۵ درصدی در ماه نوامبر به ۳ درصد محدود شده است.
کارشناس بازارهای جهانی و داخلی افزود: شرکتهای فولادی بزرگ چین، به دلیل فشار بر سودآوری، مجبور به فروش محصولات با حاشیه سود پایین یا حتی ضرر شدهاند که این مسئله اجازه کاهش بیشتر قیمتها را نمیدهد. بر همین اساس باید دید سیاستهای جدید انبساطی که قرار است طی هفتههای آینده معرفی شوند، چه تاثیری بر بازار خواهند داشت.
به گفته سرلک، در دوره سال نوی چینی که حدود یک ماه پس از آغاز سال میلادی آغاز میشود، شاهد رکود نسبی در بازار خواهیم بود و به همین دلیل، موجودی انبارها، در مواد اولیه مانند سنگآهن و محصولات نهایی مثل میلگرد و ورق، همچنان بالاست.
وی با اشاره به نقش روسیه به عنوان یکی دیگر از بازیگران اصلی بازار گفت: روسیه در محصولات میانی مانند بیلت و اسلب نقش مهمی دارد. قیمت این محصولات اخیراً در منطقه دریای سیاه به حدود ۴۵۰ دلار رسیده که رشد جزئی ۵ دلاری نسبت به چند هفته گذشته را نشان میدهد. دلیل این رشد، قیمتهای مناسب میلگرد در کشورهایی مانند تونس و مصر و تقاضای موجود برای محصولات روسیه است.
کارشناس بازارهای جهانی و داخلی اضافه کرد: همچنین در ترکیه، به دلیل دشواری جمعآوری آهن قراضه در فصل زمستان و افزایش قیمتها، ممکن است تمرکز بیشتری روی شمش و اسلب به جای قراضه داشته باشند. هرچند ترکیه همچنان با قیمتهای فعلی توان رقابت دارد؛ اما این مزیت به مرور کاهش خواهد یافت. به طور کلی، بازار محصولات نهایی در جهان رشد مورد انتظار را نداشته و با توجه به کاهش ساختوسازها در زمستان، شرایط برای خرید در رنجهای قیمتی بالاتر دشوارتر خواهد بود.
سرلک با اشاره به محصولات نهایی ترکیه در پایان خاطرنشان کرد: بازارهای صادراتی این محصولات با مشکلاتی مواجه شده؛ چرا که اکثر کشورها سیاستهایی برای تولید داخل و تعرفههای حمایتی برای واردات اعمال میکنند. به نظر میرسد این روند در سه ماه آینده ادامه یابد و تحت تأثیر فصل زمستان، رونق چشمگیری در بازار جهانی محصولات فولادی رخ نخواهد داد.