علی اسکینی در گفتگو با فولادبان در خصوص حضور صادرکنندگان فولادی در بازار ارز توافقی در راستای تقاضا و تأمین ارز مورد نیاز صادرات این گروه بیان کرد: ابلاغیه بانک مرکزی در خصوص بازار ارز توافقی در شهریور ماه منتشر شده بود؛ اما سازمان توسعه تجارت میتواند این ابلاغیه را تغییر داده یا آن را لغو کند و فولادسازان را از بازار ارز توافقی خارج کند. طبق مصوبات بانک مرکزی، در شهریورماه امکان اعلام لیست مجاز از سوی سازمان تجارت وجود داشت و با این حال، در دو مصوبه اخیر ۱۲ و ۱۴ آذر ماه تغییراتی اعمال شده است.
وی در ادامه اضافه کرد: مصوبه ۱۲ آذر ماه تأکید دارد که با توجه به اعلام دفتر صنایع معدنی وزارت صمت درصد بیشتری از ارز حاصل از صادرات باید در مدت ۸۰ روز وارد سامانه نیما شود. از طرفی، در مصوبه ۱۴ آذر نیز لیستی منتشر شده که طبق آن، فولادسازان موظف هستند ارز خود را به واردکنندگان خاص تحویل دهند که این موضوع به معنای تغییر در رویکرد پیشین است.
کارشناس صنعت فولاد افزود: در واقع در بیست و سومین جلسه کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات مبنی بر موافقت با استفاده از ارز حاصل از صادرات زنجیره فولاد جهت واردات اقلام مورد نیاز بر اساس تبصره (١) بند (١) ماده (٨) آئیننامه اجرایی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با توجه به وصول فهرست مورد تأیید بانک مرکزی در تاریخ ۱۲/۹/۱۴۰۳ به پیوست فهرست شناسههای ملی مشمول مصوبه فوقالذکر به همراه کد تعرفههای مجاز جهت واردات از محل صادرات خود/غیر برای این گروه از فعالان تجاری اطلاع رسانی میگردد.
اسکینی با تاکید بر اینکه سیاستهای فعلی بازار ارز توافقی مبهم است، گفت: همچنین یک شرکت فولادی که پروژههای توسعهای دارد، میتواند ارز مورد نیاز خود را از شرکتهای صادرکننده بزرگ فولادی مانند فولاد خوزستان که ارز حاصل از صادرات دارد، خریداری کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین میتوان گفت در صورتی که خرید با نرخ ارز توافقی انجام شود، این فرآیند دیگر در چارچوب سامانه نیما قرار نمیگیرد. همچنین با وجود ابهامات موجود در این بازار، مصوبه جدید که اخیراً منتشر شده، پیامدهای متعددی خواهد داشت.