جدول منتشر شده توسط رسانه وزارت نفت نشان میدهد که با وجود اینکه همه ساله میزان ذخایر سوخت در شهریورماه معادل یا بیشتر از مردادماه بوده، اما در شهریور امسال، میزان ذخایر سوخت نیروگاهها نه تنها افزایش نیافته، بلکه ۲۰۰ میلیون لیتر هم کاهش یافته است.
به گزارش فولادبان، چند روز پیش بود که شبکه اطلاعرسانی نفت و انرژی که متعلق به وزارت نفت است، جداول مقایسهای میزان ذخایر سوخت نیروگاهها را منتشر کرد. در جملاتی که در قسمت بالایی این نمودار نوشته شده، سعی بر این بوده به مخاطب اینگونه القا شود که ذخایر در ۶ ماه اول امسال کاهش یافته و این مساله باعث وضعیت فعلی در حوزه برق شده است.
وزارت نفت دولت چهاردهم در گزارشهای خود و در این جداول مقایسهای، سعی داشته تا دولت قبل را مسؤول این موضوع اعلام کند اما با فرض صحت آمارهای ارائه شده، با نگاهی دقیقتر به همین آمارها، مشخص میشود که اتفاقا میزان ذخایر سوخت در زمان تحویل دولت در مردادماه، تقریبا معادل مرداد سال ۱۴۰۱ و بیشتر از مرداد سال ۱۴۰۰ بوده است. درواقع میزان ذخایر سوخت نیروگاه در زمان تحویل به دولت چهاردهم، حدود ۱۵۰ میلیون لیتر بیشتر از سال ۱۴۰۰ بوده است.
آمار مذکور نشان میدهد که آمار ذخیرهسازی سوخت در ۶ ماه اول سال ۱۴۰۲، یک استثنا بوده، زیرا میزان ذخیرهسازی آن سال، فاصله بسیار زیادی با دو سال قبل از خود دارد، در حالی که در ۶ ماه دوم سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱، کشور با مشکل قطعی برق و کمبود سوخت نیروگاهها مواجه نشد.
براساس آمار منتشر شده توسط رسانه وزارت نفت، ذخایر سوخت نیروگاهها در شهریور ۱۴۰۳ که از ابتدای آن همه وزرای دولت چهاردهم از جمله وزیر نفت، بر صندلی وزارت تکیه زده بودند، روند نزولی داشته است. در واقع ذخایر سوخت نیروگاهها از ابتدای سال جاری روندی صعودی داشته و در مرداد امسال به یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر رسیده؛ اما این ذخایر در شهریورماه که دولت چهاردهم مستقر بوده با افت ۲۰۰ میلیون لیتری، به یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون لیتر کاهش یافت.
این در حالی بوده که میزان ذخایر سوخت نیروگاهها در شهریور سال ۱۴۰۰ نسبت به مردادماه، حدود ۴۰۰ میلیون لیتر افزایش یافته و از یک میلیارد و ۶۵۰ میلیون لیتر به ۲ میلیارد و ۵۰ میلیون لیتر رسیده است.
بررسی روند ذخیرهسازی سوخت در ۶ ماه اول سال ۱۴۰۱ هم نشان میدهد که میزان ذخایر سوخت در شهریورماه آن سال، معادل مردادماه بوده و هیچ کاهشی در ذخایر سوخت رخ نداده است، در صورتی که در شهریور سال ۱۴۰۳ همانند شهریور ۱۴۰۰، میزان ذخایر سوخت نیروگاهها ۴۰۰ میلیون لیتر افزایش و میزان ذخایر در پایان شهریورماه باید به ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون لیتر افزایش مییافت. با این حال به جای اینکه میزان ذخایر در شهریورماه (که اولین ماه فعالیت دولت چهاردهم بود) افزایش یابد یا حداثل ثابت بماند، ۲۰۰ میلیون لیتر هم کاهش داشته است.
از شهریور امسال بارها رسانهها و کارشناسان نسبت به ضرورت افزایش ذخیرهسازی سوخت نیروگاهها هشدار داده بودند اما مسؤولان وزارت اقتصاد و دولت چهاردهم هیچ واکنشی به این هشدارها ندادند. متاسفانه روند نزولی ذخیرهسازی سوخت نیروگاهها در مهر و آبان هم ادامه داشت.
طبق اعلام وزیر نفت و مدیرعامل شرکت پخش فرآوردههای نفتی، از ابتدای شهریور ۱۴۰۳، ذخایر گازوئیل نیروگاهها با ۴۳ درصد و نفت کوره با ۲۳ درصد کاهش نسبت به سال گذشته، روبهرو شده است، در حالی که در شهریور سال گذشته، به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی و گازرسانی به نیروگاهها، ذخایر نیروگاهی به ۲.۷ میلیارد لیتر رسید.
این در حالی بوده که این اعداد در سالهای ۱۴۰۱، ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹ به ترتیب برابر با ۱.۷، ۱.۶۸ و ۲.۲ میلیارد لیتر در مدت مشابه بودند. همچنین طبق آمار، ذخایر نیروگاهی در آبان امسال به نسبت مشابه سال گذشته، ۳۰ درصد افت کردهاند.
امید است دولت چهاردهم از اهمالکاری سه ماه اخیر درس بگیرد و در سال ۱۴۰۴، موضوع ذخیرهسازی سوخت نیروگاهها را به طور جدی در دستور کار قرار دهد.