به گزارش فولادبان، در بحبوحه مازاد عرضه نفت که احتمالاً حتی اثرات قیمتی درگیری گستردهتر در خاورمیانه را محدود میکند، بانک جهانی اعلام کرد که قیمت جهانی کامودیتیها در سال ۲۰۲۵ به پایینترین حد پنج ساله خود سقوط خواهد کرد.
این بانک در جدیدترین چشم انداز بازار کامودیتی (CMO) خود اعلام کرد که با وجود این کاهش، قیمت کلی کامودیتیها ۳۰ درصد بالاتر از پنج سال قبل از همه گیری ویروس کرونا باقی خواهد ماند.
در حالی که پیشبینی قیمتها در هر کامودیتی متفاوت است، یکی از عوامل اصلی کاهش کلی، بهبود شرایط عرضه است.
بانک جهانی اعلام کرد، انتظار میرود عرضه جهانی نفت در سال آینده به طور متوسط ۱٫۲ میلیون بشکه در روز از تقاضا فراتر رود، مازادی که قبلاً تنها دو بار از آن فراتر رفته است – در طول تعطیلیهای مرتبط با بیماری همه گیری ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ و سقوط قیمت نفت در سال ۱۹۹۸٫ به گفته این بانک مازاد عرضه جدید تا حدی منعکس کننده تغییر عمده در چین است، جایی که تقاضای نفت از سال ۲۰۲۳ در بحبوحه کاهش تولید صنعتی و افزایش فروش خودروهای برقی و کامیون هایی که با گاز طبیعی مایع (LNG) کار میکنند، اساساً یکنواخت بوده است.
علاوه بر این، انتظار میرود چندین کشور که بخشی از سازمان کشورهای صادرکننده نفت یا متحدان آن (اوپک پلاس) نیستند، تولید نفت خود را افزایش دهند. خود اوپک پلاس ظرفیت مازاد قابل توجهی را حفظ میکند که بالغ بر ۷ میلیون بشکه در روز است که تقریباً دو برابر مقدار آن در آستانه همهگیری ویروس کرونا در سال ۲۰۱۹ است.
در چشم انداز بازار کامودیتی اعلام شد که از سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۶، پیشبینی میشود قیمتهای جهانی کامودیتیها تقریباً ۱۰ درصد کاهش یابد. قیمتهای جهانی مواد غذایی در سال جاری ۹ درصد و در سال ۲۰۲۵ تا ۴ درصد کاهش خواهد یافت. این امر همچنان باعث میشود قیمت مواد غذایی تقریباً ۲۵ درصد بالاتر از سطح متوسط از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ باشد.
انتظار میرود قیمت انرژی در سال ۲۰۲۵ ۶ درصد و در سال ۲۰۲۶ تا ۲ درصد کاهش یابد. کاهش قیمت مواد غذایی و انرژی باید کنترل تورم را برای بانکهای مرکزی آسانتر کند. با این حال، تشدید درگیریهای مسلحانه میتواند با ایجاد اختلال در عرضه انرژی و افزایش قیمت مواد غذایی و انرژی، این تلاش را پیچیده کند.
در طول سال گذشته، درگیری در خاورمیانه نوسانات قابل توجهی را در قیمت نفت به ارمغان آورده است – به ویژه به دلیل نگرانیها مبنی بر اینکه در صورت تشدید درگیری، زیرساختهای نفت و گاز تولیدکنندگان عمده کامودیتی آسیب ببینند.
با فرض تشدید نشدن درگیری، انتظار میرود میانگین سالانه قیمت نفت خام برنت در سال ۲۰۲۵ به پایینترین سطح ۴ ساله ۷۳ دلاری برسد که از ۸۰ دلار در هر بشکه در سال جاری کمتر است.
اما این گزارش همچنین ارزیابی میکند که در صورت تشدید درگیری چه اتفاقی میافتد، بهویژه اگر منجر به کاهش ۲ درصدی یا ۲ میلیون بشکهای عرضه جهانی نفت تا پایان سال جاری شود مقیاسی از اختلال که با جنگ داخلی لیبی در سال ۲۰۱۱ و جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ رخ داد.. اگر اختلالی مشابه تکرار شود، قیمت برنت در ابتدا به شدت افزایش مییابد و به اوج ۹۲ دلار در هر بشکه میرسد.