یک کارشناس اقتصادی گفت: کاهش نقدپذیری سبب شده سرمایهگذاران نتوانند به سرعت به تغییرات واکنش نشان دهند و همین باعث میشود تمایل برای خروج از بورس تهران و سرمایهگذاری در بازارهایی مانند ارز و طلا افزایش یابد.
احمد جانجان در گفتگو با فولادبان در خصوص تأثیر تنشهای اخیر منطقه در بازار داخلی کشور مطرح کرد: در حال حاضر، بازارهای داخلی کشور به ویژه بازار سرمایه، تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گرفتهاند که بعضی از آنها داخلی و بعضی دیگر تحت تأثیر مسائل منطقهای و بینالمللی هستند. البته از اتفاقات منطقهای نمیتوان چشمپوشی کرد؛ چرا که درگیریهای اخیر به خصوص در اسرائیل و لبنان، به طور طبیعی تأثیراتی روی بازارهای جهانی و داخلی داشته است.
وی ادامه داد: در واقع، شرایطی که اکنون در بازار سرمایه به وجود آمده، به واسطه محدودیتهایی مانند دامنه نوسان، حجم مبنا و تعداد دیگری از ترمزهایی است که در بازار سهام ایجاد شدهاند. این شرایط باعث شده نقدپذیری در بازار کاهش یابد و چنین موضوعی دست بازار را در مواجه با رخدادهای ناگهانی و تغییرات سریع بسته است.
کارشناس اقتصادی اظهار داشت: از طرفی، کاهش نقدپذیری سبب شده سرمایهگذاران نتوانند به سرعت به تغییرات واکنش نشان دهند و همین باعث میشود تمایل برای خروج از بورس تهران و سرمایهگذاری در بازارهایی مانند ارز و طلا افزایش یابد. در حالی که در بازارهای کشورهای درگیر، نظیر بورس اسرائیل و حتی لبنان که تحت حملات و مشکلات امنیتی هستند، به دلیل کارآیی نسبی، بازار آنها رشد داشته است. به عنوان مثال، بازار سهام اسرائیل حدود ۳۰ درصد افزایش یافته که علت آن وجود بازاری کارآمد است.
به گفته جانجان، بازار ما به عنوان بازار یکطرفه عمل میکند و این مسئله به وضوح در شرایط کنونی تأثیرگذار است؛ چرا که با محدودیتهای بسیاری مواجه هستیم و نمیتوان از بازار انتظار کارآمدی داشت.
وی در پایان خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، برخی تحلیلگران پیشبینی میکردند اسرائیل پاسخی تندتر نسبت به ایران داشته باشد؛ اما از آنجایی که اسرائیل عملیات خود را انجام داد، احتمالاً بازار تا حدودی این مسئله را پیشبینی کرده است. به عبارتی دیگر، از نظر بازار این موضوع با آنچه که تصور میشد، تفاوت چندانی نداشته و به همین دلیل، شاهد کاهنده بودن قیمت ارز و رشد ملایم بازار سرمایه هستیم.