دولت چندی پیش با طرح تشکیل وزارت بازرگانی موافقت کرد. از جمله دلایل اعلام موافقت، تقویت و تجمیع ابزارهای نظارتی دولت بر بازار، کنترل مؤثرتر قیمتها، تسهیل تجارت و رونق تجارت خارجی، سیاستگذاری واحد و چابکی در امور بازرگانی و حمایت جدیتر از مصرفکننده بود. این گفته علیبهادری جهرمی، سخنگوی دولت بود که یکشنبه هفته گذشته در شبکهاجتماعی خود منتشر کرد. وزارت بازرگانی ۱۱سال پیش در دولت دهم با وزارت صنایع و معادن ادغام شد. در دولت گذشته یکبار موضوع تشکیل وزارت بازرگانی مطرح شد و دولت دوازدهم هم موافق آن بود اما طرح مجلس در شورای نگهبان ایراداتی داشت که دوباره به مجلس بازگشت و قرار شد پس از رفع ایرادات، دوباره راهی این شورا شود. ظاهرا این قانون در مجلس رفع ایراد شده و قرار است به شورای نگهبان ارسال شود. حالا دولت نظر خود را در این باره اعلام کرده که با انجام این کار موافق است.
وزارت بازرگانی، دوازدهم تیر سال ۱۳۹۰ با وزارت صنایع و معادن ایران ادغام شد و وزارت صمت (صنعت، معدن و تجارت) شکل گرفت. موضوعی که به گفته برخی کارشناسان اشتباه تلقی شد، به این دلیل که چهار وزارتخانه صنایع سنگین، صنایع سبک، وزارت معادن و وزارت بازرگانی ادغام شد و وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل شد. در دولت گذشته هم این موضوع توسط رئیسجمهور مطرح شد و خواستار احیای وزارت بازرگانی بود اما احیای آن به دولت دوازدهم نرسید. جالب اینجاست افرادی که از احیای وزارت بازرگانی حمایت میکنند، همان افراد متخصصی هستند که سال ۹۷ و ۹۸ نیز از این کار حمایت کردند. برخی آنها با مواضع دولت گذشته مخالف بودند اما از این اقدام حمایت کردند و حالا هم بر اساس همان نظریه کارشناسی مدافع این اقدام هستند. یحیی آلاسحاق، رئیس اسبق وزارت بازرگانی، ادغام وزارت بازرگانی با بخشهای دیگر صنعتی و معدنی را کاری نادرست دانست و تصریح کرد: 10 سال آزمون وخطا در حوزه تجارت و تنظیم بازار انجام دادهایم و نتیجهای حاصل نشد. به دلیل آسیبهایی که در داخل داریم و حجم، نوع و شکل مسائلی که مربوط به بازرگانی کشور اعم از داخلی و خارجی، ضرورت تشکیل دوباره وزارت بازرگانی در کشور احساس میشود. ظرف این مدتی که وزارت بازرگانی منفک شد، آثار و خسارت آن به مراتب بالاتر از آن منافعی که فکر میشد، در جامعه بودهاست.»
به گفته وی، گرفتاریهایی که در حوزههای متعدد وجود دارد با یک وزیر صمت که مسؤول همه اینهاست و بار عظیمی از سه یا چهار وزارتخانه با بر دوش وی افتاده است. بر اساس ساختاری که اکنون وجود دارد، وزیر باید روزانه با ۲۴حوزه به طور مستقیم در ارتباط باشد.
لطف ا… سیاهکلی نماینده مجلس در گفت و گویی که با فولادبان داشت به موضوع تفکیک وزارت بازرگانی از صنعت و معدن پرداخت و توضیح داد وظیفه کنترل بازار و پشتیبانی از آن به عهده وزارت بازرگانی است و دست این وزارتخانه باید باز باشد.
وی در مورد بازار آهن و فولاد گفت: به دلیل اینکه خلاهای زیادی در حوزه توزیع فولاد وجود دارد بهتر است تنظیم بازار فولاد به وزارت بازرگانی سپرده شود.