وحید یعقوبی در گفتگو با فولادبان با اشاره به مصوبه لغو عوارض صادراتی افزود: با وجود اعلام لغو عوارض صادراتی هنوز این مصوبه در گمرکات اجرا می شود واز صادرکنندگان محصولات فولادی عوارض دریافت می کنند درحالیکه اعتبار مصوبه عوارض صادراتی تا پایان اردیبهشت بوده و تمدید نشده است.
وی ادامه داد: وقتی بازارهای جهانی با چالش و بحرانی بنام جنگ اوکراین و روسیه مواجه شدند بسیاری از کشورها از فرصت پیش امده برای افزایش صادرات محصولاتشان استفاده کردند چون روسیه و اوکراین مجموعا 15 درصد صادرات فولاد دنیا را تا قبل از جنگ به خود اختصاص داده بودند.
این فعال صنعتی تصریح کرد: 15 درصد از حجم صادرات فولاد دنیا رقم بزرگی است و کشورهایی از جمله چین و ترکیه تلاش کردند سهم بازار خود را با توجه به بحران اخیر در بازارهای جهانی افزایش دهند و البته توانستند بیشترین سهم از این بازار را هم به دست اورند.
یعقوبی گفت: با اغاز جنگ روسیه و اوکراین، ایران هم می توانست از این فرصت طلایی استفاده کند اما وضع عوارض باعث شد این اتفاق نیفتد و بازارهایی که می توانست سهم ایران باشد در اختیار چین و ترکیه قرار گرفت.
وی افزود: با فروکش کردن بحران در آسیای میانه و مازاد عرضه محصولات فولادی در روسیه ، این کشور تخفیفات گسترده ای برای مشتریان خود در نظر گرفت و محصولات فولادی خود را روانه بازارهای تحریمی فولادی کرد که عمدتا هم مشابهت زیادی با بازارهای صادراتی ایران داشت
مدیراجرایی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ادامه داد: سهم بازار ایران با ورود روسیه به بازارهای تحریمی صادراتی کم شد و اگر قرار باشد ایران با همین رویکرد ( اعمال عوارض ) در بازارهای صادراتی حضور یابد، یقینا صادرات فولاد ایران با کاهش همراه خواهد بود.
یعقوبی تصریح کرد: دولت باید برای صادرکنندگان مشوق صادراتی در نظر بگیرد تا فعالان اقتصادی و تاجران ایرانی با توجه به تخفیفات گسترده روسیه ، راحت تر بتوانند بازارهای هدف صادراتی را بازیابی کنند و بتوانند بازارهای قبلی خود را به دست بیاورند و با تخفیفات روسیه مقابله کنند و اگر امسال با همین منوال جلو برویم باید منتظر کاهش صادرات فولاد ایران و کاهش درامد ارزی باشیم .
وی با اشاره به طرح عوارض صادراتی برای محصولات فولادی با روش و شیوه ای دیگر گفت : اگر دولت عوارض جدیدی برای بحث خام فروشی فولاد تعیین کند قطعا کاهش صادرات محصولات فولادی را دامن خواهد زد و باید برای اصلاح این شیوه اقدامی جدی و اساسی کند.
این فعال صنعتی افزود: توسعه صادرات فولاد و نه محدودیت آن باید در دستور کار دولت قرار بگیرد زیرا فولاد یک محصول خام در دنیا محسب نمی شود و شمش فولادی و اسلب یک محصول نیمه نهایی یا میانی است واگر اعمال عوارض صادراتی اصلاح نشود صادرات محصولات فولادی در کشور کاهش خواهد یافت و پیامد آن از دست رفتن درآمد ارزی ناشی از صادرات محصولات فولادی و محرومیت از ارز حاصل از فروش محصولات فولادی خواهد بود.