عرضه محصولات فولادی در بورس کالا کمک بزرگی به شفافیت معاملات، قیمت گذاری منصفانه و جلوگیری از قیمت گذاری دستوری می کند واستقبال زیادی هم از آن شده است و تلاش می شود تمامی محصولات فولادی به بورس کالا عرضه شود اما در این میان مشکلاتی وجود دارد که یکی از آنها شیوه و معیار قیمت گذاری است که کماکان با ابهاماتی روبروست.
مدیرعامل شرکت راهبر فرآیند آریا گفت: عرضه محصولات فولادی در بورس کالا به شفافیت معاملات، قیمت گذاری منصفانه و جلوگیری از قیمت گذاری دستوری کمک زیادی کرده است اما شیوه و معیار قیمت گذاری در بورس کالا کماکان با ابهاماتی مواجه است.
علی هراتیان، عضو هیات مدیره شرکت فکور صنعت در گفت و گو با فولادبان با اشاره به قیمت گذاری محصولات فولادی در بورس کالا افزود: سه عامل در قیمت گذاری محصولات زنجیره فولاد اثرگذار است که مهمترین عامل قیمت گذاری بر مبنای قیمت های جهانی است و براین اساس شرکت های فولادساز محصول خود را برمبنای قیمت های جهانی در بورس کالا عرضه و یا صادر می کنند، و بالتبع شرکت های تامین کننده خوراک فولادسازان نیز متقاضی قیمت خوردن خوراک بر مبنای قیمت های جهانی هستند.
وی ادامه داد: عامل دوم که در قیمت گذاری محصولات فولادی اثرگذار است بازگشت سرمایه متوازن در زنجیره فولاد است با توجه به اینکه پروانه بهره برداری معادن عمده سنگ آهن کشور در اختیار دولت ودر زمره انفال است ، لذا ضرایب قیمتی باید به نحوی تعیین شود که بازگشت سرمایه حلقه های زنجیره فولاد نزدیک بهم باشد و به عبارتی سود حاصل ازاستفاده از منابع سنگ آهن کشور بصورت متوازن در زنجیره توزیع شود.
عضو هیات مدیره انجمن سنگ آهن تصریح کرد: قیمت گذاری محصولات فولادی بر مبنای عرضه و تقاضا در بورس کالا سومین روش آن برمبنای کشف قیمت در بورس کالاست.
وی افزود:عرضه محصولات فولادی در بورس کالا کمک بزرگی به شفافیت معاملات، قیمت گذاری منصفانه و جلوگیری از قیمت گذاری دستوری می کند واستقبال زیادی هم از آن شده است و تلاش می شود تمامی محصولات فولادی به بورس کالا عرضه شود اما در این میان مشکلاتی وجود دارد که یکی از آنها شیوه و معیار قیمت گذاری است که کماکان با ابهاماتی روبروست.
عضو هیات مدیره شرکت فکور صنعت ادامه داد: فاصله ضرایب قیمت جهانی محصولات جهانی با ضرایب قیمتی داخلی از دیگر نکات قابل توجه برای فاصله قیمتی نسبتا زیاد با معیارهای جهانی است.
وی تصریح کرد: میزان رقابت بر سرمحصول در زنجیره فولاد از دیگر نکات قابل توجه در عرضه به بورس کالاست، ما دربورس کالا انتظار داریم به تراز عرضه و تقاضای خوراک در کشور توجه شود، یعنی به هر میزان خوراک عرضه شده در بورس دچار کسری عرضه بیشتر باشد رقابت روی آن محصول بیشترخواهد شد، کمااینکه در تامین کنسانتره و آهن اسفنجی کشور با کمبود عرضه روبرو است اما در تامین محصول گندله تقریبا عرضه و تقاضا متعادل است.
مدیرعامل شرکت راهبر فرآیند آریا گفت: با توجه به آنچه در سایر محصولات در بورس کالا دیده شده است، در صورتیکه محیط رقابتی به معنی تعدد خریداران برقرار باشد رقابت معنادار بر روی کالا صورت می پذیرد، در غیر این صورت حتی اگر کسری عرضه و سود ناشی از خرید خوراک بالا باشد انتظار نداریم رقابت موثری صورت پذیرد. لذا این عامل در پیش بینی کشف قیمت در بورس کالا اولویت دارد.
هراتیان ادامه داد: رقابت در ابتدای زنجیره یعنی سنگ آهن و کلوخه و یا کنسانتره بسیار کمتر از انتهای زنجیره و بطور مشخص آهن اسفنجی و شمش است که خود میتواند در کنار قیمتگذاری مبهم و با فاصله از قیمتهای انتهای زنجیره موجب تضعیف موقعیت محصولات ابتدایی در معاملات بورس کالا شود.