بعد از وقفهای که در مذاکرات برجامی روی داد، با افزایش احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات به ویژه و سیگنالهای مربوط به آن با توجه به اخباری که از تعامل سیاسی با غرب بر سر آزادی برخی زندانیان دو تابعیتی به گوش میرسد، انتظار میرود که شاهد آثار مثبت این تفاهم در ماههای آینده باشیم مشروط بر اینکه دولت دخالت غیرمنطقی و نامتناسب با تورم و نقدینگی با بازار ارز نداشته باشد.
یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه افت این هفته شاخص کل بورس به دلیل خارج شدن سرمایه توسط معاملهگران بود، گفت: سهامداران خرد در پایان سال به دلیل دور کردن پول خود از ریسکهای احتمالی، آنها را از بازار خارج میکنند و آخرین هفته سال شبیه سالهای گذشته قرمز شد.
به گزارش فولادبان، وضعیت بازار سرمایه طی معاملات این هفته باز هم روندی منفی به خود گرفت و نسبت به هفته گذشته افت کرد؛ بازاری که از زمان افت شدید خود در سال قبل همچنان یک روند ثابت به خود ندیده است و همچنان هم روی دور نوسانی شدیدی به سر میبرد.
این هفته با ادامه یافتن جنگ روسیه و اوکراین، نوسانات بازارهای جهانی ادامه یافت، اما با اعلام افزایش تولید نفت توسط اوپک، قیمت نفت از رکوردهای خود کمی عقبنشینی کرد. انس طلای جهانی هم از روند صعودی خود کمی فاصله گرفت و کامودیتیها هم یک اصلاح قیمتی داشتند، اما مسئله مهمتری که بازار را بیشتر تحت تأثیر قرار داد، توقف مذاکرات برجام بود که باز هم جنبه احتیاط در رفتار معاملهگران وارد کند و بازار باز هم از رشد خود باز ماند و همانطور که هفتههای گذشته هم پیشبینی شده بود، همچنان خبری از حاکم شدن یک روند ثابت در بازار سهام نیست.
به هر ترتیب، شاخص کل بورس، این هفته هم نسبت به هفته قبل افت کرد و با کاهش 0.2 درصدی، 3 هزار و 273 واحد پایینتر آمد و روی نقطه یک میلیون و 345 هزار و 30 واحدی توقف کرد، اما شاخص کل هموزن با رشد 0.03 درصدی توانست یک رشد اندک داشت و در ارتفاع 342 هزار و 797 واحد قرار گرفت. شاخص فلزات اساسی وضعیت بدتری نسبت به هفتههای گذشته داشت و این بار با کاهش 0.9 درصدی، رقم یک میلیون و 65 هزار و 186 واحدی را نشان داد.
مهدی قلیپور، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با فولادبان در رابطه با وضعیت معاملات این هفته گفت: آخرین هفته سال معمولا به علت اثر تقویمی آخر سال یعنی افزایش عرضه به علت ریسک تعطیلات، تسویه اعتبارات و همچنین، نیاز به نقدینگی مواجه هستیم که طی این هفته نیز اتفاق افتاد.
وی در ادامه تصریح کرد: این اتفاقات به نحوی بود که با خروج یکهزار و 450 میلیارد تومان نقدینگی حقیقی، با افت اندک شاخصهای بورس و فرابورس و عدم تغییر در شاخص هموزن بورس مواجه بودیم و حجم معاملات طی هفته نیز مجدد افت پیدا کرد و از 4.112 میلیارد تومان متوسط معاملات خرد بورس و فرابورس در هفته منتهی به 18 اسفند به متوسط روزانه 2.875 میلیارد تومان طی این هفته رسید.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: به جز اثر تقویمی مربوط به آخر سال، افت نسبی قیمتهای جهانی بویژه نفت بیشترین اثر را در بازار داشتند و از طرف دیگر رشد 57 درصدی حقوق پایه، جنگ اوکراین و اخبار مثبت از تمایل روسیه به انجام توافق برجام نیز مؤثر بودند و نوسانات در بازار بدهی و بازار ارز هم به عنوان عوامل اثرگذار در تحولات بازار نقش داشتند.
قلیپور درباره تنشهای به وجود آمده در جهان گفت: به واسطه نقش این تنشها در قیمتهای جهانی و نیز ارتباطی که با برجام پیدا کرده، این جنگ بر بازار سرمایه ایران نیز اثرگذار بوده است. به ویژه با اعلام توافق بین روسیه و ایالات متحده مبنی بر اینکه تحریمهای روسیه توسط غرب تأثیری بر تعامل برجامی روسیه با ایران نخواهد داشت، انتظار تحلیلگران بازار نفت را برای عرضه نفت توسط جمهوری اسلامی ایران را تقویت و نرخهای جهانی نفت را بیش از 10 درصد کاهش داد.
وی در پایان تأکید کرد: این کاهش قیمت منجر به خروج بیش از 436 میلیارد تومان نقدینگی از صنعت فرآوردههای نفتی و افت 4.7 درصدی شاخص این صنعت شد. همچنین به واسطه این تحولات قیمت برخی دیگر از کامودیتیها شامل فلزات اساسی و برخی محصولات پتروشیمی نیز افت اندک قیمتها را تجربه و صنایع مرتبط را با افت مواجه کردند. از طرف دیگر، بعد از وقفهای که در مذاکرات برجامی روی داد، با افزایش احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات به ویژه و سیگنالهای مربوط به آن با توجه به اخباری که از تعامل سیاسی با غرب بر سر آزادی برخی زندانیان دو تابعیتی به گوش میرسد، انتظار میرود که شاهد آثار مثبت این تفاهم در ماههای آینده باشیم مشروط بر اینکه دولت دخالت غیرمنطقی و نامتناسب با تورم و نقدینگی با بازار ارز نداشته باشد.