خرید مصرف کنندگان آهن اسفنجی باعث رشد قیمت شده است در حالی که رقابت بین مشتریان زیاد شکل میگیرد، افزایش قیمت اتفاق میافتد و این مسئله اگر از یک حدی فراتر برود به بخشی از زنجیره آسیب وارد میکند.
مدیر توسعه سرمایه گذاری ایمیدرو گفت: شرکت های بزرگ تولید کننده آهن اسفنجی به دلیل قطعی گاز، خود مشتری آن در بازار شدهاند، دلیل دیگر رشد قیمت آهن اسفنجی را تقاضای القایی ها توصیف کرد.
امیر صباغ در گفتگو با فولادبان افزود: عدم توازن قیمت در زنجیره و گلایه القاییها نسبت به رشد قیمت آهن اسفنجی در بازه زمانی یک ماه گذشته، آن را به دلیل خرید همین شرکت ها و وابسته به تقاضای آنها دانست.
وی درباره افزایش قیمت آهن اسنفجی توضیح داد: خرید مصرف کنندگان آهن اسفنجی باعث رشد قیمت شده است در حالی که رقابت بین مشتریان زیاد شکل میگیرد، افزایش قیمت اتفاق میافتد و این مسئله اگر از یک حدی فراتر برود به بخشی از زنجیره آسیب وارد میکند.
مدیر توسعه سرمایه گذاری ایمیدرو گفت: در بخشهای مختلف زنجیره فولاد شاهد عدم توازن هستیم و واحدهای گندلهسازی اکنون که در شرایط محدودیت مصرف گاز هستند و تولید آنها افت کرده است تقاضای کنسانتره را افزایش دادهاند و این امر کسری اندکی در بخش کنسانتره را رقم زده است.
وی افزود: در حال حاضر میزان ذخیره سازی گندله در انبارهای تولیدکنندگان بسیار زیاد است و بیشتر عرضههای اخیر در بورس کالا تقاضایی را نداشته است. در بخش تولید آهن اسفنجی برای تامین گندله مورد نیاز مشکلی وجود ندارد اما محدودیت مصرف گاز پیش آمده باعث کاهش تولید این محصول و کسری آن در بازار و عاملی برای تحریک قیمت آن شده است.
صباغ با اشاره به اینکه اگر شرایط محدودیت گاز با گرمتر شدن هوا در اسفند ماه برداشته شود، افزایش تولید آهن اسفنجی به دلیل عرضه تمامی آن در بورس کالا قیمتها متعادل میشود. در حال حاضر شاهد کاهش قیمت هستیم اما اگر در بازه یک ماهه آینده قیمت این محصول به 8 هزار تومان تا 8 هزار و 500 تومان برسد، منطقی خواهد بود.
مدیر توسعه سرمایه گذاری ایمیدرو با بیان اینکه از پیش از تابستان و اردیبهشت محدودیت برق داریم، تاکید کرد: در اواسط بهار و تابستان به دلیل مازاد تولید آهن اسفنجی نسبت به تقاضا، شاهد قیمتهای متعادل و کمتر به همراه تقاضا برای صادرات این محصول هستیم.
صباغ با اشاره به قطع دو سوم گاز فولاد مبارکه به عنوان نمونه تصریح کرد: زمانی که شرکت های بزرگ مانند مبارکه با محدودیت گاز مواجه شده و تولید آهن اسفنجی آنها متوقف می شود، حالا نه تنها توانایی تولید این ماده اولیه برای تولید اسلب و ورق را ندارند بلکه برای تداوم تولید این دو محصول باید وارد بازار خرید شده و به همین حضور شرکت های بزرگ به افزایش قیمت و تقاضا دامن می زند.
وی عدم توازن تقاضا و قیمت آهن اسفنجی را فصلی دانست و گفت: در تابستان کسری عرضه شمش و رشد قیمت آن را داشته و در زمستان رشد عرضه و کاهش قیمت آن که برای محصول آهن اسفنجی این شرایط برعکس بوده و در تابستان مازاد تولید و در زمستان کسری تولید و افزایش قیمت را شاهد هستیم.
مدیر توسعه سرمایه گذاری ایمیدرو درباره حواشی قیمت گذاری آهن اسفنجی بر مبنای هند نیز تشریح کرد: اگر مبنای قیمتگذاری آهن اسفنجی هند باشد تصور من این است که از بنادر هند تا فوب خلیج فارس هزینهها را بورس کالا کسر خواهد کرد و مقداری پایین تر از نرخ فوب خلیج فارس معیار قیمت گذاری باشد اما اگر مازاد عرضه باشد و قیمت افت کند طبق فرمولی که بورس کالا دارد، ضریبی از قیمت معاملاتی را قرار میدهد و طبق مقرررات حاکم مسئولیت قیمت پایه با بورس کالاست.