با وجود این که رقابت بین شورای رقابت و ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در تعیین فرمول قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا، امروز موجب رشد شدید نرخ ورقهای بورسی شد، اما سیگنالهای بایدنی که با خط نستعلیق در توئیتر نگارش شده، مانع از صعود نرخ مقاطع طویل در بازار آزاد با وجود رشد نسبی قیمت دلار شده است.
به گزارش فولادبان؛ امروز بازار فولاد کشور در شرایطی آغاز به کار کرد که از شب گذشته اعلام قیمتهای پایه غیرشیوهنامهای برای انواع ورق گرم در معاملات دیروز و امروز بورس کالا موجب تعجب فعالان این بازار شده بود؛ در ادامه روز نیز بررسی فولادبان از منابع آگاه نشان داد که ظاهرا در جلسه روز گذشته وزیر صمت با کمیسیون اقتصادی مجلس صحبتهایی مبنی بر حذف قیمتگذاری دستوری فولاد انجام شده و توئیت احسان خاندوزی، نایبرئیس این کمیسیون در روز گذشته نیز از همین ماجرا حکایت داشت.
ظاهرا بر این مبنا قرار است تعیین قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا نه براساس فرمول موجود در شیوهنامه ستاد همانگی اقتصادی دولت باشد و نه براساس ارائه پیشنهاد از سوی تولیدکنندگان، بلکه از قرار معلوم تعیین قیمت فولاد به شورای رقابت واگذار شده و این شورا نیز مقرر کرده است که نرخ محصولات فولادی براساس ضریب 100 درصد میانگین قیمت محصولات صادراتی چین فوب بنادر این کشور و محصولات صادراتی CIS فوب دریای سیاه ضربدر میانگین موزون هفتگی نرخ حوالهجات دلار در سامانه نیما تعیین شود.
این دستورالعمل نیز امروز و دیروز برای قیمت پایه ورق گرم اعمال شده است و بعید نیست بهزودی این شیوه قیمتگذاری برای شمش و میلگرد نیز اعمال شود؛ البته با این حساب اگر قرار باشد دقیقا قیمت میلگرد نیز در هفتههای آتی بر مبنای ضریب 100 درصد متوسط نرخ میلگرد صادراتی چین (625 دلار در هر تن در گزارش امروز متال بولتن) و میلگرد صادراتی CIS (600 دلار در هر تن در گزارش امروز متال بولتن) ضربدر میانگین موزون هفتگی نرخ حوالهجات دلار نیمایی (23 هزار و 885 تومان در گزارش مربوط به روز گذشته سامانه نیما) تعیین شود، قیمت پایه میلگرد بدون مالیات بیش از 14 هزار و 600 تومان خواهد بود که صدور چنین دستوری برای گران کردن قیمت شمش و میلگرد در بازار داخلی در شرایط کنونی بعید به نظر میرسد.
نکته مهم اما اینجاست که با وجود همین سیگنال شدیدا افزایشی برای بازار آهن کشور که از قضا با رشد نسبی نرخ دلار در بازار آزاد در روز جاری نیز همراه بود، امروز قیمت مقاطع فولادی در بازار آزاد نه تنها با شیب تندی رو به افزایشی نگذاشت، بلکه در بیشتر مبادی فروش یا ثابت ماند یا با شیب ملایمی کاهش یافت. البته اوضاع در بازار قوطی و پروفیل متفاوت بود و با توجه به رشد شدید قیمت پایه و رقابت سنگین امروز برای خرید ورق گرم فولاد مبارکه در بورس کالا که البته سبب افزایش قیمت همین محصول در بازار آزاد هم شد، بیشتر پروفیلیها با شیب تند یا ملایم دست به بالا بردن نرخ محصولاتشان زدند.
مهمترین عوامل عدم افزایش قیمت مقاطع طویل در بازار آزاد نیز به افزایش احتمال شکلگیری مذاکرهای مجدد میان ایران و آمریکا درباره برجام بخصوص بعد از توئیت اخیر وزارت خارجه ایالات متحده بازمیگردد که با وجود این که هنوز موجب کاهش نرخ دلار در بازار آزاد نشده است، اما خریداران محصولات فولادی را از خرید بازنگه داشته و موجب ایجاد رکودی مجدد در معاملات بازار فولاد شده است و تولیدکنندگان نیز که از ریزش بیشتر قیمتها بر اثر بایدنی شدن مجدد فضای اقتصاد ایران هراس دارند، امروز دست به افزایش قیمت محصولات خود نزدند و البته بسیاری از شرکتها نیز بخصوص در حوزه میلگرد آجدار ترجیح دادند در این فضای مبهم، خیلی زود فروش روزانه محصولات خود را متوقف کنند.
در هر صورت، هماکنون (14:40 سهشنبه 28 بهمن) براساس قیمتهای اعلامی درب کارخانه نوردکاران فولادی؛ شاهد آن هستیم که بخش زیادی از تولیدکنندگان میلگرد آجدار در روز جاری نرخ محصولاتشان را ثابت نگه داشتهاند و برخی دیگر قیمتهای خود را بین 50 تا 200 تومان افزایش داده و تعداد دیگری نیز بین 50 تا 200 تومان کاهش دادهاند؛ محدوده قیمتی میلگرد 14 آجدار نیز در کانال 12 هزار و 700 تا 13 هزار و 500 تومان قرار گرفته است.
امروز همچنین عمده تولیدکنندگان نبشی و ناودانی نرخ محصولاتشان را نسبت به روز گذشته تغییری ندادهاند، اما بخشی از تولیدکنندگان تیرآهن قیمت محصولات خود را با کاهش 100 تومانی اعلام کردهاند و برخی دیگر نیز نرخهایشان را ثابت نگه داشتهاند. شنیدههای ما از بنگاههای تهران نیز از کاهش 30 تا 50 هزار تومانی قیمت هر شاخه از سایزهای پرفروش تیرآهن ذوب آهن اصفهان حکایت دارد.
امروز اما برخلاف بازار مقاطع طویل، بیشتر تولیدکنندگان قوطی و پروفیل نرخ محصولاتشان را بالا بردند و عمدتا افزایشهای 100 تا 300 تومانی در قیمت محصولات این حوزه مشاهده شد. البته در برخی موارد نیز تولیدکنندگان قوطی و پروفیل نرخ محصولات خود را ثابت نگه داشتند و در یک مورد نیز شاهد رشد 850 تومانی قیمت پروفیلهای پرمصرف یکی از تولیدکنندگان مطرح این حوزه بودیم؛ محدوده قیمتی پروفیل با ضخامت 2 نیز در کانال 22 هزار تا 23 هزار و 100 تومان قرار گرفته است.