رئیس کمیته معدن کمیسیون صنایع و معادن مجلس از وضع عوارض صادراتی برای مواد اولیه و محصولات میانی زنجیره فولاد در طرح فولادی مجلس خبر داد و تاکید کرد: در طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد، دولت را مکلف کردهایم که برای صادرات مواد اولیه و محصولات میانی زنجیره فولاد از سنگ آهن تا شمش، مالیات و عوارض صادراتی تعیین کند تا مواد اولیه کمتر مواد به سمت صادرات هدایت شود.
به گزارش فولادبان؛ امروز اردشیر سعدمحمدی، سرپرست جدید معاونت امور معادن و صنایع معدنی برای رایزنی درباره طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد، مهمان کمیسیون صنایع و معادن مجلس بود تا نظرات اصلاحی خودش را به گوش نویسندگان این طرح برساند. البته او در این جلسه توضیحاتی را نیز درباره نحوه اجرای شیوهنامه فولادی اخیر دولت و دیگر موضوعات مربوط به تولید و صادرات فولاد کشور به اعضای خانه ملت ارائه کرد. ما نیز برای بررسی جزئیات موضوعات مطرحشده در این جلسه به سراغ اللهوردی دهقانی، رئیس کمیته معدن کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی رفتیم.
دهقانی در رابطه با بحثهای مطرحشده در جلسه مشترک عصر امروز کمیسیون صنایع با سعدمحمدی به فولادبان گفت: در این جلسه طرح فولادی کمیسیون صنایع با حضور سرپرست جدید معاونت امور معادن و صنایع معدنی بررسی و بنا شد تا ایراداتی که این طرح دارد، اصلاح شود و ما میخواستیم نقطه نظرات دوستانی را که تازه مسئول شدند هم در این خصوص جویا شویم.
وی افزود: مهمترین محور طرح فولادی مجلس عرضه تمام محصولات زنجیره فولاد در بورس کالاست و این موضوعی است که مسئولان وزارت صمت نیز با آن موافق هستند؛ البته نظر ما این است که برخی محصولات مانند لوله و پروفیل که محصول نهایی محسوب میشود و بیشتر به صورت خردهفروشی به دست مصرفکننده میرسد، میتواند از این قاعده مستثنی باشد.
رئیس کمیته معدن کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ادامه درباره محورهای طرح فولادی مجلس گفت: تاکید ما در طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد بر این است که تا حد امکان مواد اولیه و محصولات میانی زنجیره فولاد به صورت خام صادر نشود، چراکه ما باید از این مواد برای تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر استفاده کنیم تا به این صورت اشتغالزایی بیشتری در صنعت فولاد انجام شود.
دهقانی ادامه داد: مهمترین هدف ما از این طرح تامین کامل نیاز داخل به مواد اولیه و عدم صادرات مواد خام است. همچنین به دنبال این هستیم که با عرضه تمام زنجیره فولاد در بورس کالا، بازار سیاهی در هیچکدام از حوزههای زنجیره ایجاد نشود تا هم از رانت موجود در زنجیره جلوگیری شود و هم قیمت محصولات فولادی حتی براساس نرخهای جهانی به قیمتهای واقعی آن برسد.
وی با اشاره به وضع عوارض صادراتی برای مواد اولیه و محصولات میانی زنجیره فولاد در طرح فولادی مجلس تاکید کرد: در طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد، دولت را مکلف کردهایم که برای صادرات مواد اولیه و محصولات میانی زنجیره فولاد از سنگ آهن تا شمش، مالیات و عوارض صادراتی تعیین کند تا مواد اولیه کمتر مواد به سمت صادرات هدایت شود.
رئیس کمیته معدن کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره نظر دولت پیرامون وضع این عوارض صادراتی توضیح داد: نظر آقای سعدمحمدی به عنوان نماینده دولت در این خصوص این بود که بهتر است اجازه دهیم اعضای زنجیره فولاد یا خود معاونت امور معادن و صنایع معدنی بازار را به نحوی مدیریت کنند که هم نیاز داخل تامین شود و هم بحث صادرات پیگیری شود. اما نظر ما این است که این فرصت در ماههای اخیر در اختیار دولت بوده، اما کاری را که میتوانستند، در این زمینه انجام ندادهاند و صنایع پاییندستی زنجیره در ماههای گذشته با 30 درصد ظرفیت خود کار کردهاند و حتی بعضا مواد اولیه را با نرخهایی بالاتر از قیمتهای جهانی تهیه کردهاند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ادامه بیان کرد: ما معتقدیم که در ماههای گذشته دولت آنچنان که باید و شاید نتوانسته است بازار فولاد را مدیریت کند و اتفاقا مجلس به همین دلیل به این موضوع ورود پیدا کرده، کما این که شاهد بودیم به محض این که مجلس به بحث فولاد ورود کرد، دولت شیوهنامه را به وجود آورد، اما نکته اساسی اینجاست که شیوهنامههای دولتی قائم به شخص است و ما باید قانونی در این زمینه تصویب کنیم که برای همه لازمالاجرا باشد و منافع تمام صنایع فولادی را تامین کند.
وی در پایان تصریح کرد: شیوهنامه فولادی دولت، تا حد زیادی با طرح مجلس همراستاست، اما پس از تبدیل شدن این طرح به قانون، دولت باید شیوهنامه را مطابق قانون جدید اصلاح کند؛ البته با شرایطی که وجود دارد، به نظر میرسد تبدیل شدن طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد به قانون احتمالا به پس از تعطیلات عید موکول خواهد شد.