یک کارشناس صنعت فولاد با تاکید بر لزوم اجرای صحیح شیوه کنونی تعیین قیمت محصولات فولادی با دخالت کمتر وزارت صمت در قیمتگذاری، عرضه تمام محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا را راهکاری برای تقسیم سود عادلانه میان اعضای این زنجیره دانست و گفت: همگی دیدهایم که موضوعاتی مثل دلار جهانگیری و شمش سرقینی چه ضربات سنگینی به صنایع کشور وارد کردهاند.
به گزارش فولادبان؛ این روزها که اختلافات بر سر نحوه قیمتگذاری محصولات فولادی بالا گرفته است، از یک سو، نوردکاران از شیوهنامهای که پیش از این برای اصلاح فرمول تعیین قیمت محصولات فولادی توسط وزارت صمت تدوین شده بود، رضایت داشتند و از سویی دیگر، تولیدکنندگان فولاد، آن را راهی آسان برای ایجاد رانتی کلان در صنعت فولاد میدانستند. در چنین شرایطی بود که چهارشنبه ۳۰ مهر مجلس شورای اسلامی جلسهای غیرعلنی را با مسئولان وزارت صمت تشکیل داد و در آن جلسه، طرح مورد نظر مورد بحث قرار گرفت. بعد از آن هم در حالی که علی جدی، نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس از همکاری و استقبال نمایندگان از طرح پیشنهادی وزارت صمت میگفت، بسیاری از نمایندگان از جمله محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس آن را تعیین قیمت دستوری خواندند و بر لزوم لغو شدن آن تاکید داشتند. حال در شرایط فعلی به نظر میرسد که شیوهنامه پیشنهادی وزارت صمت قرار نیست به مرحله اجرا درآید و به همین دلیل، بر آن شدیم تا در گفتوگو با کارشناسان و فعالان صنعت فولاد سعی کنیم راهحلی جایگزین برای اصلاح شیوه قیمتگذاری محصولات فولادی بیابیم.
حسامالدین والی، کارشناس صنعت فولاد در اینباره در گفتوگو با فولادبان فشار تولیدکنندگان و شرکتهای فعال در بورس را علت لغو تعیین قیمت دستوری محصولات فولادی دانست و گفت: مشکلی که در پیشنهاد وزارت صمت وجود داشت، این بود که این وزارتخانه از فعالان این حوزه از جمله انجمن تولیدکنندگان فولاد برای تعیین شیوهنامه تعیین قیمت فولاد نظرخواهی کرد، اما در نهایت، به آنها توجهی نکرد و توافقات انجامشده با این انجمن کنار گذاشته شد و شیوهنامهای متفاوت از طرف وزارتخانه منتشر شد.
وی افزود: اگر وزارتخانه تعیین قیمت محصولات فولادی را بر اساس شیوهنامه جدید خود اجرایی میکرد، قطعا ادامه فعالیت بسیاری از تولیدکنندگان از جمله در بخش خصوصی، مختل میشد و این شرکتها رو به تعطیلی میرفتند. با این وجود، باید گفت که ادامه دادن روش کنونی تعیین قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا میتواند بهترین شیوه باشد، اما دخالتهای بیجا در قیمتگذاری باعث شده است که بازار فولاد تا این حد نوسان داشته باشد.
این کارشناس صنعت فولاد با اشاره به اینکه بهترین راهکار وارد شدن همه زنجیره فولاد در بورس کالاست، تصریح کرد: تا زمانی که تمام محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا عرضه نشود، بازار به همین صورت پیش خواهد رفت؛ چراکه ما سالهای پیش هم شاهد چنین اشتباهاتی بودهایم و همگی دیدهایم که موضوعاتی مثل دلار جهانگیری و شمش سرقینی چه ضربات سنگینی به صنایع کشور وارد کردهاند و اگر دولت و وزارت صمت در تعیین قیمت دخالت نکنند و به جای آن به سیاستگذاری خود ادامه دهند، موفقتر خواهند بود، زیرا در چنین شرایطی بازار مسیر خود را پیدا میکند.
وی درباره عرضه تمام محصولات زنجیره در بورس کالا توضیح داد: اگر تمام تولیدکنندگان زنجیره فولاد، محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند، میتوان این امید را داشت که سود زنجیره به صورت عادلانه به فعالان بازار تقسیم خواهد شد و در این میان، فقط مصرفکنندگان نهایی هستند که محصولات مورد نیاز خود را از این طریق خریداری کردهاند؛ در نتیجه، زمانی هم که تمام تقاضای داخل کشور پاسخ داده شد، میتوان مازاد تولید را صادر کرد و در ازای آن، ارز را وارد کشور کرد.
این کارشناس صنعت فولاد با اشاره به اینکه بازار فولاد داخل کشور جدا از بازار جهانی نیست، تأکید کرد: بهترین روشی که وزارت صمت میتواند برای تعیین قیمت محصولات فولادی در نظر بگیرد، اجرای صحیح همان روشی است که اکنون به عنوان شیوه تعیین قیمت این محصولات تعیین شده است، البته به شرط این که وزارت صمت کمتر در بازار دخالت کند و بهترین بازدهی این روش زمانی اتفاق میافتد که تمام محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا عرضه شوند تا با شفافیت معاملات، میزان نیاز داخلی به طور کامل مشخص شود و بر اساس مازاد تولید، محصولات به دیگر کشورها صادر شود.