دونالد ترامپ در تازهترین دور از فشارهای تجاری خود بر اتحادیه اروپا، با طرح درخواست اعمال تعرفههای سنگینتر بر واردات از این بلوک، مسیر مذاکرات را به سمت تنش و چالش جدی سوق داده است.
به گزارش فولادبان، به نقل از فایننشال تایمز؛ دونالد ترامپ در ادامه فشارهای خود بر اتحادیه اروپا در مذاکرات تجاری، خواستار اعمال تعرفههای ۱۵ تا ۲۰ درصدی بر واردات کالا از این بلوک شده است. این مطالبه در شرایطی مطرح شده که پیشتر دو طرف بر سر حفظ تعرفه پایه ۱۰ درصدی برای اغلب کالاها در چارچوب توافقی اولیه مذاکره میکردند.
هدف ترامپ از این رویکرد، آزمودن ظرفیت تحمل اتحادیه اروپا در آستانه ضربالاجل اول اوت است؛ تاریخی که رئیسجمهور آمریکا تهدید کرده است در صورت عدم دستیابی به توافق، تعرفه ۳۰ درصدی بر تمام واردات از اتحادیه اروپا اعمال خواهد کرد. هرچند مقامات اروپایی هشدار دادهاند در صورت اجرای این تصمیم، اقدامات تلافیجویانه در دستور کار قرار خواهد گرفت، اما اختلاف نظر میان اعضای اتحادیه درباره نوع و زمان اقدامات متقابل، احتمال پذیرش تعرفهای فراتر از ۱۰ درصد را در هر توافق افزایش داده است.
ترامپ همچنین به پیشنهاد اتحادیه اروپا برای کاهش تعرفه بر خودروها واکنشی مثبت نشان نداده و مایل است تعرفه ۲۵ درصدی فعلی در این بخش حفظ شود. از سوی دیگر، مقامات اروپایی فضای مذاکرات را منفی ارزیابی کردهاند و به گفته برخی دیپلماتهای اتحادیه اروپا، در صورتی که آمریکا بر اعمال تعرفههای متقابل دائمی ۱۵ تا ۲۰ درصدی پافشاری کند، اتحادیه چارهای جز پاسخ متقابل نخواهد داشت.
«فریدریش مرتز»، صدراعظم آلمان، با اشاره به تردید آمریکا نسبت به پیشنهادات کاهش تعرفه بخشی از سوی اروپا، اعلام کرده است: «اینکه بتوانیم برای بخشهای مختلف مقررات جداگانه تدوین کنیم و با برخی صنایع بهصورت متفاوت برخورد کنیم، همچنان مشخص نیست. اتحادیه اروپا از این رویکرد حمایت میکند، اما آمریکا رویکردی انتقادی نسبت به آن دارد.»
انتشار خبر افزایش مطالبات تعرفهای ترامپ موجب افت ۰.۲ درصدی شاخص S&P 500 در بازار سهام آمریکا شد. با این حال، بازار سهام ایالات متحده از ابتدای سال تاکنون روندی صعودی داشته و معاملهگران تهدیدهای اخیر ترامپ برای افزایش تعرفه علیه اقتصادهای بزرگی مانند ژاپن، کره جنوبی و برزیل را جدی نگرفتهاند.
اگرچه اقتصاددانان نسبت به اثر سیاستهای تعرفهای ترامپ بر افزایش تورم در آمریکا هشدار دادهاند، اما با توجه به افزایش محدود شاخص قیمت مصرفکننده در ماه جاری، رئیسجمهور آمریکا با اطمینان بیشتری به اجرای سیاستهای خود ادامه داده است. طبق دادهها، ایالات متحده در سهماهه دوم سال جاری نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار درآمد اضافی از محل دریافت تعرفههای گمرکی کسب کرده و تاکنون با واکنش تلافیجویانه گسترده از سوی بزرگترین شرکای تجاری خود مواجه نشده است.
اتحادیه اروپا تاکنون بستههای مختلفی از اقدامات متقابل تعرفهای را آماده کرده، اما اجرای آنها را با هدف ادامه مذاکرات با آمریکا به تعویق انداخته است. این بستهها شامل وضع تعرفه بر ۲۱ میلیارد یورو از واردات سالانه آمریکا، از جمله کالاهایی مانند مرغ و شلوار جین، از تاریخ ۶ اوت است. همچنین، در صورت شکست مذاکرات، اعمال تعرفه بر ۷۲ میلیارد یورو از واردات آمریکا شامل هواپیماهای بوئینگ و بوربون نیز در نظر گرفته شده است. اتحادیه اروپا علاوه بر این، در حال آمادهسازی بسته سومی برای اعمال محدودیت بر خدمات و درآمد حاصل از تبلیغات دیجیتال شرکتهای آمریکایی است.
در حال حاضر، تعرفههای اعمالشده از سوی آمریکا، ۳۸۰ میلیارد یورو از صادرات سالانه اتحادیه اروپا را در بر میگیرد که از مجموع ۵۳۲.۳ میلیارد یورو صادرات این بلوک به آمریکا، سهم قابلتوجهی محسوب میشود. ایالات متحده همچنان بزرگترین بازار صادراتی اتحادیه اروپا است و حدود یکپنجم کل صادرات این بلوک را به خود اختصاص داده است.سخنگوی کمیسیون اروپا، که مسئولیت سیاست تجاری اتحادیه را بر عهده دارد، از اظهار نظر در خصوص تحولات اخیر خودداری کرده است.