یک کارشناس اقتصادی گفت: اقتصاد کشور بانک محور و تنها راه حل تامین مالی فعالان اقتصادی و واحدهای صنفی تسهیلات بانکی از نظام بانکی است.
محمدرضا جهان بیگلری در گفتگو با فولادبان با اشاره به سیاست بانک مرکزی مبنی بر افزایش بهره بین بانکی و تاثیر آن بر اقتصاد کشور افزود: بانک ها یکی از محرک های اصلی اقتصاد کشور به شمار می روند و هر تصمیم که در سیستم بانکی اخذ می شود به تبع اقتصاد کشور و معیشت مردم تاثیر می گذارد مخصوصا در اقتصاد ما که کشوری بانک محور است.
وی ادامه داد: پایه گذاری اقتصاد ایران بر محوریت بانک بوده و اگر بخواهند سیاست بانک محوری را به دیگر سیاست های اقتصادی تغییر دهند قطعا سالها به طول میانجامد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: وقتی نرخ بهره بین بانکی افزایش پیدا میکند قدرت تسهیلات دهی بانکها کم می شود و بانک ها تلاش می کنند ورودشان را در اقتصاد کشور کاهش دهند و با وضع موجود جلو بروند زیرا در این شرایط سه درصد منفی خواهند شد و نمی توانند منابع مالی خود را بطور مثال با 21 درصد جذب کنند و با 18درصد مصارف تسهیلاتی بدهند.
جهان بیگلری با بیان اینکه افزایش نرخ بهره بانکی در سیستم بانکی مانع از ارائه تسهیلات لازم به فعالان اقتصادی خواهد شد، گفت: بازار سرمایه نیاز به منابع پولی و مالی بانک ها دارد و منابع ملی بانک ها حاصل منابع تجمیع شده نقدینگی است که به سمت بازار سرمایه و فعالان اقتصادی می آید و از آنجا که فعالان اقتصادی برای گردش کار خود و تداوم فعالیت های اقتصادی خود نیاز به تسهیلات بانکی دارند لذا افزایش نرخ بهره بانکی عملا فعالان را متضرر می کند.
وی افزود: گردش بازار سرمایه بیشتر از صندوق های سرمایه گذاری بانکها تامین می شود و وقتی منابع بانکی به خطر می افتند به شرکت های مالی اعلام می کند که منابع مالی خود را از بازار سرمایه جمع کنند و این امر موجب ریزش بازار سرمایه خواهد شد. بانک برای حفظ فعالیت خود مجبور است به کارگزاری ها و صندوق ها اعلام کنند منابع را به بانک ها سوق بدهند تا اینکه مجبور به قرض منابع مالی با بهره 21 درصد نشوند به همین علت منابع از سیستم بورس و از جاهای دیگر جمع می شود و به سمت بانک روانه می شود .
این کارشناس اقصادی درباره زیان ناشی از بهره بین بانکی برای واحدهای صنفی ادامه داد: افزایش نرخ بهره بانکی برای واحدهای صنفی هم خطرناک است زیرا شرایط اقتصادی کشور در یک تورم و رکود اقتصادی قرار دارد ، قیمت ها بالاست و قدرت اقتصادی مردم هم به حداقل رسیده است لذا اگر فعال اقتصادی برای تامین مالی خود از سیستم بانکی با نرخ بهره بالا استفاده کند بالتبع قدرت خرید مردم با ان کالاها باز کاهش می یابد و فعال اقتصادی نمی تواند گردش لازم را در سیستم فعالیت خود ایجاد کند.