موضوع صادرات مقاطع طویل فولادی و این مساله اساسی که آیا فروش این محصولات به کشورهای همسایه برای کشورمان ارزش افزوده بیشتری را به همراه دارد یا صادرات فولاد خام، همواره میان فعالان زنجیره فولاد کشور مورد بحث بوده است و از قضا، امروز هم در بخشی از همایش چشمانداز صنعت فولاد و سنگ آهن به همین مساله پرداخته شد.
به گزارش فولادبان؛ مدت زیادی است که کشور عراق روی واردات هر تن میلگرد ایران تعرفه 99 دلاری وضع کرده است و اخیرا برخی فعالان بازارهای بینالمللی فولاد خبر دادهاند که افغانستان هم به دنبال وضع تعرفه 85 دلاری روی واردات هر تن از مقاطع طویل فولادی از ایران است.
این در حالی است که برخی شنیدهها از این حکایت دارد که نوردکاران ایران که در ماههای اخیر به دلیل شرایط رکودی حاکم بر بازار فولاد کشور محصولاتشان در بازار داخلی نیز چندان خریدار نداشته است، میلگرد و سایر مقاطع فولادی را با قیمتهای بسیار پایینتر از نرخهای صادراتی کشورهای دیگر و حتی کمتر از قیمت این محصولات در بازار داخلی به دیگر کشورها از جمله عراق و افغانستان صادر میکنند و همین ارزانفروشی به همسایگان موجب وارد شدن نقدهای بسیاری به نوردکاران شده است.
در همین حال اما حلقه میانی زنجیره فولاد کشور از صادرات ارزانقیمت مقاطع طویل فولادی به کشورهای همسایه ایران گلایه دارند و معتقدند که صادرات این مقاطع به دلیل وضع تعرفه وارداتی در این کشورها برای ایران ارزش افزودهای به همراه ندارد و کشورمان همچنان باید بر صادرات فولاد خام به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و آسیای شرقی تمرکز کند.
از قضا، این موضوع از جمله مباحثی بود که امروز در یازدهمین دوره همایش «چشمانداز صنعت فولاد و سنگ آهن با نگاهی به بازار» بررسی شد و برخی سخنرانان حاضر در این همایش بهویژه در میزگرد «تعاملات دو حوزه فولاد و سنگ آهن، چالشها و راهکارها و صادرات در دوره پساترامپ» در این زمینه به تبادل نظر پرداختند.
براساس گزارش تسنیم، دکتر کیوان جعفری طهرانی، کارشناس ارشد بازارهای جهانی فولاد و سنگ آهن در جلسه امروز در اینباره گفت: از 3 ماه پیش به واسطه تفاوت فاحش 25 تا 30 دلاری قیمت بیلت و میلگرد، عراق 99 دلار روی میلگرد صادراتی ایران تعرفه وضع کرد و افغانستان نیز به دنبال وضع تعرفه 85 دلاری روی میلگرد وارداتی از ایران است، در حالی که این کشور بازار 1.5 میلیون تنی میلگرد دارد و درصورت وضع این عوارض شرایط برای صادرات میلگرد ما به این کشور دشوار میشود.
در ادامه این میزگرد، وحید یعقوبی، مدیر اجرایی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز در راستای همین موضوع عنوان کرد: از ابتدای امسال، میانگین قیمت شمش CIS بالغ بر 467 دلار به ازای هر تن بود، درحالی که با فشار به فولادسازان، این شمش در بورس کالا به طور متوسط با نرخ 424 دلار در هر تن فروخته شد که 10 درصد پایینتر از نرخهای بین المللی است.
وی با تکیه بر مواضع قبلی فولادسازان درباره صادرات محصولات میانی زنجیره فولاد تصریح کرد: چرا باید شمش را با قیمت پایین در بازار داخل عرضه کرده و میلگرد ارزان صادر کنیم و سوبسید آن را به جیب واردکنندگان بریزیم؟ به عقیده من، نرخ شمش را باید آزاد گذاشت و با قیمت واقعی عرضه کرد تا به تبع آن قیمت مواد معدنی نیز واقعیتر شود.
همچنین احسان دشتیانه، عضو هیاتمدیره ذوب آهن اصفهان، در روزی که با توجه به مصوبه اخیر مجلس نرخ سوخت فولادسازان قرار است در سال آتی دو برابر شود، در این همایش اظهار داشت: میلگرد ایران با قیمت 490 دلار فوب صادر میشود، درحالی که شمش با رقم 460 دلار در بورس معامله میشود و این یعنی یارانه گازی را که مسئولان اعلام میکنند نباید به فولادیها داده شود، به عراقیها دادهایم و دلیل آن چیزی نیست، جز همین قیمتگذاری دستوری.
این صحبتها در حالی مطرح شده است که نوردکاران هم در طرف مقابل به صادرات بیلت و اسلب فولادی به عنوان ماده خام اعتراض و تاکید دارند که به جای خامفروشی و صادرات شمش به کشورهای دیگر، به منظور بهره بردن کشور از ارزش افزوده بیشتر از زنجیره فولاد، صادرات باید به انتهای زنجیره منتقل شود و از قضا، تاکید طرح فولادی مجلس نیز بر همین مساله است.
این دسته از تولیدکنندگان محصولات فولادی تاکید دارند که قیمتهای بالای شمش در بورس کالا مانع اصلی صادرات مقاطع طویل فولادی ایران است، وگرنه محصولات آنها در کشورهای دیگری که تعرفه واردات میلگرد ندارد، مشتری دارد.
در پایان باید توجه داشت که براساس آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در ده ماهه نخست امسال، میزان صادرات فولاد خام، آهن اسفنجی و محصولات فولادی کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته 15 درصد کاهش یافته و از این میان صادرات مقاطع طویل فولادی با افتی 21 درصدی مواجه شده و صادرات فولاد خام تنها 12 درصد کاهش را تجربه کرده است؛ یعنی زنجیره فولاد کشور در سال جهش تولید، خامفروشتر شده است.